EKAP ta Kayıt İşlemleri Nasıl Yapılır Klavuz

İdarelerce yapılan ihale işlemeleri Ekap üzerinden yapılmaktadır.EKAP ı kullanan idareler EKAP ta yapılan işlemleri yap

EKAP ta Kayıt İşlemleri Nasıl Yapılır Klavuz

İdarelerce yapılan ihale işlemeleri Ekap üzerinden yapılmaktadır.EKAP ı kullanan idareler EKAP ta yapılan işlemleri yap

EKAP ta Kayıt İşlemleri Nasıl Yapılır Klavuz

İdarelerce yapılan ihale işlemeleri Ekap üzerinden yapılmaktadır.EKAP ı kullanan idareler EKAP ta yapılan işlemleri yaparken bazı konularda tereddüt yaşamaktadırlar.Ekap sistemi üzerinden yapılacak olan ihale işlemlerinin nasıl yapılacağına dair Kamu İhale Kurumunca yayımlanan rehberi yazımız ekinde yayımlıyoruz.



EKAP ‘a Kayıt ve Protokol İşlemleri


Kayıt İşlemleri





















































1 EKAP’a kayıt olmak ücretli midir?
EKAP’a kayıt olmak ücretsizdir. Elektronik Kamu Alımları Platformu’na kayıt için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
2 İdarelerin EKAP'a kayıt süreci nasıl olacaktır?
İdareler EKAP üzerinden kayıtlarını gerçekleştirip protokolün çıktısını alacaklardır ve protokolü ıslak imzalı ve mühürlü olarak Kuruma ulaştıracaklardır. Kurum, kendisine ulaşan belgeleri ve EKAP kayıtlarını kontrol ederek kayıtlarına onay verecektir. Onay işleminden sonra idareler kayıt sırasında girdikleri e-posta adresine gönderilen bir mesaj ile bilgilendirileceklerdir. İdarelerin kayıt sırasında tanımladıkları platform sorumluları onay işleminden sonra şifrelerini alarak EKAP'a giriş yapabilecekler ve yeni kullanıcı oluşturabileceklerdir.
3 Hangi idarelerin EKAP'a kayıt yapması gerekmektedir?
5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu uyarınca harcama birimi olarak belirlenen tüm idarelerin EKAP'a kayıt olması gerekmektedir. 5018 sayılı kanuna tabi olmayan idareler de eğer 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında ihale yapıyorlarsa EKAP'a kayıt olmaları gerekmektedir.
4 Aynı idarenin farklı harcama birimleri ayrı kayıt yapmalı mıdır? (Kamu ve Döner Sermaye İşletmeleri için geçerlidir; Yerel İdareler için bir sonraki soruya bakınız.)
EKAP üzerinden genel ve özel bütçeli kurumlar ile Döner Sermaye İşletmeleri için idare kaydı yapılırken Muhasebat Genel Müdürlüğü tarafından Kamu İhale Kurumu’na sağlanan saymanlık kodları ve kurumsal kodlar kullanılmaktadır. Aynı idarenin farklı harcama birimleri için farklı kurumsal kodlar mevcuttur. Eğer tüm alımlar bir daire başkanlığı ya da müdürlük tarafından yürütülüyorsa, sadece o daire başkanlığı/müdürlük adına kayıt açılması ve protokolünün onaylanması yeterli olacaktır. Eğer idare bünyesindeki harcama birimleri (daire başkanlıkları, şube müdürlükleri, vs.) alımlarını bizzat kendileri yapıyorsa ayrı ayrı idare kaydı oluşturabilirler. Alımı gerçekleştiren her bir harcama biriminin ayrı ayrı idare kaydı yapması farklı harcama birimleri tarafından yürütülen ihalelerin takip edilmemesini sağlar. Farklı harcama birimleri kendi platform sorumlularını ve kullanıcılarını oluşturabilirler. Ancak idare takdir ederse fiiliyatta işleri tek bir birim yürütse bile diğer daire başkanlıkları adına da kayıt açabilir ve hepsine aynı kişiyi Platform sorumlusu olarak tayin edebilir.
5 Aynı yerel idarenin farklı harcama birimleri ayrı kayıt yapmalı mı?
Yerel idareler tarafından elektronik ortamda kayıt oluşturulurken Muhasebat Genel Müdürlüğü'nün Kamu İhale Kurumuna sağladığı Kurum Kodları esas alınmıştır. Bu kod yerel idareler için tekil bir kod olup, ilgili idarenin farklı harcama birimleri için değişkenlik göstermemektedir. Birden fazla harcama birimi bulunan Yerel İdareler (Belediyeler, İl Özel İdareleri ve Mahalli İdare Birlikleri) ,eğer alımlarını bizzat kendileri yapıyorsa her bir harcama birimi 5 basamaklı Kurum Kodlarını girdikten sonra harcama birim adını elle yazarak (temizlik işleri şube müdürlüğü, destek hizmetleri şube müdürlüğü gibi) EKAP üzerinden idare kaydı oluşturabilirler. Tüm alımların bir daire başkanlığı ya da müdürlük tarafından yürütüldüğü idarelerde ise, o daire başkanlığı/müdürlük adına kayıt açılması ve protokolünün onaylanması yeterli olacaktır.
6 5018 sayılı Kanuna tabi olmayan idarelerin de EKAP'a kayıt yaptırması gerekmekte midir?
5018 sayılı Kanuna tabi olmayan idareler eğer 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında ihale yapıyorlarsa EKAP'a kayıt olmaları gerekmektedir. 5018 sayılı Kanun kapsamı dışındaki idareler EKAP kayıtları sırasında ilk menüden idare tipi olarak "5018 Kapsamı Dışındaki Diğer İdareler’i seçip kayıtlarını yapabilirler.
7 Kendi ihtiyaçları için alım yapan Döner Sermaye İşletmeleri'nin de ayrıca EKAP'a kayıt yaptırması gerekmekte midir?
Evet, kendi ihtiyaçları için alım yapan Döner Sermaye İşletmeleri'nin de EKAP'a kayıt yaptırması gerekmektedir. Döner sermaye işletmelerinin hizmet verdiği idareye (örneğin üniversitelere ya da Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelere) ait alımlar için döner sermaye işletme kaydı kesinlikle kullanılmayacaktır. Döner sermaye işletmelerinin hizmet verdiği idareler için gerçekleştirilecek olan alımlarda her idare için EKAP üzerinden ayrı kayıt yapılarak protokol oluşturulacak olup bu idareye ait alımlarda bu idareye ait bir kullanıcı ile EKAP'a giriş yapılacaktır.
8 Kurumsal Kod nereden öğrenilebilecektir?
Kurumsal kod, idarenin kendi saymanlık/muhasebe birim/birimlerinden ya da Strateji Geliştirme Başkanlıklarından öğrenilmelidir.
9 Saymanlık kodu nereden öğrenilebilecektir?
Saymanlık kodu, idarenin kendi saymanlık/muhasebe birim/birimlerinden ya da Strateji Geliştirme Başkanlıklarından öğrenilmelidir.
10 Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) ve Belediye İktisadi Teşekkülleri (BİT) idare kayıtlarını yaptıktan sonra, EKAP üzerinden tüzel kişi (istekli) kaydı da yapabilir mi?
Evet, yapabilirler. KİT ve BİT'ler 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamındaki alımlarda EKAP'a idare olarak giriş yapacaklar ve ihale dokümanlarını EKAP aracılığı ile oluşturacaklardır. Aynı zamanda başka bir idarenin ihalesine istekli olarak teklif verebilecektir. Bu yüzden EKAP gerçek ve tüzel kişi kayıtlarında bu durumdaki BİT, KİT ve diğer kamu organizasyonları için "Kurum Kuruluş" seçeneği yer almaktadır.
11 Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) ve Belediye İktisadi Teşekkülleri (BİT) tüzel kişi olarak kayıtlarını yaptıklarında ek evrakları göndermeleri gerekmekte midir?
Evet, tüzel kişi olarak kayıtlarının tamamlanabilmesi için istekli protokollerini ticari sicil kaydı, imza sirküsü gibi ek evraklarla birlikte Kuruma göndermeleri gereklidir.
12 (*) işaretli alanlar ne anlama gelmektedir/Doldurulması zorunlu alanlar nelerdir?
(*) Tek yıldız işaretli alanlar bir sonraki adıma geçebilmeniz için doldurulması gereken zorunlu alanları göstermektedir.
(**) Çift yıldız işaretli alanlar: BİT'lerde ortaklığı bulunan yerel idare sayısı birden fazla olabilmektedir. Bu durumda BİT kayıtlarında "İkinci En Fazla Ortaklığı Bulunan Yerel İdare" başlığı altındaki alanlar tercihe bağlı olarak doldurulur. Eğer İkinci En Fazla Ortaklığı Bulunan Yerel İdareye ait bilgiler doldurulacaksa "Türü(Belediye Türü)", "İli", "Adı", "Oranı" alanları doldurulmadan kayıt yapılamaz.
(***) Üç yıldız işaretli alanlar: "Elektronik Kamu Alımları Platformu II. Sorumlusu" başlığı altındaki alanlar tercihe bağlı doldurulur. Eğer EKAP II. Sorumlusu girişi yapılacaksa "TC Kimlik No", "Doğum Tarihi", "Adı", "Soyadı", "Elektronik Posta Adresi", "Unvan" ve en az bir adet telefon numarası doldurulmadan kayıt yapılamaz.

