Evlilik izni, 4857 sayılı İş Kanunu ile güvence altına alınmış olup, çalışana evlilik sebebiyle tanınan izin türlerinden biridir ve Kanun’da mazeret izni olarak adlandırılmıştır. Evlilik izninde çalışan, nikâh işlemlerinden sonra ücretli izne çıkmaya hak kazanır.

2024 evlilik izni kaç gün ve evlilik izni almak için gereken şartlar nelerdir gibi soruların yanıtlarını beraber inceleyelim.

İçindekiler

EVLİLİK İZNİ KAÇ GÜN?

Evlilik izni, Kanun’da kamu personeli ve özel sektör çalışanı için farklı düzenlenmiştir. Kamu sektöründe çalışan memurlara evlilik izni, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu madde 104/B hükmünde, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi durumunda 7 günlük izin hakkı tanınmıştır.

Özel sektör çalışanı için evlilik izni ise 4857 sayılı İş Kanunu ek madde 2’de düzenlenmiş ve buna göre 3 günlük mazeret izni (evlilik izni) tanınmıştır. Evlilik izni, Kanun’da “gün” olarak belirtilmiş olmasına rağmen uygulamada iş günü olarak kabul edilmektedir.

EVLİLİK İZNİ KAÇ GÜN (2024)?

2023 yılında evlilik izni sürelerinde herhangi bir değişikliğe gidilmemiş olup, kamu çalışanı memurlar için 7 gün, özel sektör çalışanları için ise 3 gün yasal izin hakkı devam etmektedir.

EVLİLİK İZNİ NASIL ALINIR? 

Evlilik izni kullanmak isteyen çalışanın öncelikle nikâh tarihi alması ve iş yerindeki ilgili birime nikâh tarihini gösteren belgeyi iletmesi gerekmektedir. Bazı kurumlarda sözlü yapılan evlilik izni bildirimi yeterli olurken, bazılarında ise sözlü bildirim haricinde evlilik izni dilekçesi de talep edilebilmektedir.

2024 temmuz aralık dönemi kıdem tazminatı tavanı 2024 temmuz aralık dönemi kıdem tazminatı tavanı

EVLİLİK İZNİ DİLEKÇESİ NEDİR VE EVLİLİK İZNİ DİLEKÇESİ NASIL YAZILIR? 

Evlilik izni dilekçesi, evlilik sonrası izin hakkını kullanmak isteyen çalışanların iş yerine ilettikleri dilekçedir. Çalışan tarafından yazılan dilekçede iznin kullanılmak istenildiği tarih belirtilmeli, ıslak imza ile imzalanmalı ve dilekçenin bir kopyası alınarak orijinali iş yerine teslim edilmelidir.

EVLİLİK İZNİNİN KOŞULLARI NELERDİR?

Evlilik izninin başlayacağı zaman, İş Kanunu’na göre değil; çalışan ve işverenin uzlaşımına bağlı olarak belirlenir. Evlilik izninin diğer koşulları ise şöyle sıralanır:

Evlilik izni, takvim günü üzerinden belirlenir. Yani resmi tatil sayılan hafta sonları veya bayram tatilleri gibi günlere denk gelmesi durumunda ekstra izin verilmez.

Ücretli izin olarak değerlendirildiği için maaş kesintisi yaşanmaz.

Yasa ile belirlenen üç günlük asgari izinden daha az izin verilmesi veya hiç izin verilmemesi durumunda çalışan, haklı fesih yapabilir.

Yasaya göre evlilik izni, yıllık izinden hariç tutulur. Bu nedenle de kullanılması durumunda yıllık izinde bir eksilme yaşanmaz.

Düğün izni ile ilgili bilinmesi gereken diğer hususlar ise şöyle sıralanır:

İŞVEREN DÜĞÜN İZNİ KULLANDIRMAZSA NE OLUR?

