Yedek Subay Olarak Yapılan Askerliğin Yıllık İzne Etkisi

Kamu kurumlarında görev yapan memurların yıllık izinlerine ilişkin olarak merak edilen konulardan biriside yedek subay olarak yapılan askerlik hizmetinin yıllık izinlerin hesaplanmasında dikkate alınıp alınmayacağı hususunda olmaktadır.Memurların yıllık izin sürelerinin hesaplanmasında hangi sürelerin dikkate alınacağı 154 nolu  Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinde açıklanmıştır.İlgili tebliğde yer alan düzenlemeye göre memurların yıllık izin hesabında:

-Hangi statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri yıllık izin sürelerinin hesabında dikkate alınmalıdır.

Memur izinlerini yurtdışında geçirmek için izin alması gerekir mi? Memur izinlerini yurtdışında geçirmek için izin alması gerekir mi?

-Kamu kurum ve kuruluşlarında geçmese dahi Devlet memurlarının kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen hizmet sürelerininde yıllık izin süre hesaplamalarında dikkate alınması gerekmektedir.

Askerlik hizmetinde geçen süreler memurluk olarak sayılamayacağından askerlikte geçen sürelerin kazanılmış hak aylığında değerlendirilen sürelerden olup olmadığı önem kazanmaktadır.657 sayılı Kanunun 84 üncü maddesine göre  askerlik süreleri asil Devlet memurunun kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde değerlendirilmesi yönünde hüküm bulunmaktadır.Yien 62 nolu  Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinin birinci maddesinin ikinci fıkrasında, muvazzaf askerlikte ve yedek subaylıkta okul devresinde geçen sürelerin, yıllık izin sürelerinin belirlenmesinde göz önüne alınan hizmet sürelerinin tespitinde dikkate alınacağı, hükmüne yer verilmiştir.

Yukarıda ayrıntılı olarak yer  verilen mevzuat hükümlerine göre yedek subay öğrencilik süreleri dahil olmak üzere yedek subaylıkta geçen süreler memurun yıllık izin hesabında dikkate alınmalıdır.Yedek subay olarak yapılan askerlik hizmetinin memurluktan önce veya memur olduktan sonra yapılmış olmasında herhangi bir fark bulunmamaktadır.

Editör: TE Bilisim