Protokol İşlemleri

















































1 İdarelerin platform sorumlularının değişikliği, platform sorumlularına ait iletişim bilgilerinin değişikliği, e-posta adresinin değişikliği ve buna bağlı olarak aktivasyon e-postalarını alamamaları gibi durumlarda nasıl bir yol izlenmelidir?
Platform sorumlularının değişikliği veya iletişim bilgilerinin değişmesi gibi işlemleri, idareler EKAP üzerinden yapabileceklerdir. Bu konuda Kuruma yazılı başvuru yapılmaması rica olunur. E-posta adresinin değişikliği, e-posta adresinin yanlış girilmesi ve bunun sonucunda aktivasyon e-postalarını alamayan kullanıcılar için "İdare Protokol Durum İzleme" ekranından e-posta adres değişikliğini kendileri yapabilecekler ve yeni oluşturdukları e-posta adreslerine aktivasyon e-postaları tekrar gönderilecektir. Bu şekilde EKAP'a giriş yapabileceklerdir.
2 Şifrenin unutulması, yanlış hatırlanması veya giriş aşamasında hatalı şifre girilmesi durumlarında nasıl bir yol izlenmelidir?
Şifre giriş ekranındaki “şifremi unuttum” alanından sisteme kayıtlı TC Kimlik No ve e-posta adresinizi girerek aktivasyon e-postasını alabilirsiniz ya da şifrenizin yeniden oluşturulması için 444 0 545 numaralı Etkileşim Merkezimizi arayabilirsiniz.
3 EKAP’a kayıt için gereken evraklar Kuruma gönderildikten sonra, protokol durumunun takip edilmesi için gereken protokol numarası nasıl bulunabilmektedir?
Sisteme giriş yapmadan önce, Ana sayfada “Sorgulama İşlemleri” menüsünün altında “Protokol Numarası Hatırlama” bölümü bulunmaktadır. Açılan ekranda istenilen bilgileri doldurup GÖNDER butonuna basınız. EKAP tarafından platform sorumlularınızın e-posta adreslerine protokol numarası ve protokolün durumu hakkında gönderilecek olan e-posta ile bilgi edinebilirsiniz.
4 Protokol onaylandığına dair e-posta alınmasına rağmen, aktivasyon e-postası gelmediği durumda nasıl bir yol izlenmelidir?
Kayıt işlemleri menüsü altında “Protokol Durum İzleme” menüsünde, gerekli güvenlik bilgilerini doldurduktan sonra açılan sayfanın altından “tekrar e-posta gönder” alanı ile şifre postasının tekrar size ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
Ayrıca 444 0 545 EKAP Etkileşim Merkezini arayarak protokol tanımı yapılmış olan kişilerin TC kimlik numarasını vererek aktivasyon e-postasının tekrar iletilmesini talep edebilirsiniz.
5 Protokol durum izleme menüsünden protokolün onaylandığı görülmektedir. Ancak e-posta adresi yanlış yazıldığı için şifre oluşturma e-postası alınamamaktadır. Nasıl bir yol izlenmelidir?
Onaylanmış protokolünüzün, platform sorumluları e-posta adres değişikliğini yapabilir. Kayıt İşlemleri menüsü altında “Protokol Durum İzleme” bölümüne girerek, güvenlik bilgilerinizi doldurunuz. Sayfanın en alt kısmında, “E-Posta Adres Değişikliği” bölümünü kullanarak yeni e-posta adresinizi yazınız. Girmiş olduğunuz e-posta adresinize EKAP tarafından aktivasyon maili gönderilecektir.
6 İdarenin telefon numarası, faks numarası, e-posta adresi ya da adresi değişmesi durumunda yeni bir protokol yapıp göndermek gerekli midir?
İdare Satın Alma Sorumlusu ya da İdare Platform Sorumlusu, idarenin adres, posta kodu, ilçe, semt, telefon, faks, elektronik posta adresi  ve internet  adres  bilgilerindeki değişiklikleri, “İşlemler” menüsünün altındaki İdare Bilgileri alanından güncelleyebilir. Ancak il bilgisinde değişikliği yapılmak isteniyorsa EKAP Etkileşim Merkezi ile iletişime geçilmelidir.
7 İdare Platform Sorumlusu olarak iki kişiden daha fazla kullanıcı tanımlanabilir mi, Platform Sorumlusu rolü başka kullanıcılara atanabilir mi?

