2026 Yılı Yemek ve Yol Ücreti İstisnaları Belli Oldu
Hazine ve Maje Bakanlığı tarafından yayımlanan 332 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile çalışanlara sağlanan sosyal yardımlardaki vergi muafiyet tutarları güncellendi. Yeni düzenleme ile günlük yemek ve yol bedeli istisnaları çalışan lehine artırıldı.
31 Aralık 2025 tarihli ve 33124 sayılı (5. Mükerrer) Resmî Gazete’de yer alan düzenlemeye göre, işverenlerce hizmet erbabına verilen yemek ve ulaşım bedellerinde uygulanacak gelir vergisi istisnası tutarları, 2026 yılı başından itibaren yeni rakamları üzerinden hesaplanacaktır.
Günlük Yemek Bedeli İstisnası 300 TL Oldu
Gelir Vergisi Kanunu’nun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (8) numaralı bendi uyarınca; işyerinde veya müştemilatında yemek verilmeyen durumlarda, çalışanlara sağlanan günlük yemek bedeli istisnası 300 TL olarak belirlenmiştir.
Bu tutarın nakit olarak ödenmesi veya yemek kartı/çeki olarak verilmesi durumunda, günlük 300 TL’ye kadar olan kısım gelir vergisinden muaf tutulacaktır.
Yol Yardımı İstisnasında Yeni Tutar: 158 TL
İşverenlerce hizmet erbabının iş yerine gidip gelmesi için sağlanan ulaşım menfaatlerine ilişkin istisna tutarı, Gelir Vergisi Kanunu’nun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (10) numaralı bendi kapsamında günlük 158 TL’ye yükseltilmiştir.
Çalışanlara toplu taşıma kartı, bileti veya bu amaçla kullanılan ödeme araçları verilmesi suretiyle sağlanan menfaatlerde, günlük 158 TL’lik kısım için gelir vergisi hesaplanmayacaktır.
2026 Yılı Günlük İstisna Tablosu
| Yardım Türü | Günlük İstisna Tutarı (2026) | Uygulama Başlangıcı |
| Yemek Bedeli İstisnası | 300 TL |
1 Ocak 2026 |
| Yol/Ulaşım Bedeli İstisnası | 158 TL |
1 Ocak 2026 |
Not: Belirtilen tutarlar günlük çalışma günü üzerinden hesaplanmaktadır ve bu tutarları aşan ödemeler vergiye tabi matraha dahil edilmektedir.
TEBLİĞ
Hazine ve Maliye Bakanlığı
(Gelir İdaresi Başkanlığından):
GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ
(SERİ NO:332)
Amaç
MADDE 1- (1) Bu Tebliğin amacı, 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 9/10,21,23/8,23/10, 31,40/1,40/7,47,48, 68, mükerrer 80, 82, 86,103 ve mükerrer 121 inci maddelerinde yer alan ve yeniden değerleme oranında artırılan maktu had ve tutarlar, basit usule tabi mükelleflerde toplu belge düzenleme uygulaması ile 1/1/2006 tarihinden önce ihraç edilen bir kısım menkul kıymetlerden 2025 takvim yılında elde edilen menkul sermaye iradının beyanında dikkate alınacak indirim oranı uygulamasına ilişkin hususların açıklanmasıdır.
Yasal düzenlemeler
MADDE 2- (1) 193 sayılı Kanunun mükerrer 121 inci maddesinde;
Birinci fıkrada yer alan tutar, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanır. Bu şekilde hesaplanan tutarın %5'ini aşmayan kesirler dikkate alınmaz. Cumhurbaşkanı, birinci fıkrada yer alan oranı ve tutarı iki katına kadar artırmaya, sıfıra kadar indirmeye, kanuni oran ve tutarına getirmeye; Maliye Bakanlığı, maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.”
hükmü yer almaktadır.
(2) 193 sayılı Kanunun mükerrer 123 üncü maddesinde;
"
2. Bu Kanunun 9/10,19,21, 23/8, 23/10, 31,40/1,40/7,47, 48, 68, mükerrer 80, 82 ve 86 ncı maddeleri ile 89 uncu maddesinin birinci fıkrasının (15) numaralı bendinde yer alan maktu had ve tutarlar, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanır. Bu şekilde hesaplanan maktu had ve tutarların % 5'ini aşmayan kesirler dikkate alınmaz. Cumhurbaşkanı, bu surette tespit edilen had ve tutarları % 50'sine kadar artırmaya veya indirmeye yetkilidir.
3. Bu Kanunun 103 üncü maddesinde yer alan vergi tarifesinin gelir dilim tutarları hakkında, bu maddenin (2) numaralı fıkrası uygulanır.”
hükmü yer almaktadır
İKİNCİ BÖLÜM
Yeniden Değerleme Oranında Artırılan Had ve Tutarlar
Yeniden değerleme oranında artırılan had ve tutarlar
MADDE 3- (1) 193 sayılı Kanunun mükerrer 123 üncü maddesi hükmü uyarınca, aynı Kanunun 9/10, 21, 23/8, 23/10, 31, 40/1, 40/7, 47, 48, 68, mükerrer 80, 82, 86 ve 103 üncü maddelerinde yer alan ve 2025 yılında uygulanan had ve tutarlar 27/11/2025 tarihli ve 33090 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 585) ile 2025 yılı için % 25,49 (yirmi beş virgül kırk dokuz) olarak tespit edilen yeniden değerleme oranında artırılması suretiyle belirlenerek 2026 takvim yılında uygulanacak olan had ve tutarlar aşağıdaki şekilde tespit edilmiştir.
(2) 2026 takvim yılında uygulanmak üzere 193 sayılı Kanunun;
c) 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (8) numaralı bendinde yer alan, işyerinde veya müştemilatında yemek verilmeyen durumlarda çalışılan günlere ait bir günlük yemek bedeline ilişkin istisna tutarı 300 TL,
ç) 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (10) numaralı bendinde yer alan, işverenlerce hizmet erbabının işyerine gidip gelmesi için sağlanan menfaatlere ilişkin istisna tutarı 158 TL,