Evlilik veya diğer bir deyişle düğün izni, yasa ile çalışana tanınmış bir haktır. Bu nedenle de kullandırılmaması durumunda çalışan, haklı fesih sürecini başlatabilir. Yani çalışan istifa edip kıdem tazminatı dahil olmak üzere tüm haklarını alarak işten ayrılabilir.

EVLİLİK İZNİ İÇİN 1 YIL ÇALIŞMAK ŞART MI?

Yıllık izinler ile mazeret izinleri genellikle karıştırılır. Yıllık iznin kullanılabilmesi için çalışanın en az 1 yıldır iş yerinde çalışması gerekir. Ancak evlilik izni, mazeret izni kategorisinde yer alır. Yani çalışana çalıştığı süre dikkate alınmaksızın düğün için izin verilmesi gerekir.

EVLENEN İŞÇİ İŞTEN ÇIKABİLİR Mİ?

Çalışan kadın ise evlilikten sonra kıdem tazminatı hakkından yararlanarak işten ayrılabilir. Bunun için belirlenen süre sınırı ise 1 yıldır. Gerekçe olarak sadece evlilik belgelerini sunmaları yeterlidir. Ancak erkekler için böyle bir durum söz konusu değildir.

EVLENEN İŞÇİ İŞTEN ÇIKARILABİLİR Mİ?

Çalışan, sadece evlendiği veya evlilik ile ilgili yasal bir hakkını kullandığı için işten çıkarılırsa işe iade davası açabilir. Ancak böyle durumlarda mutlaka çalışanların, avukatlardan yardım alması önerilir. Aksi takdirde çeşitli hukuki sorunlar yaşanabilir ve çalışanlar haklarını kaybedebilir.

EVLİLİK İZNİ KAÇ GÜNDÜR?

Düğün izni olarak da bilinen evlilik izni, hem işçiler hem de memurlar için önemli bir haktır. Evlilik zamanı doğal olarak çalışanların izin yapması gerekir. Burada hem çalışma hayatının sürekliliğini sağlamak hem de çalışanların bu izne sahip olabilmesi adına kanunda mevzuatta düzenlemeler bulunuyor.

Yazımızda evlilik izni ile ilgili merak edilen tüm önemli ayrıntıları hukuki zeminde cevaplandıracağız.

Yalnızca evlilik izni kaç gündür sorusunun cevabı merak ediliyorsa evlilik izni burada memurlar için 7 gün, özel sektör çalışanları için 3 gündür.

Ancak mesele bununla kalmıyor. Bu konunun bilinmesi gereken başka noktaları da vardır. Evlilik izni ne zaman başlar, ne zaman biter, izin verilmez ise ne olur, izin nasıl talep edilmelidir? Bunlara ve diğer detaylara yazımızda bahsettik. Bu nedenle yazımızın tamamını okumanızı öneririz.

EVLİLİK İZNİ NEDİR? 

Evlilik izni, nikah kıyacak olan işçi veya memura verilen ücretli izin türüdür. Memurların düğün izni 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu madde 104 düzenlemesinde mazeret izni olarak yer almaktadır. Benzer şekilde işçilerin düğün izni ise 4857 sayılı İş Kanunu ek madde 2 düzenlemesinde mazeret izni olarak yer almaktadır.

İşverenden veya kurum amirinden düğün izni talep edebilmek için nikah günü almış olmak gerekli ve yeterlidir. Düğün izni süresince kişi sanki çalışıyormuş gibi ücret almaya devam eder.

EVLİLİK İZNİ KAÇ GÜN? 2024

Evlilik izni ne kadar, düğün izni kaç gün gibi sorular çokça soruluyor. Bununla ilgili olarak kişinin memur veya işçi olmasına göre izin günü değişir. Şöyle ki:

İşçilerin Düğün İzni →  4857 sayılı İş Kanunu ek madde 2 düzenlemesine göre işçinin evlenmesi halinde 3 günlük mazeret izni (evlilik izni) vardır. Ancak bu izin yalnızca işçinin kendisi içindir. Çocuğu, kardeşi vs. kendisinden başka birisinin evlenmesi halinde izin verilmez.