Evet, ikiden daha fazla Platform Sorumlusu tanımlanabilir.
8 Platform sorumlusu kimler olmalı?
İdare bünyesinde ihale işlemlerini yürüten birimde çalışan bir personel (yetkili olması gerekmiyor) platform sorumlusu olarak belirlenebilir.
9 Protokollerin ne zamana kadar imzalanıp gönderilmesi gerekmektedir?
Protokollerin en kısa zamanda ıslak imzalı ve mühürlü/kaşeli olarak Kamu İhale Kurumu'na posta yolu ile veya elden ulaştırılması gerekmektedir. Protokolün elektronik ortamda hazırlanmasını takiben 30 gün içinde protokolün ıslak imzalı ve mühürlü/kaşeli olarak posta ile veya elden Kamu İhale Kurumuna ulaşmaması durumunda kayıtların tekrar yapılması gerekecektir.
10 İmzalı protokollerinin hangi adrese gönderilmesi gerekmektedir?
Protokoller, Kurumun aşağıda belirtilen adresine elden veya posta ile ulaştırılmalıdır:
Kamu İhale Kurumu
Elektronik İhale Dairesi Başkanlığı
Mevlana Bulvarı ( Konya Yolu ) No:186
06520 Balgat / ANKARA
11 Protokol onaylandıktan sonra değişiklik olduğunda ne yapılması gerekmektedir?
Protokollerle ilgili değişiklikleri içeren süreç aşağıdaki gibidir:















Protokol Protokolün EKAP aracılığı ile hazırlanması ancak henüz Kuruma gönderilmemesi halinde Protokolün Kuruma gönderilmesi ancak henüz Kurum tarafından onaylanmaması halinde Protokolün Kurum tarafından onaylanması halinde
Değişiklik Halinde Protokol EKAP’ta yeniden hazırlanıp Kuruma gönderilebilir. Protokolün Kurum tarafından onaylanması beklenecektir. Onaylandıktan sonra EKAP’a giriş yapılarak protokolde değişiklik yapılabilir. EKAP’a giriş yapılarak protokolde değişiklik yapılabilir.


Kullanıcı Rol ve Yetkileri

















1 Protokolde belirtilen imza atmaya yetkili kişiler kimlerdir?
İmza atmaya yetkili kişiler idare adına sözleşme veya protokol imzalamaya yetkili idare yetkilisi veya yönetim kurulu üyeleridir.
Not: Protokolde 3 imza yeri açılmış olup bu alanların hepsine imza atılması zorunlu değildir. İmza atması gereken kişilerin birer imza atması yeterlidir. Üçten az olması halinde diğer imza alanları boş bırakılabilir; üçten fazla olması halinde sayfadaki uygun boş alanlar kullanılabilir.
2 İdarenin platform sorumlusu değişmesi durumunda nasıl bir işlem yapılmalıdır?
Eski platform sorumlusunun TC Kimlik numarası ve şifresi ile sisteme girilir. “İşlemler” menüsünün altından “Kullanıcı Ekle” menüsünden yeni bir kişi tanımlanarak “Platform Sorumlusu” rolü verilir. Eklenen yeni kullanıcı kendi TC Kimlik numarası ve oluşturduğu şifre ile sisteme girerek, değişen platform sorumlusunu “Kullanıcılarım” menüsünden seçip hesabını “Kapalı” konuma getirir.
3 EKAP'ta hangi kullanıcı rolleri vardır ve bu rollerin yetkileri nelerdir?
EKAP'a kayıtlı her kullanıcıya bir rol atanması gerekmektedir. İdare protokolü hazırlanırken tanımlanan platform sorumluları tarafından yeni kullanıcılar eklenmekte ve bu kullanıcılara roller atanmaktadır. EKAP'ta idare kullanıcılarına atanabilecek roller ve yetkileri şunlardır:























ROL YETKİ
İdare Standart Kullanıcı İhale sorgulama, ihale dokümanları görüntüleme
İdare Satın Alma Sorumlusu İhale Öncesi İşlemler (İhtiyaç Raporu İşlemleri, İhale Kayıt, İhale İşlemleri, İhale Dokümanı Hazırlama, Görüntüleme, İlan İşlemleri, Teklif Kabul İşlemleri, İhale Komisyonu Oluşturma İşlemleri, Doküman Satış İşlemleri, Tebligat İşlemleri, Şartname Havuzu, Teyit İşlemleri, Sonuç İşlemleri, Sorgulama İşlemleri, Doğrudan Temin İşlemleri, İş Deneyim Belgesi İşlemleri, İş Artışı/İş Eksilişi/Fiyat Farkı İşlemleri, Sözleşme Fesih İşlemleri, Çerçeve Anlaşma İşlemleri (Kota bilgisi görüntüleme, çerçeve anlaşma fesih işlemleri, alım detaylarının görülmesi, çerçeve anlaşma yeterlik değerlendirme işlemleri, münferit sözleşme işlemleri))
İdare Platform Sorumlusu Aktif/Pasif tüm kullanıcı listesini görüntüleme, kullanıcının kimlik bilgilerini  güncelleyebilme, yeniden şifre oluşturma e-postası gönderebilme, kullanıcının iletişim bilgilerini güncelleme, hesap erişim bilgilerini görüntüleme, hesabını aktif duruma veya pasif duruma (hesap kapatma) çekebilme, yetki geçmişi menüsünden kullanıcıya daha önceden atanmış veya geri alınmış rolleri görüntüleme, yeni rol atayabilme veya atanmış rolleri geri alabilme, yeni kullanıcıları idaresine ekleyebilme ve rol atayabilme, İhale Öncesi İşlemler (İhtiyaç Raporu İşlemleri, İhale Kayıt, İhale Dokümanı Hazırlama, Görüntüleme, İlan İşlemleri, Teklif Kabul İşlemleri, Doküman Satış İşlemleri, Münferit Sözleşme İşlemleri, Şartname Havuzu, Teyit İşlemleri, Sonuç İşlemleri, Sorgulama İşlemleri, Doğrudan Temin İşlemleri)
İhale Komisyonu Üyesi İhale Dokümanı Görüntüleme, Teklif Değerlendirme İşlemleri, Teklif Kabul İşlemleri, İhale sorgulama


