Geçici görevlendirmelerde takdir yetkisinin sınırı

Geçici görevlendirmelerde takdir yetkisinin sınırı

Geçici görevlendirmelerde takdir yetkisinin sınırı

Geçici görevlendirmelerde takdir yetkisinin sınırı

Geçici görevlendirmelerde takdir yetkisinin sınırı

Polisler Ne Kadar Süre Geçici Görevlendirilebilirler?

Geçici görevlendirmenin, öncelikle ve ivedilikle müdahale gerektiren, emniyet ve asayişe dair bir olayın önlenmesi, güvenliğin sağlanması amacıyla sınırlı olduğu, bu amaç gerçekleşince       sona ermesi gerektiği,    böyle bir olayın olmadığı durumlarda       ise   belli   bir    süreyle  sınırlı     olması gerektiği hakkında karar.

Polislerin Geçici Görevi Hakkında Danıştay Kararı

T.C.

DANIŞTAY Onaltıncı Daire

Esas       No : 2015/14367

Karar     No : 2015/6434

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Onaltıncı Dairesince gereği görüşüldü:

Dava, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde Şube Müdür Yardımcısı olarak görev yapan davacının, 03.01.2014 tarihli işlem ile ... Polis Meslek Yüksek Okuluna öğretim görevlisi olarak geçici görevlendirilmesine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılmıştır.

İstanbul 6. İdare Mahkemesi'nin 30.09.2014 tarih ve E:2014/242, K:2014/1592 sayılı kararıyla; kamu hizmetinin gerekleri ve ihtiyaç durumuna binaen dava konusu işlemin tesis edildiği, davacı tarafça böyle bir ihtiyaç bulunmadığı, görevlendirmenin keyfi bir biçimde yapıldığı yolunda ortaya kabul edilebilir bir bilgi ve belge konulamadığı gerekçesiyle dava reddedilmiştir.

Davacı, dava konusu işlemin hukuka aykırı olduğunu ileri sürmekte ve İdare Mahkemesi kararının temyizen incelenerek bozulmasını istemektedir.

3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu’nun 96'ncı maddesinde "Emniyet Umum Müdürlüğünün; merkez ve vilayetler teşkilatında maaş veya ücretle istihdam etmekte olduğu her hangi bir memur veya müstahdemi, ifası Emniyet Umum Müdürlüğüne ait bir iş için orada emniyet teşkilatı ve münhal vazife bulunup bulunmaması ile mukayyet olmaksızın, kadroda gösterilen tahsisat ile dilediği yerde kullanabilir." hükmüne yer verilmiştir.

Yukarıda anılan Yasa’nın 96'ncı maddesinden, toplumun huzur ve güvenliğini sağlamakla görevli davalı idareye, emniyet teşkilatının yerine getirdiği görevin önemi gereği, emniyet hizmetlerinin ülke çapında öngörülen seviyede ve aksama olmadan yürütülmesi, böylece asayiş ve güvenliğin tam olarak sağlanması amacıyla yeterli sayıda ve nitelikte personelini, idari teşkilat ve boş kadro olup olmadığına bakılmaksızın ve belli bir süre ile sınırlı olmaksızın, ihtiyaç bulunan yerde görevlendirme yapma konusunda takdir yetkisinin verildiği anlaşılmakta ise de bu takdir yetkisinin, mutlak ve sınırsız olmadığı da açıktır. Bu bağlamda, geçici görevlendirmenin, öncelikle ve ivedilikle müdahale gerektiren, emniyet ve asayişe dair bir olayın önlenmesi, huzur ve güvenliğin sağlanması amacıyla sınırlı olduğu ve bu amaç gerçekleşince sona ermesi gerektiği; belirtilen şekilde bir olay olmadığı durumlarda ise, ancak belli bir süreyle sınırlı olarak, geçici görevlendirme yapılabileceği sonucuna varılmaktadır.

Olayda, davacının, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde Şube Müdür Yardımcısı olarak görev yapmakta iken, 3201 sayılı Yasa’nın 96'ncı maddesi uyarınca süresiz olarak ... Polis Meslek Yüksek Okulu'na öğretim görevlisi olarak geçici görevlendirildiği anlaşılmakta olup, bir süre belirlenmeksizin veya öncelikle ve ivedilikle müdahale gerektiren emniyet ve asayişe dair bir olayın önlenmesi veya sonlandırılması söz konusu olmaksızın tesis edilen işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.

Açıklanan nedenlerle, davacının temyiz isteminin kabulüyle İstanbul 6. İdare Mahkemesi'nin 30.09.2014 tarih ve E:2014/242, K:2014/1592 sayılı kararının 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinin 1. fıkrasının (b) bendi uyarınca bozulmasına, aynı maddenin 3622 sayılı Kanun’la değişik 3. fıkrası gereğince ve yukarıda belirtilen hususlar da gözetilerek yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın adı geçen Mahkemeye gönderilmesine, bu kararın tebliğ tarihini izleyen 15 (onbeş) gün içerisinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere, 21/10/2015 tarihinde, esasta oybirliğiyle, gerekçede oyçokluğuyla karar verildi.

Güncelleme Tarihi: 04 Ocak 2020, 13:40
YORUM EKLE