Sosyal denge tazminatından vergi kesilmeli mi?

Sosyal denge tazminatından damga vergisi kesilmeli mi? Sosyal Denge tazminatından gelir vergisi kesilir mi?

Sosyal denge tazminatından vergi kesilmeli mi?

Sosyal denge tazminatından damga vergisi kesilmeli mi? Sosyal Denge tazminatından gelir vergisi kesilir mi?

Sosyal denge tazminatından vergi kesilmeli mi?

Sosyal denge tazminatından vergi kesilmeli mi?

Soru: Belediyemiz ile yetkili sendika arasında imzalanan toplu sözleşme imzalayacak. Sendika, sosyal denge tazminatının herhangi bir kesintiye tabi olmadan bize ödenmesini talep ediyor. Gelir vergisi ve Damga Vergisi kesintisi yapmak zorunda değil miyiz"

Cevap:  4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu hükümleri uyarınca 2020 ve 2021 yılları için kamu görevlilerinin geneline ve hizmet kollarına yönelik, 01/8/2019-20/8/2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen toplu sözleşme görüşmelerinde taraflar arasında toplu sözleşme imzalanamaması üzerine Kamu Görevlileri Hakem Kurulu toplanmıştır. Kanunen Kurul kararları kesindir ve toplu sözleşme hükmündedir. Kurul, 2016 ve 2017 yıllarını kapsayan "Yerel Yönetim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşme”de belirlenmiş olan üst limiti değiştirmemiştir. Kurul kararına göre; 4688 sayılı “Kamu Görevlileri Sendikası ve Toplu Sözleşme Kanunu'na göre ödenebilecek sosyal denge tazminatı aylık tavan tutarı en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dâhil) %100'üdür.

4688 sayılı Kanun’da Sosyal Denge Ödemesi tutarı düzenlenmiştir. Buna göre, ödenecek sosyal denge tazminatına ilişkin olarak 4688 sayılı Kanun, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de herhangi bir istisna hükmüne yer verilmediğinden, sosyal denge ödemelerinin ücret sayılarak, 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 61, 63, 94, 103 ve 104'üncü maddeleri kapsamında gelir vergisi tevkifatına tabi tutulması gerekmektedir.

Damga Vergisi yönünden ise, 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu’na ekli (1) sayılı tablonun "IV. Makbuzlar ve diğer kâğıtlar" başlıklı bölümünün 1/b fıkrasında, maaş, ücret, gündelik, huzur hakkı, aidat, ihtisas zammı, ikramiye, yemek ve mesken bedeli, harcırah, tazminat ve benzeri her ne adla olursa olsun hizmet karşılığı alınan paralar (avans olarak ödenenler dâhil) için verilen makbuzlar ile bu paraların nakden ödenmeyerek kişiler adına açılmış veya açılacak cari hesaplara nakledildiği veya emir ve havalelerine tediye olunduğu takdirde nakli veya tediyeyi temin eden kâğıtların nispi damga vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır.

Tüm bu mevzuat hükümlerine göre sosyal denge ödemeleri brüt olarak hesaplanmalı ve gelir vergisi ve damga vergisi matrahına dâhil edilmelidir. 

Güncelleme Tarihi: 09 Ocak 2021, 14:40
YORUM EKLE