İhale Öncesi İşlemler


İhtiyaç Raporu İşlemleri





















1 İhtiyaç raporu hazırlarken kullanılan “Ortak Kamu Alımları Sözlüğü” içerisinde yapılacak olan işin branş kodu bulunamamaktadır. Bu durumda ne yapmamız gerekmektedir?
Ortak kamu alımları sözlüğünden en yakın branş seçilebilir. Ancak ihtiyaç kalemlerinin tam olarak girilmesi gerekmektedir.
2 İhtiyaç raporu hazırlandı, ihale kaydı gerçekleştirilerek IKN alındı. Ancak ihtiyaç raporunun ihaleye bağlanması aşamasında ihtiyaç raporu sistemde görülmemektedir. Nedeni nedir?
İhale kaydı oluşturma aşamasında seçilen ihale usul ve türü ile ihtiyaç raporu oluşturma aşamasında seçilen ihale usul ve türü farklı olabilir.
Örneğin ihale kaydı aşamasında “kısmi teklife açık mı?” sorusuna “evet” yanıtı verilip, ihtiyaç raporu oluşturma aşamasında “kısmi teklife açık mı?” sorusuna “hayır” yanıtı verilirse hazırladığımız ihtiyaç raporunu, “İhtiyaç Raporu Seç” alanında göremeyiz.
3 EKAP’ta ihtiyaç raporu oluşturulurken, tüm ‘Tıbbi Cihaz Alımı ihaleleri’ için “Tıbbi cihaz alımı mı? (Tıbbi cihaz yönetmelikleri kapsamında ve/veya SGK geri ödemesine tabi)” sorusunun cevabı ne olmalıdır?
T.C. Sağlık Bakanlığı Tıbbi Cihaz Yönetmeliği ve TİTUBB yardım sayfasında da belirtildiği üzere, SGK geri ödemesine tabi tüm tıbbi cihaz ve sarf malzemelerinin TİTUBB’a kayıtlı olması gerekmektedir. TİTUBB’a kayıtlı tüm tıbbi cihaz ürünlerinin, ihaleleri için, EKAP’ta ihtiyaç raporu oluşturulurken “Tıbbi cihaz alımı mı? (Tıbbi cihaz yönetmelikleri kapsamında ve/veya SGK geri ödemesine tabi)” sorusu “Evet”seçilmelidir.
4 İhaleye yanlış ihtiyaç raporu bağlanması durumunda ne yapılmalıdır?
İhaleye bağlanan ihtiyaç raporu, belli istekliler arasında ihale usulüyle yapılan ihalelerde ön yeterlik şartnamesine onay vermeden, diğer ihalelerde idari şartname onaylanana kadar ayrılabilir.
“İhale Öncesi İşlemler” menüsü, “İhtiyaç Raporu İşlemleri” bölümünden rapor bulunarak, raporun sağında yer alan kilit işareti ile ihaleden ayrılabilmektedir. İdari şartname onaylandıktan sonra farklı bir ihtiyaç raporu seçilememektedir. “İhale işlemleri” bölümünden ilgili ihale bulunarak onayı varsa onayı kaldırılarak “İhtiyaç Raporu Seç” butonuna basılıp ihtiyaç raporu seçilerek ihaleye bağlanır.

İhale Kayıt İşlemleri

































































































1 İdarenin EKAP'a kayıtlı olduğu idare adı ile ihaleye çıkacağı idare adı arasında farklılık varsa nasıl bir yol izlenmelidir?
"Ön Yeterlik Şartnamesi" ya da "İdari Şartname"; "Madde 1.1" de "İdare Adı" alanı bulunmaktadır. Bu alandan idare ismi değiştirilebilmektedir. "İhale İlanına", "Ön Yeterlik Şartnamesine" veya "İdari Şartname” üzerine bu maddede girilen ad yansımaktadır.
2 Mal alımı ihalesi yapılırken sistemin sorduğu “Tıbbi cihaz alımı mı? (Tıbbi cihaz yönetmelikleri kapsamında ve/veya SGK geri ödemesine tabi)” sorusuna hangi yanıt verilmelidir?
Bu soruya evet denirse, teklif veren firmaların Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Ulusal Bilgi Bankası (TİTUBB) sistemine kayıt olması gerekmektedir. Çünkü sistem bu soruya evet yanıtı verildiğinde sonuç formu gönderme aşamasında XML dosyası yüklemelerini istemektedir. Bu dosyayı TİTUBB’a kayıtlı olmayan firma İhale Bildirimi Yazılımı (İBY) programına giriş yapamayacağı için oluşturamaz. Bu dosyanın “Sonuç Formu” alanından yüklenmesi ihale sonuç bilgilerinin SGK’ya iletilmesini sağlar ve alım yapan hastane SGK’dan ürünleri için geri ödeme alabilir. Detaylar için Sağlık Uygulama Tebliği’nin 7.1. maddesine bakınız.
3 Yapılan ihalenin teknik şartnamesi 40 MB’ı geçtiği durumlarda sisteme yüklenememektedir. Bu durumda nasıl bir yol izlenmelidir?
Teknik şartnamenin CD formatında Kuruma gönderilmesi ve 40 MB’ı aştığı için sisteme yüklenilemediğinin bildirilmesi gerekmektedir. Dosyanın boyutunun ne kadar olduğu bilgisi aynı sayfada kaydedilir.  Ayrıca teknik şartname yüklenemediği için bu ihalenin dokümanı e-imza / m-imza ile indirilemeyecektir.
4 İhale kayıt sırasında girilen ihalenin yaklaşık maliyeti idarede kimler tarafından görülebilmektedir?
Bir ihalenin yaklaşık maliyeti, yaklaşık maliyeti sisteme kaydeden idare kullanıcısı tarafından görülebilmektedir. Yaklaşık maliyet bilgisi EKAP'a şifrelenerek gelmekte ve şifreli olarak veri tabanında tutulmaktadır.
5 Kısmi teklife açık ihalede, kısımlara ait yaklaşık maliyetlerin girilebileceği buton ihale işlemlerinde görünmüyor. Neden?
“Kısmi Teklif İşlemleri” butonunu yalnızca İhale Kayıt Numarasını (IKN) alan kullanıcı tarafından görülebilir. Eğer IKN’yi alan kullanıcı değilseniz göremezsiniz. IKN’yi alan kullanıcı olmanıza rağmen görülmüyorsa, sebebi ihtiyaç raporunun ihaleye bağlanmamış olmasıdır.
6 İhale ilan ücreti yatırıldıktan sonra sevk ve işlem formu gönderme aşamasında “Tahsilat bilgileri henüz ulaşmamıştır” uyarısı alınmaktadır. Bunun nedeni nedir?
İlan ücretleri bankaya yatırıldıktan 1 iş günü sonrası EKAP sistemine yansır. Bir gün geçmesine rağmen tahsilat bilginizin ulaşmadığına dair uyarı var ise, yatırılan tutar ve ihale bilgilerini dekont üzerinden kontrol etmelisiniz.
7 İstisna ve kapsam dışı ihale ilanları için sevk ve işlem formu gönderilmeli midir?
İdare, ilanını Kamu İhale Bülteni’nde yayımlayacaksa, istisna ve kapsam dışı ihalelerin ilan süreci, 4734 sayılı kanun kapsamındaki ihalelerin ilan süreci ile aynı olduğundan sevk ve işlem formu göndermelidir.
8 İhalemizin statüsü “sevk işlem formu bekleniyor” durumunda. Şartnamemizde bir değişiklik yapmak istiyoruz. Ne yapmalıyız?
Bu statüdeki ihalenin bilgileri üzerinde değişiklik yapılabilmektedir. “İhale Öncesi” menüsü altında “İhale İşlemleri” bölümünden, arama kriterleri girilerek ihale bulunur ve bu ihale seçilir. Ekrandaki onayı kaldır butonu ile ihalenin onayı kaldırılır, gereken değişiklik yapılır ve ihale yeniden onaylanır. İhalenin ilanı tekrar kontrol için Kuruma gönderilir ve ilan durum izleme menüsünden takip edilir.
9 Sevk ve işlem formunun tüm ilanlar için gönderilmesi gerekli midir?
Hayır, sevk ve işlem formu aşağıdaki ilanlar için gönderilmelidir.

