Danıştay'dan önlisans mezunlarının lisans bitirmesi halinde intibak yapıllması hakkında karar

Danıştay'dan önlisans mezunlarının intibak işlemleri ile ilgili karar

Danıştay'dan önlisans mezunlarının lisans bitirmesi halinde intibak yapıllması hakkında karar

Danıştay'dan önlisans mezunlarının intibak işlemleri ile ilgili karar

Danıştay'dan önlisans mezunlarının lisans bitirmesi halinde intibak yapıllması hakkında karar

Danıştay'dan önlisans mezunlarının intibak işlemleri ile ilgili karar

T.C.

DANIŞTAY

İDARİ DAVA DAİRELERİ KURULU

Esas No : 2016/3587

Karar No: 2018/2615

Temyiz Eden (Davacı) :

Karşı Taraf (Davalı) : Sağlık Bakanlığı - ANKARA

İstemin özeti :Isparta İdare Mahkemesi’nin 10/06/2016 günlü E: 2016/549 K: 2016/558 sayılı ısrar kararının, davacı tarafından temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

Savunmanın Özeti : Isparta İdare Mahkemesince verilen ısrar kararının usul ve hukuka uygun bulunduğu ve temyiz dilekçesinde öne sürülen nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte olmadığı belirtilerek temyiz isteminin reddedilmesi gerektiği savunulmaktadır

Danıştay Tetkik Hakimi : Gül Banu Doğan

Düşüncesi : Temyiz isteminin reddi ile ısrar kararının onanması gerektiği düşünülmektedir

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunca dosya incelendi, gereği görüşüldü.

Dava .. İli .. ilçesi Toplum Sağlığı Merkezinde hemşire olarak görev yapan davacı tarafından, Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Bölümünü bitirmesi üzerine üst öğrenim intibakının yapılması istemiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin 06/09/2010 günlü. 213171 sayılı işlemin iptali istemiyle dava açmıştır

Isparta İdare Mahkemesinin 28/11/2011 günlü, E:2010/1059. K:2011/1195 sayılı kararıyla Bakanlar Kurulu kararına ekli I ve II sayılı cetvellerde belirtilen ve yüksek öğrenim görmüş sağlık hizmetler personeline ödenen oranda zam ve tazminat ile yan ödemeden yararlanabilmesi için, bitirilen üst öğrenimin mesleki alanda yani sağlık programları alanında olması gerektiği, oysa davacının bitirdiği üst öğrenimin sağlık üst öğrenimi olmadığı, öte yandan sağlık meslek lisesi mezunu olarak göreve başlayan davacının önlisans eğitimini tamamlaması sebebiyle 14/05/2004 tarihinden geçerli olmak üzere üst öğrenim intibakının yapıldığı dolayısıyla yükseköğretimi bitirmiş kişi durumunda olduğu sonradan bitirdiği lisans öğreniminin de önlisans öğreniminin üst öğrenimi olarak kabul edilemeyeceği, dava konusu işlemde hukuka aykırılık görülmediği gerekçesiyle davanın reddine hükmedilmiştir.

Anılan karar, Danıştay Beşinci Dairesinin 27/04/2015 günlü. E 2012/7882. K201S/4188 sayılı kararıyla Sağlık Meslek Lisesi mezunu olarak 12 derecenin 3 kademesinden göreve başlayan Anadolu Üniversitesi İktisadı ve İdari Programlar Sağlık Kurumlan İşletmeciliği bölümünü bitirmesi üzerine 14/05/2004 tarihinden geçerli olmak üzere intibakı yapılan davacının, 31/05/2010 tarihinde Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesinden mezun olduğu, dolayısıyla iki yıllık yükseköğretime göre üst öğrenimi bitirdiği anlaşıldığından, lise üzerine dört yıllık yükseköğrenimi bitirenler gibi intibakının yapılması gerekirken aksi yönde tesis edilen işlemde hukuki isabet görülmediği gerekçesiyle bozulmuş ise de İdare Mahkemesi bozma kararına uymayarak ilk kararında ısrar etmiştir.

