Taşeron İşçiler Geçici Görevlendirilirse Harcırah Alabilirmi

Kamu sektöründe yaşanan büyümenin paralelinde kamu kurum ve kuruluşlarının personel ihtiyacı ve istihdamı da artmaktadır. İhtiyaç duyulan personellerden bir kısmı 657 sayılı yasa kapsamında istihdam edilirken bir kısmı ise hizmet alımı yoluyla kurumlarda istihdam edilmektedir. Hizmet alımı yoluyla istihdam edilen personellerin bazı dönemlerde görev mahalli dışında geçici görevlendirildiği durumlar da olmaktadır. Yapılan görevlendirmeler neticesinde ise bu kişilere harcırah ödenip ödenmeyeceği hususunda kurumlarda uygulama birliği sağlanamamıştır. Bazı kurumlar görevlendirdikleri personellere harcırah verirken bazı kurumlar ise mevzuatta düzenleme olmadığı gerekçesiyle bu kişilere harcırah ödememektedir.

Harcırah Kanunu’nda konuya ilişkin düzenlemelerin yer aldığı maddeler aşağıda yer almaktadır.

6245 sayılı Harcırah Kanunu’nun;

        “Harcırah verilecek kimseler” başlıklı 4. Maddesinde;

“Bu Kanunda belirtilen hallerde:

  1. Bu Kanun kapsamına giren kurumlarda çalışan memur ve hizmetliler ile aile fertlerine ve aynı kurumlarda fahri olarak çalışanlara;
  2. Memur veya hizmetli olmamakla beraber kurumlarca geçici bir vazife ile görevlendirilenlere;

Harcırah verilir.”,

   “Harcırah hesabında esas tutulacak aylıklar” başlıklı 7. Maddesinde;

“ Harcırahın verilmesinde memurun fiilen almakta olduğu aylık (Kurumların 1 - 4 ncü derecelerdeki kadrolarında bulunanlardan kazanılmış hak aylık dereceleri daha düşük olanların işgal etmekte oldukları kadro) derecesi esas alınır. Hizmetlilerin harcırahı, aldıkları aylık ücret veya ödeneklerine; gündelik ile çalışanların harcırahı da gündeliklerinin 30 katına en yakın memur aylık tutarı üzerinden hesaplanır. Şu kadar ki (Ödenek mukabili çalışanlar hariç) bunların harcırahları hiçbir suretle 4 üncü derecedeki memurlara verilen miktarı geçemez. Terfi suretiyle atananların harcırahı, terfi ettikleri aylık derecesi üzerinden ödenir.”

“Memur veya hizmetli olmayanların harcırahı” başlıklı 8. Maddesinde;

“Memur veya hizmetli olmadıkları halde bu Kanuna tabi kurumlarca geçici bir görev ile görevlendirilenlere verilecek yol masrafı ve gündelik, bunların bilgi seviyeleri ve faaliyet sahaları ile mahalli şartlar dikkate alınarak 4 ncü dereceye kadar olan memurlardan herhangi birine verilen yol masrafı ve gündeliğe kıyasen ilgili kurumca takdir olunur. Ancak, ilgili Bakanlığın teklifi ve Maliye Bakanlığının olumlu görüşü üzerine, bu gibi kimselerden icabedenlere 4 ncü dereceden daha yüksek memurlara ödenebilecek yol masrafı ve gündelik verilebilir.

Hükümleri yer almaktadır.

Kanunun 8. Maddesinin gerekçesinde ise; ““Bu madde memur veya hizmetli sıfatım haiz olmadıkları halde kurumlarca her hangi bir muvakkat vazife ile görevlendirilecek kimselere ne suretle harcırah verileceği hükmünü ihtiva eylemekteydi. Filhakika resmî bir vazifesi olmayan birçok şahıslara herhangi bir mevzuda fikir ve mütalâalarından veva ihtisaslarından favdalanılmak üzere kurumlarca zaman zaman ihtiyaç duyulmaktadır. (Meselâ : Dış ticaret rejimi hakkmdaki mütalâaları alınmak üzere celbolunan ticaret erbabı ile Sağlık Şûrasına iştirak eden serbest doktorlar gibi) bu gibi kimselere verilecek yevmiye ve icabı hale göre yol masrafının bunların İçtimaî durumları, bilgi seviyeleri ve meslekleri ile vazife görülen yerin mahallî şartları ile yakından alâkadar olması bakımından muayyen bir miktarla tahdidi doğru olamıyacağından azami bir haddi aşmamak üzere ilgili dairenin takdirine bırakılması muvafık görülmüştür. Ancak bazı istisnai haller göz önünde bulundurularak Maliye Vekaletinin tasvibi ile daha fazla harcırah verilebilmesi imkanları da maddede ayrıca derpiş olunmuştur.”

hükmüne yer verilmiştir.

Mevzuatta yer alan hükümlerden görüleceği üzere; kurum ve kuruluşlarda çalışan şirket elemanlarına harcırah verilmesi ancak belli şartlarda mümkündür. Kurumda görev yapan işçilerin ancak ihtisasa sahip olmaları ve bu ihtisas alanında görevlendirilmeleri halinde harcırah ödenebilecektir. Mevzuat hükümlerinden bunun haricindeki görevlendirmelerde ise harcırah ödenemeyeceği anlaşılmaktadır.

Bu yazının tüm hakları Mevzuatinyeri.com’a aittir. 5856 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 36. maddesi uyarınca alıntılanamaz. Aktif link verilmek suretiyle paylaşılabilir.

2024 yılı memur yurtdışı harcırah miktarları 2024 yılı memur yurtdışı harcırah miktarları

Editör: TE Bilisim