  • Ön ilan

  • İhale ilanı(ücretli, ücretsiz)

  • Düzeltme ilanı

  • İptal ilanı


Sonuç ilanı için sevk ve işlem formunun gönderilmesi gerekmemektedir.
10 İhale ilanı yayımdayken iptali için yapılması gereken işlemler nelerdir? İlan ücretinin iadesi bu durumda yapılabilir mi?
İhale ilanı yayımlandıktan sonra, iptal edilmek istenen ihale öncelikle ihale işlemleri menüsünden iptal edilir. Daha sonra ilan hazırlama menüsünden iptal ilanı hazırlanarak Kuruma gönderilir. İlan durum izleme menüsünden durumu takip edilir. İlan onaylandıktan sonra, ilan işlemleri menüsünden, sevk işlem formu gönderme menüsüne girilir. Sevk işlem formu doldurularak Kuruma gönderilir. Kurum sevk işlem formunu onaylandıktan sonra iptal ilanı uygun süreçte yayımlanır. Ancak, ihale gerçekleştikten sonra herhangi bir gerekçeden dolayı iptal ediliyorsa, iptal ilanı yayımlanmasına gerek yoktur. İlan yayımlandıktan sonra ilan ücreti iade edilmez.
11 Hazırlanıp kuruma gönderilen bir ilanın, kurum tarafından iadesi gerçekleşmiş ise iade sebebi nasıl öğrenilmektedir?
İlan iade sebebi e-posta olarak gönderilmektedir. Ayrıca, “İhale Öncesi” menüsü altından “İlan İşlemleri” alt menüsünde bulunan, “İlan Durum İzleme” alanına giriş yapılır. Arama kriterleri girilerek ihale bulunur ve bu ihale seçilir. Bu kısımda iade sebebini görmek mümkündür.
12 İhale komisyonu üyeleri EKAP üzerinden ihale dokümanlarına erişebilirler mi?
Bir ihale için atanan ihale komisyonu üyeleri EKAP'ta "İhale Dokümanları Görüntüleme" ekranı üzerinden üye olarak atandıkları ihalenin dokümanına erişebilirler.
13 İdareler, e-imza/m-imza ile ihale dokümanlarını indiren firmaları nasıl öğrenebilir?
“İhale Öncesi“ menüsünde yer alan “Doküman Satış İşlemleri” alt menüsünden, “İhale Doküman Satış Listesi” bölümünde ilgili ihale seçilir. E-imza/m-İmza ile Doküman İndirenlerin/Satın Alanların Listesi bu sayfada görüntülenebilir.
14 E-imza/m-imza ile doküman indiren firmalara yapılan zeyilname, şikâyet başvurusu ya da ihale ile ilgili herhangi bir değişikliğin tebligatı nasıl ulaştırılacak?
İdare zeyilname yaparsa, E-imza/m-İmza ile doküman indirenlere bildirim e-postası “Tebligat İşlemleri” menüsünden gönderilebilir. Tebligatlara, “Platform İşlemleri” menüsü altından “Tebligat İşlemleri” ile ulaşılabilir.
15 İhale ilanı yayımlandıktan sonra finansman türünün yanlış seçildiği fark edildiğinde düzeltme işlemi nasıl yapılmalıdır?
İhalenin statüsü ne olursa olsun finansman türüne verilen cevap değiştirilemez. İşlemlerin baştan yapılması gerekir.
16 İhale ilanı yayımlandıktan sonra idarenin ihale dokümanı üzerinde değişiklik yapması gerektiğinde, idare nasıl bir yol izlemelidir?
Eğer, düzeltilmek istenilen maddeler, ihale ilanında yer alan maddelerden en az birini içeriyorsa, idare zeyilname düzenlemek zorundadır. Süreç aşağıda maddeler halinde anlatıldığı şekilde işlemektedir.

  • İhale İşlemleri sayfasındaki "Zeyilname Düzenle" butonu tıklanır.

  • Düzeltmeye ilişkin kısa bir açıklama bilgisi ve zeyilnamenin hazırlandığı tarih bilgileri bu ekrandan girilip, "Kaydet" butonuna tıklandığında, "Doküman Hazırlama" sayfasına yönlendirme yapılır.

  • Açılan Doküman Hazırlama sayfasında, dokümanlarda gerekli düzenlemelerin yapılabilmesi için, ihale onayının kaldırılmış olduğu görülür.

  • Bu aşamada, idare dokümanlarda istediği değişiklikleri yapabilir. Bu işlemlerin sonrasında, yeniden dokümanlara onay verilir.

  • Yapılan değişiklikleri içeren "Zeyilname Fark Dokümanı" idare tarafından hazırlanır.

  • Yapılan değişiklikler sonucu ön yeterlik/ihale tarihi ertelenecekse ön yeterlik şartnamesi/idari şartnamede bu tarihlerin belirtildiği maddede yeni tarih bilgisi girilir.

  • İhale onayını gerçekleştirmek üzere, "İhale İşlemleri" altındaki "Onayla" butonu tıklandığında "İhale Zeyilname Onaylama" ekranı açılacaktır. Ekrandaki "Gözat" butonu tıklanarak "Zeyilname Fark Dokümanı" dosya ekranından seçilir. Zeyilname Fark Dokümanını yüklemek ve ihale onayını vermek için ekrandaki "Yükle ve Zeyilnameyi Onayla" butonu tıklanır. Böylelikle zeyilname hazırlanmış olur. Bu işlemleri müteakiben, düzeltme ilanı, “İlan Hazırlama” sayfasından ihale ilanı hazırlama sürecindeki adımlar izlenerek hazırlanır.


