Hepatit B teşhisi konan kişinin POMEM öğrenciliği hakkında önemli karar

Hepatit B teşhisi konan kişinin POMEM öğrenciliği hakkında önemli karar

Hepatit B teşhisi konan kişinin POMEM öğrenciliği hakkında önemli karar

Hepatit B teşhisi konan kişinin POMEM öğrenciliği hakkında önemli karar

Hepatit B teşhisi konan kişinin POMEM öğrenciliği hakkında önemli karar

Hepatit B teşhisi konan kişinin POMEM öğrenciliği hakkında önemli karar

Davacı hakkında altı aylık takip sonucunda gerekli testler ve karaciğer biyopsisi yapıldıktan sonra POMEM öğrencisi olup olamayacağına karar verilmesi gerektiği hakkında.

T.C.

D A N I Ş T A Y

SEKİZİNCİ DAİRE

Esas No : 2020/4894
Karar No : 2022/6731

EDEN (DAVALI) : Emniyet Genel Müdürlüğü

VEKİLİ : Av. ...

TARAF (DAVACI) : ...

VEKİLİ : Av. ...

İSTEMİN KONUSU : Ankara Bölge İdare Mahkemesi 4. İdari Dava Dairesinin 19/06/2020 tarih ve E:2020/443, K:2020/1398 sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :

Dava Konusu İstem: Adana Kemal Serhadlı Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM) Müdürlüğüne geçici kaydı yapılarak eğitime başlatılan davacı tarafından, hakkında düzenlenen sağlık kurulu raporunun Emniyet Genel Müdürlüğü Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Sağlık Komisyonunca incelenmesi neticesinde; Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinin Ek-3-1-A'da yer alan sağlık şartlarını taşımadığından bahisle ilişiğinin kesilmesine ilişkin 17/05/2019 tarihli işleminin iptaline karar verilmesi istenilmektedir.

İlk Derece Mahkemesi Kararının Özeti: Ankara 4. İdare Mahkemesinin 03/01/2020 tarih ve E:2019/1030, K:2020/16 sayılı kararında; 02/10/2019 tarihli ara kararıyla davacının, Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinde aranan sağlık şartlarına haiz olup olmadığı hususunun tespiti amacıyla daha önce alınan hastane raporları ile birlikte hakem hastane olan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevki üzerine hakem hastane tarafından düzenlenen 24/09/2019 tarih ve 1808 sayılı sağlık kurulu raporunun; teşhis kısmında, "HBV taşıyıcısı. ELİSA testleri ve dış merkezde (Demetevler OEAH de) HBVDNA PCR istendi. Sonuç: HBV-DNA-PCR negatif.

Tümbiyokimyasal bulguları normal. Sistem muayenesinde patoloji saptanmadı" karar kısmında ise "Polis Meslek Eğitim Merkezi öğrencisi olur" tespitlerine yer verildiği, bu duruma göre, hakem hastane sağlık kurulu raporuna göre Polis Meslek Eğitim Merkezi öğrencisi olmasını engelleyen herhangi bir sağlık sorunu bulunmadığı anlaşılan davacının, Polis Meslek Eğitim Merkezi öğrencisi olamayacağı gerekçesiyle ilişiğinin kesilmesi yolunda tesis olunan davaya konu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.

Bölge İdare Mahkemesi Kararının Özeti: Ankara Bölge İdare Mahkemesi 4. İdari Dava Dairesince; istinaf başvurusuna konu kararın hukuka ve usule uygun olduğu ve davalı tarafından ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği belirtilerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı İdare tarafından, davacı hakkında aldırılan sağlık kurulu raporunda "hepatit B" tanısına yer verilerek davacının okul öğrencisi olamayacağı yönünde belirleme yapılması üzerine ilişiğinin kesildiği, hakem hastane tarafından konulan HBV taşıyıcısı tanısının Sağlık Şartları Yönetmeliğinde belirtilen usul çerçevesinde konulmadığı, dava konusu işlemin mevzuata uygun olarak tesis edildiği ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Savunma verilmemiştir. DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ MUHAMMET YILMAZ'IN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin kabulü ile usul ve yasaya aykırı olan Bölge İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Sekizinci Dairesince, dosya tekemmül ettiğinden yürütmenin durdurulması istemi hakkında ayrıca bir karar verilmeksizin, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