Memurların Düğün İzni → 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu madde 104/B hükmü uyarınca memura kendisinin veya çocuğunun evlenmesi halinde 7 günlük izin veriliyor. Görüldüğü üzere memurun yalnızca kendisinin evlenmesi yahut çocuğunun evlenmesi hallerinde bu izin söz konusu olur. Torunu, yeğeni kardeşi vs. evlenirse burada bahsettiğimiz mazeret izni söz konusu olmaz.

EVLİLİK İZNİ NE ZAMAN BAŞLAR?

Mazeret izni olarak belirlenen evlilik izni, nikahtan önce kullanılamaz. Yani nikah ile birlikte bu izin başlar. Ayrıca bu izinler için iş günü değil normal gün hesabı yapılır. Yani haftasonu veya resmi tatile denk gelen günler izne eklenmez, izin süresinden sayılır.

Evlilik İzni İstenildiği Zaman Kullanılabilir mi? → Bu konuda İş Kanunu herhangi bir düzenleme getirmemektedir. Esasen bu konuda işyeri düzeni bozulmadığı sürece evlilik izninin uzun bir vadeye sarkmayacak şekilde daha sonra da kullanılabileceği kabul edilmektedir.

EVLİLİK İZNİ DİLEKÇESİ

Evlilik izni nasıl kullanılır sorusu da önemli bir konudur. Burada özenle hazırlanmış bir evlilik izni dilekçesi söz konusu olmalıdır. Nikah için tarih alındıktan sonra ancak nikahtan önce bu dilekçe sunulmalı ve düğün iznine ilişkin önemli ayrıntılar, talep içeren konular vs. burada belirtilmelidir.

Bu talep dilekçesi işverene yazılı olarak verilmeli ve verildiğine dair tebliğ evrakı/alındı belgesi de  mutlaka alınmalıdır.

İŞVEREN DÜĞÜN İZNİ KULLANDIRMAZSA NE OLUR?

İşverenin evlilik izni kullandırmaması veya gereği gibi kullandırmaması, işçiye kanunda sağlanan nisbi emredici bir hakkı ihlal etmesi anlamına gelir. Bu nedenle işçilerin bu ihlali İş Kanunu madde 24/2 ile ilişkilendirerek haklı nedenle feshi imkanı vardır. Haklı fesih, işçinin istifa ederek kıdem tazminatı dahil tüm haklarını alabileceği anlamına gelmektedir.

İstifa edip işten ayrılmak istemeyen işçi ise evlilik izni dilekçesi verdikten sonra bunu daha sonra iş sözleşmesi sona erdiğinde işçi alacağı davasında talep konusu edebilir. Görüldüğü üzere bu tarz mazeret izinlerinin dilekçeleri özenle hukuki zeminde hazırlanmalıdır ki işçi lehine sonuç versin.

EVLENEN İŞÇİNİN İŞTEN ÇIKMASI

Evlenen kadın işçinin iş sözleşmesini sona erdirerek kıdem tazminatı alma hakkı vardır ancak erkek işçinin böyle bir hakkı yoktur. Daha doğrusu sadece evlenmiş olma nedenine dayanarak fesih imkanı yalnızca kadın işçidedir. Erkek işçiler fesih hakkını varsa başka nedenlere dayanarak kullanmak durumundadır.

Kadın işçinin sözleşmeyi fesih hakkı, evlendiği tarihten itibaren 1 yıl içerisinde kullanılmalıdır. Gerekçe olarak yalnızca evlenmeye ilişkin belgeler sunulabilir. Şu halde kadın işçi kıdem tazminatını alarak işten istifa edebilmiş olur. Erkek işçi için aynı durum söz konusu değil, bu şekilde istifa eden erkek işçi kıdem tazminatına hak kazanamaz.

Editör: Ümit Altınsoy