17 İhale ilanı yayımlandıktan sonra, ilanda yer almayan maddeler üzerinde değişiklik yapılması gerektiğinde, idare nasıl bir yol izlemelidir?
Sadece zeyilnamenin yapılması yeterlidir. Yukarıdaki maddede zeyilnamenin yapılması için izlenmesi gereken yol belirtilmiştir.
18 21 gün süresi olan bir ilan yayımlandıktan 9 gün sonra düzeltme ilanı yayımlanmak istenildiğinde yeterli sürenin olmadığı uyarısı alınmaktadır. Bunun nedeni nedir?
Düzeltme ilanları; 40 ve 28 günlük ilanlarda ilanın yayımlandığı günle beraber 15 gün içinde, 21 ve 14 günlük ilanlarda ilanın yayımlandığı günle beraber 10 gün içinde yayımlanabilmektedir. Ancak EKAP üzerinde ilanların 2 gün kontrol süresi olduğu için 15 günlük süreç 13 güne, 10 günlük süreç 8 güne inmektedir. Düzeltme ilanları için Kamu İhale Kurumu tarafında da bir kontrol aşaması bulunmaktadır.
19 İhale ilanı yayımlandıktan sonra ihtiyaç kalemlerinde bir değişiklik yapılabilir mi?
İhale ilanı yayımlandıktan sonra, ihtiyaç raporunda değişiklik ZEYİLNAME düzenlenmesi halinde yapılabilmektedir.
20 Zeyilname düzenlerken sisteme sadece zeyilname dosyasının yüklenmesi yeterli midir?
Zeyilname düzenleme aşamasında sistem ihalenin onayını kaldırmaktadır. Değişiklik yapılması istenen alanlara girişten sonra değişikliğin yapılması gerekmektedir. İhaleyi onaylama aşamasında sistem fark dosyasının yüklenmesini istemektedir. Yapılan değişiklik ilan maddelerine yansıyan bir değişiklik ise düzeltme ilanının da yayımlanması gerekmektedir.
21 Zeyilname hazırlandıktan sonra, yeni oluşan ihale dokümanına nereden ulaşabilir?
"İhale İşlemleri" ekranından "İhale İşlemleri" başlığı altındaki "Doküman İndir" ikonu tıklandığında açılan listeden zeyilname düzenlenme tarihi ile ilişkilendirilmiş "indir" bağlantısı tıklanarak ulaşılabilecektir.
22 Doküman satış işlemi sırasında ihale dokümanının satış işlemini gerçekleştirecek görevlinin dikkat etmesi gereken hususlar nelerdir?
Görevli, doküman satışını gerçekleştirirken dokümanı satın almaya gelen kişinin değil, ihaleye teklif verecek olan gerçek veya tüzel kişinin T.C. kimlik veya vergi kimlik numarasını girmelidir. Doküman satın almak isteyen; tüzel kişi ise vergi kimlik numarası, gerçek kişi ise T.C. kimlik numarası girilmelidir.
23 Doküman satın alanlar listesinden baktığımızda e-imza/m-İmza ile doküman indiren firmaları görüyoruz. Bu firmalara idareden tekrar doküman satmayacak mıyız?
Hayır, isteklilerin EKAP üzerinden e-imza / m-imza ile doküman indirmeleri yeterlidir. Konuyla ilgili olarak Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin 16’ncı maddesine bakınız.

Teklif Değerlendirme ve İhale Sonuçlandırma İşlemleri

























































1 Teklifleri değerlendirme aşamasında sistemde teklif işlemleri menüsünün görülmemesinin sebepleri nelerdir?
EKAP platformunda ihale komisyon işlemlerinde, komisyon üyelerinin oluşturulması gerekmektedir. Komisyonun en az 5 asil + 5 yedek üyeden oluşturulması ve sisteme kayıt edilmesi gerekmektedir. Teklif işlemleri menüsünü sadece komisyon üyeleri görebilmektedir.
2 Belli istekliler arasında ve pazarlık usullerinde teklif değerlendirme nasıl yapılmalıdır?
Belli istekliler arasında ihale usulünde "Teklif Giriş" ekranından girilmesi gereken teklifler ön yeterlik aşaması sonrası yeterli bulunan isteklilerin ikinci aşamada verdiği teklifler, pazarlık usulünde ise son yazılı fiyat teklifleri olmalıdır.
3 Teklif değerlendirme menüsünde, teklif ekleme alanında girilecek olan teklifler KDV hariç midir? Bu alana firmanın verdiği birim fiyat mı girilir, yoksa toplam fiyat mı girilir?
KDV hariç olarak firmanın verdiği toplam fiyat girilmelidir.
4 İhale komisyonu tarafından yapılan "Teklif Değerlendirme" aşamasında girilen bir teklif silinebilir mi?
Evet, silinebilir. "Teklif İşlemleri" menüsünden "Teklif Değerlendirme" sekmesine tıklayarak ulaştığınız "Teklif Giriş" sayfasında “Teklif Ekle” butonuna basılır ve girilen teklif tutarı silinerek “Kaydet” butonuna basılarak ilgili teklif silinebilir.
5 Kısmi teklife açık ihalede hiç teklif verilmeyen kısımlar olması durumunda teklif değerlendirme işlemleri nasıl tamamlanmaktadır?
Hiç teklif verilmeyen kısımlar, teklif değerlendirme menüsünün son sayfasında yer alan kısmı iptal et alanından iptal edilerek işlemler tamamlanabilir.
6 KIK payı yanlış/eksik yatırılmış. Bu yüzden sonuç formu gönderemiyoruz. Ne yapmalıyız?
İdare olarak EKAP’a giriş yapılır ve Sözleşme Öncesi > EKAP İhalesi Tahsilat İşlemleri > Çevrim İçi Tahsilat Sorgulama menüsü seçilir. Tahsilat arama kriterinde Tahsilat Türü “Onbindebeş Kurum Payı” seçilir ve “Ara” butonuna basılır.
Tahsilat bilgilerinde Tahsilat Durumu “Tahsil Edildi” olan onbindebeş kurum payı satırında “Onbindebeş Kik Payı İade İsteği” butonuna basılır. İade isteği yapıldığında, ilgili tahsilat sözleşme gönderirken kullanılamayacaktır. İade isteği, iade başvurusu anlamına gelmemektedir.
İade isteğinin gerçekleşebilmesi için Kamu İhale Kurumu –İMİD’e (İdari ve Mali İşler Dairesine) resmi yazı ile iade başvurusu yapılmalıdır. ( Faks No: 0-312- 218 4525 ) Ancak “Onbindebeş Kik Payı İade İsteği” butonuna basıldığında Tahsilat Durumu “İade Edilecek, Onay Bekleniyor” olacaktır. Bu durumda
Sözleşme Öncesi > EKAP İhalesi Tahsilat İşlemleri > Onbindebeş Tahsilatı Giriş menüsü seçilerek aynı ihale / kısım / kalem için yeni bir onbindebeş tahsilatı girişi yapılabilecektir ve bu tahsilat sözleşme gönderirken kullanılabilecektir.
7 Sonuç formu gönderme aşamasında sistem XML formatında dosya yüklenmesini istiyor. Bu dosya nasıl oluşturulmaktadır?
Bu dosya sözleşme imzaladığınız firma tarafından www.titubb.org adresindeki İBY programı aracılığıyla oluşturulur. Bu dosyayı firmadan talep etmeniz gerekmektedir.
8 İhaleyi alan firma ile EKAP üzerinde hangi menüden sözleşme imzalanmaktadır?
Firmalar ile EKAP sistemi üzerinde sözleşme imzalanacak bir alan bulunmamaktadır. Sözleşme manuel ortamda imzalanmaktadır. EKAP üzerinden sonuç formu gönderilmektedir. Sonrasında Sonuç İlanı EKAP üzerinden yayımlanmaktadır.
9 Sonuç formu gönderme aşamasında girilen bilgilerle sonuç formu göndermek istediğimizde; “Sözleşme Öncesi teyidin alındığından emin olunuz.” uyarısı alınmaktadır. Ekonomik açıdan en avantajlı 1. Teklif teyidi alınmıştır. Bu aşamadan sonra ne yapılmalıdır?