İNCELEME VE GEREKÇE:

MADDİ OLAY :

Polis Meslek Eğitim Merkezleri Giriş Sınavında başarılı olan davacının Adana Kemal Serhadlı Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlüğüne geçici kaydının yapıldığı, Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği'nin 17 ve 18. maddeleri gereği sevk edildiği hastaneden aldığı sağlık kurulu raporunun Sağlık İşleri Daire Başkanlığı Sağlık Komisyonunca incelenmesi neticesinde, Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği'nin EK-3-1-A maddesindeki şartlara uymadığından "POMEM öğrencisi olamaz" kararı verildiği ve davacının Polis Meslek Eğitim Merkezinden ilişiğinin kesildiği anlaşılmaktadır.

İLGİLİ MEVZUAT:

3201 sayılı Emniyet Teşkilat Kanununun ek 24. maddesinde;"...Polis meslek eğitim merkezlerinin kuruluş ve çalışma usûl ve esasları; bu merkezlerde eğitime alınacak öğrencilerde aranacak şartlar, (...) yapılacak sınavlar, disiplin ve eğitim-öğretimle ilgili konular, öğrenciliğin sona ermesi, tazminat ve yükümlülük esasları ile giyecekleri kıyafetler ve diğer hususlar içişleri Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir." hükmüne yer verilmiştir.

Söz konusu düzenlemeye dayanılarak çıkarılan ve 06/06/2015 tarihli ve 29378 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Polis Meslek Eğitim Merkezleri Giriş Yönetmeliği'nin "Amaç" başlıklı 1. maddesinde; "Bu Yönetmeliğin amacı, Polis Akademisi Başkanlığına bağlı Polis Meslek Eğitim Merkezlerine alınacak öğrencilerde aranılacak şartlar ile giriş sınavlarına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.", "Adaylarda aranılacak nitelikler" başlıklı 8. maddesinde; "(1) POMEM’lere başvuru yapacak adaylarda aşağıdaki şartlar aranır.... f) Sağlık Yönetmeliğinde belirtilen şartları taşımak,..."; "Geçici kayıt" başlıklı 17 maddesinin dava konusu işlem tarihindeki ikinci fıkrasında; "(2) Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığınca “Polis Meslek Eğitim Merkezi Öğrenci Adayı Olamaz” kararı verilen adayların ilişikleri, Başkanlık onayı ile kesilir ve POMEM’lere gereği yapılmak üzere bildirilir." hükümlerine yer verilmiştir.

03/01/2018 tarih ve 30290 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği'nin dava konusu işlem tarihindeki EK-3-1-A-5 maddesinde; a) HBs antijeni (+) pozitif olanlar veya HBV DNA’sı (+) pozitif olanlar öğrenciliğe kabul edilmez, ancak sağlık kurulu raporu ile inaktif hepatit B enfeksiyonu olduğu belirlenenler öğrenciliğe kabul edilir. İnaktif hepatit B enfeksiyonu kararı aşağıdaki şekilde verilir;

İlaç tedavisi ile regüle edilebilen durumlarda inaktif hepatit B enfeksiyonu kararı verilemez.

Anlık ölçülen HBV DNA sonucu ile inaktif hepatit B enfeksiyonu kararı verilemez.

