Kısa çalışma ödeneği alan eş için memur aile yardımı alır mı?

kısa çalışma ödeneği alan işçi eşden dolayı memura aile yardım ödeneği ödenir mi, memur işçi eşten dolayı aile yardımı kısa çalışma ödeneğinde

Kısa çalışma ödeneği alan eş için memur aile yardımı alır mı?

kısa çalışma ödeneği alan işçi eşden dolayı memura aile yardım ödeneği ödenir mi, memur işçi eşten dolayı aile yardımı kısa çalışma ödeneğinde aile yardımı

Kısa çalışma ödeneği alan eş için memur aile yardımı alır mı?

Kısa çalışma ödeneği alan eş için memur aile yardımı alır mı?

Memurlara ödenecek olan aile yardımına ilişkin düzenleme 657 sayılı kanunun 202. maddesinde yapılmıştır. İlgili maddede memurun eşinden dolayı aile yardımı ödeneği alabilmesi için memurun eşinin menfaat karşılığı çalışmaması veya sosyal güvenlik kurumlarından herhangi bir aylık almaması şartı getirilmiştir.

Özellikle son zamanlarda covid-19 pandemi sürecinde işçilere kısa çalışma ödeneği ödemeleri yapılmaktadır. Eşi işçi olan memurların eşinin kısa çalışma ödeneğinden faydalanması durumunda aile yardımı alıp alamayacağını açıklamaya çalışalım.

Kısa çalışma ve kısa çalışma ödeneği ise 4447 sayılı Kanunun ek 2. maddesinde düzenlenmiş olup, belirli durumlarda işyerindeki haftalık çalışma süresinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya en az dört hafta süreyle işyerindeki çalışmaların kısmen veya tamamen durdurulması halidir. Kısa çalışma halinde İşsizlik Sigortası Fonundan kısa çalışma ödeneği ödenmekte olup, işçinin kısa çalışma ödeneğine hak kazanabilmesi için, hizmet akdinin feshi hariç işsizlik sigortası hak etme koşullarını yerine getirmesi gerekmektedir.

5510 sayılı Kanunun 60. maddesinde ise kısa çalışma ödeneği verilen sürelerde çalışanlar genel sağlık sigortalısı kabul edilmektedir. Kısa çalışma süresi boyunca İŞKUR tarafından sadece GSS primi ödenmekte, uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenmemektedir. Yani bu süreler emeklilik bakımından dikkate alınmamaktadır. Yani kısa çalışma ödeneğinin ödendiği dönemde memurun işçi olan eşi menfaat karşılığı çalışmamaktadır.

Kısa çalışma halinde eşin menfaat karşılığı çalışma şartı gerçekleşmemektedir.

Kıssa çalışma ödeneğinin 4447 sayılı Kanun hükümlerine göre sürekli bir ödeme olmadığından dolayı ve aylık olarak tanımlanmamış olması nedeniyle kısa çalışma ödeneği alınan dönemde memurun kurumuna aile bildirimi vermesi şartı ile aile yardımı ödeneğinden faydalanması gerekmektedir. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Gül Meltem
Gül Meltem - 3 yıl Önce

2019 Mart ayından beri eşim kısa çalışma ödeneği alıyor ben devlet memuruyum ama aile yardımı alamıyorum. Kurumuma bildirim verirken çalışıyor işaretleyince alamadım. Bu konuda bilgisi olan da yok. E hocam çalışıyor işte eşiniz diyince birşey yapamadım

ea
ea @Gül Meltem - 3 yıl Önce

sigorta primleri yatmadıysa oradan ispatlayarak ilerleyebilirsiniz bence