  • İlk olarak ihale komisyonu kararından sonra, teyit formu doldurma alanından ekonomik açıdan en avantajlı 1. Teklif için teyit alınmalıdır.

  • 2. Atanan firma varsa ekonomik açıdan en avantajlı 2. Teklif için de teyit alınmalıdır.

  • Bu işlemden sonra da sözleşme imzalandığı gün, teyit formu doldurma alanından sözleşme öncesi teyit seçeneği kullanılarak sözleşme imzalanacak istekli ile ilgili teyit alınmalıdır.


Sözleşme imzalanan tarihten önce sözleşme öncesi teyit alınmışsa, sonuç formu gönderme sayfasında” Sözleşme Tarihi” olarak sözleşme öncesi alınan teyit tarihi seçilir ve “Listele” Butonuna basılır. Bu şekilde sonuç formu gönderilebilmektedir.
10 Doğrudan temin alanından girilen veriler KDV dâhil mi yoksa KDV hariç mi girilmelidir?
Doğrudan temin alanından girilen veriler KDV hariç, aylık girilmelidir.
11 Doğrudan temin kalemleri menüsüne yanlış girilen bir XML dosyası nasıl silinebilir?
Bu alana yanlış girilen dosya silinemez. Ancak güncellenerek doğru olan dosya ile değiştirilebilir. Kaydın silinmesi için SGK il müdürlüklerine başvurunuz.
12 Doğrudan temin sonuç formu gönderme EKAP'ta nasıl yapılmaktadır?
SGK geri ödemesine tabi tıbbi malzeme alımlarında istekli tarafından İBY programı kullanılarak hazırlanan ve idareye gönderilen dosya EKAP'ta doğrudan temin kalemleri bölümüne yüklenerek gönderim işlemi tamamlanır.
13 İhale iptali geri alınabilir mi?
İptal ilanı yayınlanmışsa ya da ihalenin ihtiyaç raporu serbest bırakılmışsa ihale iptali geri alınamamaktadır.
Aşağıdaki durumlarda iptal işlemi geri alınabilir ;

  • Kamu İhale Kurumu tarafından verilen iptal işleminin iptali yönündeki kararları

  • Mahkemeler tarafından verilen iptal işleminin yürütülmesinin durdurulması veya iptali yönündeki kararlar

  • İdare tarafından EKAP üzerinde sehven yapılan iptal işlemleri


İhale iptal işlemi “Platform İşlemleri” menüsü “Düzeltme/İlan İade İsteği Gönder” bölümünden “İhale İptalinin Geri Alınması” seçeneği seçilerek yapılabilir.
İptal geri alındığında o ihale için girilmiş komisyon üyelerine roller tekrar aktarılır.

Sözleşme İşlemleri


Sözleşme Devir İşlemleri

















1 EKAP üzerinde sözleşme devir işlemi yapacağımız zaman sözleşmeyi devralan veya devredenin daha önce tekrar sözleşme devri yapmış olması sorun olur mu?
Sözleşmeyi devreden veya devralan yüklenici geçen 3 yıl içerisinde sözleşme devir işleminde taraf olduğu için sözleşme devir işlemini gerçekleştiremez.
2 EKAP üzerinde sözleşme devir işlemi yapılırken devralan yüklenici seçimi yapıldıktan sonra devir tarihine kadar gerçekleştirilen tutar alanına yazılacak olan tutar, sözleşme bedeline eşit olabilir mi?
Hayır, bu tutar sözleşme bedeline eşit veya sözleşme bedelinden büyük olamaz.
3 EKAP’ta sözleşme devrine ilişkin yapmış olduğum devir işlemlerini nereden görüntüleyebilirim?
Sözleşme Devir Uygulamaları > Sözleşme Devir İşlemleri > Sözleşme Devir Listesi menüsünden görüntülenebilir.


İş Deneyim Belgeleri

















































1 İş deneyim belgeleri kaç adet standart formdan oluşmaktadır?
4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 10. Maddesi ve Mal, Hizmet, Danışmanlık, Yapım işleri ihaleleri uygulama yönetmelikleri kapsamında İş Deneyim (Bitirme-Durum-Denetleme-Yönetme) Belgeleri 21 adet standart formdan oluşmaktadır.
2 EKAP’ta hangi role sahip olanlar İş deneyim belgesi düzenleyebilir?
EKAP’ta idare satın alma sorumlusu rolüne sahip olanlar iş deneyim belgesi düzenleyebilirler.
3 EKAP üzerinde ihale türlerine göre kaç adet iş deneyim belgesi düzenleyebiliriz?
Mal alım ihalelerinde 1 adet, hizmet alım ihalelerinde 2 adet, yapım işi ihalelerinde 9 adet, danışmanlık hizmet alımı ihalelerinde 9 adet olmak üzere toplam 21 adet iş deneyim belgesi EKAP’ta idare satın alma sorumlusu tarafından düzenlenebilmektedir.
4 Düzenlenen iş deneyim belgeleri teyit edilebilir mi?
Evet. EKAP tarafından verilen sayı numarası, ilgili uygulama yönetmeliğine göre düzenlenerek tarafınızca verilen basılı ve yetkili kişi tarafından imzalanmış iş deneyim belgesinde kullanılması veya belirtilmesi durumunda belge herhangi bir idarenin yaptığı ihaleye ilişkin yeterlik değerlendirmesinde EKAP’tan teyit edilebilir olacaktır.
5 İş deneyim belge kaydını EKAP’ta hangi menüden yapabilirim?
Sözleşme Uygulamaları > İş Deneyim Belgeleri > İş Deneyim Belgesi Kayıt ekranından yapılır.
6 İş deneyim kaydı yaparken eğer sözleşme devri olmuşsa nasıl bir yol izlemeliyiz?
İş deneyim belge kayıt ekranlarında bilgileri girerken düzenlediğimiz sözleşme devredilmişse sözleşme devir işlemine ait bilgileri girmek için iş deneyim belge kayıt ekranında sözleşme devri alanına “evet” işaretleyip devir bilgilerinin girilmesi gerekmektedir.
7 İdare satın alma sorumlusu düzenlemiş olduğu iş deneyim belgeleri üzerinde ne tür işlemler yapabilir?

  • İş deneyim belgesini silebilir

  • İş deneyim belgesini güncelleyebilir

  • İş deneyim belgesini görüntüleyebilir

  • İş deneyim belgesinin eğer varsa eski versiyonlarını görüntüleyebilir


8 Başka idareye ait iş deneyim belgesi sorgulayabilmek için bir kriter var mıdır?

  • İhale dokümanında yeterlik kriteri olarak iş deneyim belgesi istenmiş olmalıdır.

  • Sorgulama yapacak kullanıcının EKAP üzerinde o ihale için ihale komisyon üyesi olması gerekmektedir.