HBsAg pozitif olanlarda inaktif hepatit B enfeksiyonu kararı verilebilmesi için kişinin en az 6 ay süreyle takip edilmesi, bu takiplerde;

-HBV DNA’nın 2000 IU/ml altında saptanması (Altı aylık süre içerisinde en az 3 ay ara ile en az iki kere HBV DNA’nın ölçülmesi ve bu ölçümlerde HBV DNA’nın 2000 IU/ml’nin altında saptanması koşulu aranır),

-ALT düzeyinin normal olması (Altı aylık süre içerisinde en az 3 ay ara ile en az iki kere ALT’nin ölçülmesi ve bu ölçümlerde ALT’nin normal düzeylerde saptanması koşulu aranır),

-Karar verme anında yapılacak olan karaciğer biyopsisinde (İshak skorlamasına göre) fibrozis evresinin F0 veya F1 saptanması, gerekmektedir" hükmüne yer verilmiş, 29/9/2019 tarih ve 30903 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Yönetmelik değişikliğinde ise ilgili hükümlerde herhangi bir değişikliğe gidilmemiştir.

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:

Uyuşmazlık konusu olayda, davacı hakkında "hepatit B" teşhisi konularak POMEM öğrencisi olamaz kararının verildiği ve söz konusu karar doğrultusunda Eğitim Merkezinden ilişiğinin kesildiği, anılan ilişik kesme kararının iptali istemiyle bakılmakta olan davanın açıldığı görülmektedir.

İdare Mahkemesince 02/10/2019 tarihli ara kararıyla davacının hakem hastane olan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevkinin yapıldığı ve söz konusu hastanece düzenlenen 24/09/2019 tarih ve 1808 sayılı sağlık kurulu raporunun; teşhis kısmında, "HBV taşıyıcısı. ELİSA testleri ve dış merkezde (Demetevler OEAH de) HBV-DNA-PCR istendi. Sonuç: HBV-DNA-PCR negatif. Tümbiyokimyasal bulguları normal. Sistem muayenesinde patoloji saptanmadı" karar kısmında ise "Polis Meslek Eğitim Merkezi öğrencisi olur" değerlendirmesine yer verildiği anlaşılmaktadır.

Dava konusu işlemin dayanağı Yönetmelikte inaktif hepatit B enfeksiyonu kararı verilmesi için ilaç tedavisi ile regüle edilebilen durum olmaması, anlık ölçülen HBV DNA sonucu karar verilmemesi ve HBsAg pozitif olanlarda inaktif hepatit B enfeksiyonu kararı verilebilmesi için kişinin en az 6 ay süreyle takip edilmesi gerektiği belirtilmiştir.

Yukarıda belirtilen hakem hastanesi raporunda davacı hakkında ELİSA testleri yapıldığı ve HBV-DNA-PCR istenildiği ve bu değerler çerçevesinde davacının HBV taşıyıcısı olduğuna karar verildiği görülmekte olup, HBsAg verilerine ilişkin sağlık kurulu raporunda herhangi bir veriye yer verilmediği, anılan Sağlık Şartları Yönetmeliği uyarınca HBsAg pozitif çıkması durumunda altı aylık bir takip sonucunda gerekli testler ve karaciğer biopsisi yapıldıktan sonra POMEM öğrencisi olup olunamayacağına karar verilmesi gerekirken, anlık ölçüme dayalı HBV DNA sonucuna göre karar verilerek sağlık kurulu raporunun hazırlandığı görülmektedir.

Bu durumda, davacının hakem hastaneye yeniden sevki yapılarak Sağlık Şartları Yönetmeliğinde belirtilen usul çerçevesinde inaktif hepatit B olup olmadığına karar verilmesi gerekmekte olup, eksik incelemeye dayanarak dava konusu işlemin iptali yolunda verilen Mahkeme kararını onayan Bölge İdare Mahkemesi kararında hukuki isabet bulunmamaktadır.

KARAR SONUCU:

Açıklanan nedenlerle;

2577 sayılı Kanun'un 49. maddesine uygun bulunan temyiz isteminin kabulüne,

Ankara Bölge İdare Mahkemesi 4. İdari Dava Dairesinin 19/06/2020 tarih ve E:2020/443, K:2020/1398 sayılı kararının BOZULMASINA,

Yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın Ankara Bölge İdare Mahkemesi 4. İdari Dava Dairesine gönderilmesine, 22/11/2022 tarihinde kesin olarak oybirliği ile karar verildi.

YORUM EKLE