Davacı Isparta İdare Mahkemesinin 10/06/2016 günlü E:2016/549 K:2018/558 sayılı sayılı ısrar kararını temyiz etmekte ve bozulmasını istemektedir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36. maddesinin 'Ortak Hükümler' başlıklı (A) işaretli fıkrasının (12/d) bendinde, memuriyette iken veya memuriyetten ayrılarak (657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 87. maddesine tabi kurumlarda çalışanlar dahil) üst öğrenimi bitirenlerin. aynı üst öğrenime tahsile ara vermeden başlayan ve normal süresi içinde bitirdikten sonra memuriyete giren emsallerinin ulaştıkları derece ve kademeyi aşmamak kaydıyla, bitirdikten üst öğrenimin giriş derece ve kademesine memuriyette geçirdikten başarılı hizmet sürelerinin tamamı her yıl bir kademe, her üç yıl bir derece hesabıyla ilave edilmek suretiyle bulunacak derece ve kademeye yükseltilecekleri kuralına yer verilmiştir.

2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 43. maddesinin (b) bendinde, aynı meslek ve bilim dallarında. eğitim-öğretim yapan üniversitelerde eğitim-öğretim metot, kapsam, öğretim süresi ve yıl içindeki değerlendirme esasları bakımından eşdeğer olması ve öğrenimden sonra kazanılan unvanların aynı ve elde edilen hakların eşdeğer sayılması hususunun, Üniversitelerarası Kurulun önerisi üzerine Yükseköğretim Kurulunca düzenleneceği "Tanımlar” başlığını taşıyan 3. maddesinin (a) bendinde; Yükseköğretim Milli eğitim sistem, içinde ortaöğretime dayalı en az dört yarı yılı kapsayan her kademedeki eğitim öğretimin tümü şeklinde tanımlanmış, (r) bendinde, ön lisansın ortaöğretime dayalı, en az dört yarı yıllık bir programı kapsayan ara insan gücü yetiştirmeyi amaçlayan veya lisans öğretiminin ilk kademesini teşkil eden bir yükseköğretim olduğu, (s) bendinde de lisansın ortaöğretime dayalı en az sekiz yan yıllık bir programı kapsayan bir yükseköğretim olduğu belirtilmiş, 44. maddenin son fıkrasında ise lisans öğrenimini tamamlamayanların veya tamamlayamayanların ön lisans diploması almaları veya meslek yüksekokullarına intibak ettirilmelerinin Yükseköğretim Kurulu tarafından hazırlanacak yönetmelik esaslarına göre düzenleneceği kurallarına yer verilmiştir.

Yukarıda yer verilen mevzuatta ön lisans eğitimi ve lisans eğitimi birer yükseköğretim olarak sayılmış ve gerek lise üzerine 4 yarı yıllık müstakil bir önlisans programından mezun olarak, gerekse 8 yarı yıllık lisans öğreniminin ilk 4 yarı yılını bitirerek önlisans diploması alan kişilerin bir yükseköğrenimi bitirmiş oldukları kabul edilmiş bulunmaktadır.

Dava dosyasının incelenmesinden; davacının sağlık meslek lisesi mezunu olarak davalı idare emrinde 657 sayılı Kanunun 4/A statüsünde hemşire olarak göreve başladığı, 2003 yılında Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi İktisadi ve İdari Programlar Bölümünün iki yıl süreli Sağlık Kurumlan İşletmeciliği Önlisans Programını tamamlaması nedeniyle talebi üzerine davalı idare tarafından intibakının yapıldığı, daha sonra 31/05/2010 tarihinde Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi 4 yıl süreli İşletme Bölümünden mezun olduğu, 05/08/2010 tarihli dilekçesi ile lisans mezuniyetine göre intibakının yapılması istemiyle davalı idareye başvuruda bulunduğu, bu başvurunun dava konusu işlem ile reddedilmesi üzerine bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmıştır

Bu durumda ön lisans mezunu olarak yükseköğretimi bitirmiş kişi konumunda bulunan davacının sonradan bitirdiği lisans öğreniminin eğitim düzeyi bakımından ön lisans öğreniminin üst öğrenimi olarak kabul edilip emekliliğe esas intibakında değerlendirilmesi mümkün olmadığından davacı hakkında tesis edilen eşlemde hukuka aykırılık görülmemiştir

Temyiz edilen kararla ilgili dosyanın incelenmesinden Isparta İdare Mahkemesince verilen kararın usul ve hukuka uygun bulunduğu, dilekçede ilen sürülen temyiz nedenlerinin kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte olmadığı anlaşıldığından davacının temyiz isteminin reddine Isparta İdare Mahkemesinin 10/06/2016 günlü. E 2016/549. K 2016/556 sayılı ısrar kararının yukarıda yer alan gerekçeyle ONANMASINA, kararın tebliğ tarihini izleyen 15 (onbeş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 28/05/2018 gününde oybirliği ile karar verildi.

YORUM EKLE