Kamu İhale Kurumu'ndan iş deneyim güncellemesinde kritik değişiklik

Kamu İhale Kurumu (KİK), Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği'nde üç maddelik bir değişikliğe gitti. Resmî Gazete'nin bugünkü mükerrer sayısında yayımlanan düzenlemeyle, iş deneyim belgelerinin güncellenmesinde kullanılan katsayı hesabı artık ay bazlı yapılacak.

Yeni sistemle birlikte, sadece "sözleşme yılı" esas alınarak yapılan hesaplama yerini daha hassas bir yönteme bırakıyor. Özellikle enflasyonun yüksek seyrettiği dönemlerde yıl içinde birden fazla fiyat güncellemesi yapılması, eski sistemin eleştirilmesine neden oluyordu.

İki farklı senaryo

Yönetmelik değişikliğine göre güncelleme katsayısı iki duruma göre belirlenecek:

- Birim fiyatların yıl içinde birden fazla kez yayımlandığı durumlarda:

Sözleşme birim fiyatlarına esas alınan aydan bir önceki aya ait endeks, ilk ilan veya davet tarihinin içinde bulunduğu aydan bir önceki aya ait endekse oranlanacak.

- Birim fiyatların yılda bir kez yayımlandığı durumlarda:

Sözleşme birim fiyatlarına esas alınan yıldan bir önceki yılın Aralık ayına ait endeks, ilk ilan veya davet tarihinin içinde bulunduğu aydan bir önceki aya ait endekse oranlanacak.

Sektörden ilk yorumlar

Yapım sektörü temsilcileri, ay bazlı güncellemenin iş deneyim belgelerinin bugünkü fiyat düzeyine daha gerçekçi biçimde taşınmasını sağlayacağını belirtiyor. Özellikle yüksek enflasyon ortamında eski sistemin önemli fiyat farklılıklarına yol açtığı, yeni düzenlemenin bu riski azalttığı ifade ediliyor.

Yürürlük ve uygulama

İhalelere Yönelik Başvurular Yönetmeliği'nde değişiklik
İhalelere Yönelik Başvurular Yönetmeliği'nde değişiklik
İçeriği Görüntüle

Düzenleme, 13 Mayıs 2026 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanarak aynı gün yürürlüğe girdi. Yönetmelik hükümlerini Kamu İhale Kurumu Başkanı yürütecek.

YÖNETMELİK

Kamu İhale Kurumundan:

YAPIM İŞLERİ İHALELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 4/3/2009 tarihli ve 27159 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 44 üncü maddesinin sekizinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “sözleşme yılı” ibaresinden sonra gelmek üzere “/ayı” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 46 ncı maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “sözleşme yılı” ibaresinden sonra gelmek üzere “/ayı” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 49 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) Keşfindeki birim fiyatlar üzerinden ihale indirimi yapılmak suretiyle sözleşmeye bağlanan işlere ilişkin iş deneyimini gösteren belgeler;

1) Birim fiyatların yıl içerisinde birden fazla kez yayımlandığı ve/veya güncellendiği durumlarda, sözleşme birim fiyatlarına esas alınan aydan bir önceki aya ait endeksin, ilk ilan veya davet tarihinin içinde bulunduğu aydan bir önceki aya ait endekse,

2) Birim fiyatların yıl içerisinde bir kez yayımlandığı durumda, sözleşme birim fiyatlarına esas alınan yıldan bir önceki yılın Aralık ayına ait endeksin, ilk ilan veya davet tarihinin içinde bulunduğu aydan bir önceki aya ait endekse,

oranlanması suretiyle bulunan katsayı üzerinden güncellenir.”

MADDE 4- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 5- Bu Yönetmelik hükümlerini Kamu İhale Kurumu Başkanı yürütür.