  • “İhale Tekliflere Kapalı, Teklifler Değerlendiriliyor” veya “Teklif Değerlendirme Tamamlanmış” durumunda olan ihaleye teklif veren istekli için başka bir idare tarafından daha önceden iş deneyim belgesi düzenlenmiş olmalıdır.

  • Daha önceden başka bir idarece EKAP üzerinde  düzenlenmiş ve kayıt altına alınmış olan iş deneyim belgesinin “Belge Sayı Numarası” ’nın biliniyor olması gerekmektedir.


9 İhale ilanım yayımlanmış durumda fakat iş deneyim belgesi sorgulayamıyorum. Neden?

  • Oturum tamamlanmış ve ihalenin durumu “İhale Tekliflere Kapalı, Teklifler Değerlendiriliyor” olmalıdır.

  • İhalenin durumu “Teklif Değerlendirme Tamamlanmış” olmalıdır.


10 İş deneyim belge sorgulaması yapabilmek için EKAP’ta hangi role sahip olmam gerekmektedir?
Sorgulama yapacak kullanıcının EKAP üzerinde o ihale için İhale Komisyon Üyesi olması gerekmektedir.
11 Düzenlenen iş deneyim belgeleri güncellendiğinde eski versiyonları saklanmakta mıdır?
Belge Versiyon Numarası : Düzenlenen bir iş deneyim belgesi çeşitli gerekçelerle güncellenmiş olabilir. Her güncellemede eski versiyon saklanır yeni versiyon için belge sayı numarasının en sonuna otomatik artan sıralı bir numara verilir. Versiyon numarası 1 den başlayıp artarak devam eder.


İş Artışı, İş Eksilişi ve Fiyat Farkı Kayıt İşlemleri









































1 EKAP’ta kayıtlı olan sözleşmemiz üzerinde iş artışı, iş eksilişi ve fiyat farkı işlemlerini platform sorumlusu olarak yapabilir miyim?
Hayır, EKAP’ta rolünüz mutlaka “İdare Satın Alma Sorumlusu” olmalıdır.
2 İş artışını EKAP üzerinde yapabilmek için ihalemizin hangi özellikte olması gerekmektedir?
İhale Kapsamı : 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında

  • İhale Türü :  Mal Alımı, Hizmet Alımı, Yapım İşi
    İhale Usulü : Açık, Pazarlık, Belli İstekliler Arasında
    Sözleşme Türü : Birim Fiyatlı




  • İhale Türü :  Danışmanlık Hizmet Alımı
    İhale Usulü : Belli İstekliler Arasında
    Sözleşme Türü : Birim Fiyatlı




  • İhale Türü :  Yapım İşi
    İhale Usulü : Açık, Pazarlık, Belli İstekliler Arasında
    Sözleşme Türü : Anahtar Teslimi Götürü Bedel




  • İhale Türü :  Yapım İşi
    İhale Usulü : Açık, Pazarlık, Belli İstekliler Arasında
    Sözleşme Türü : Karma




ve



  • Çerçeve Anlaşma İhalelerinde ;
    Mal Alımı, Hizmet Alımı, Yapım İşi Münferit Sözleşmesi




  • İhale Türü :  Mal Alımı, Hizmet Alımı, Danışmanlık Hizmet Alımı
    İhale Usulü : Açık, Pazarlık, Belli İstekliler Arasında
    Sözleşme Türü : Götürü Bedel


ise iş artışı söz konusu olamaz.

Yukarıdaki özelliklere sahip olan sözleşmeler için kullanıcı iş artışı (+) miktarını yukarıda belirtilen kurallar dâhilinde girip kaydedebilir ve iş artışı (+) miktarı dahil edilmiş net sözleşme bedeli EKAP tarafından hesaplanır.
3 İş eksilişini EKAP üzerinde yapabilmek için ihalemizin hangi özellikte olması gerekmektedir?
İhale Kapsamı : 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında

  • İhale Türü :  Mal Alımı, Hizmet Alımı
    İhale Usulü : Açık, Pazarlık, Belli İstekliler Arasında
    Sözleşme Türü : Birim Fiyatlı, Götürü Bedel




  • İhale Türü :  Danışmanlık Hizmet Alımı
    İhale Usulü : Belli İstekliler Arasında
    Sözleşme Türü : Birim Fiyatlı, Götürü Bedel




  • İhale Türü :  Yapım İşi
    İhale Usulü : Açık, Pazarlık, Belli İstekliler Arasında
    Sözleşme Türü : Birim Fiyatlı, Anahtar Teslimi Götürü Bedel, Karma




  • Çerçeve Anlaşma İhalelerinde ;
    Mal Alımı, Hizmet Alımı, Yapım İşi Münferit Sözleşme



Yukarıdaki özelliklere sahip olan ihaleler için kullanıcı iş eksilişi (-) miktarını girip kaydedebilir ve iş eksilişi (-) miktarı düşülmüş net sözleşme bedeli EKAP tarafından hesaplanır.
4 Fiyat farkını EKAP üzerinde yapabilmek için ihalemizin hangi özellikte olması gerekmektedir?
İhale Kapsamı : 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında

  • İhale Türü :  Mal Alımı, Hizmet Alımı
    İhale Usulü : Açık, Pazarlık, Belli İstekliler Arasında
    Sözleşme Türü : Birim Fiyatlı, Götürü Bedel
    İdari Şartname ; “İdare tarafından fiyat farkı hesaplanması öngörülüyor mu?” : “Evet”

  • İhale Türü :  Danışmanlık Hizmet Alımı
    İhale Usulü : Belli İstekliler Arasında
    Sözleşme Türü : Birim Fiyatlı, Götürü Bedel
    İdari Şartname ; “İdare tarafından fiyat farkı hesaplanması öngörülüyor mu?” : “Evet”

  • İhale Türü :  Yapım İşi
    İhale Usulü : Açık, Pazarlık, Belli İstekliler Arasında
    Sözleşme Türü : Birim Fiyatlı, Anahtar Teslimi Götürü Bedel, Karma
    İdari Şartname ; “İdare tarafından fiyat farkı hesaplanması öngörülüyor mu?” : “Evet”

  • Çerçeve Anlaşma İhalelerinde ;
    Mal Alımı, Hizmet Alımı, Yapım İşi Münferit Sözleşme
    Münferit Sözleşme ; “Sözleşmenin uygulanması aşamasında fiyat farkı verilecek mi?” : “Evet”


Yukarıdaki özelliklere sahip olan ihaleler için kullanıcı fiyat farkı (+/-) tutarını girip kaydedebilir. Fiyat farkı (+) ise iş artışı ve iş eksilişi yansıtılmış yeni net sözleşme bedeline dahil edilmiş, fiyat farkı (-) ise iş artışı ve iş eksilişi yansıtılmış yeni net sözleşme bedelinden düşülmüş yeni nominal sözleşme bedeli EKAP tarafından hesaplanır.
5 İş artışı sonrası “Yeni Net Sözleşme Bedeli” nasıl hesaplanır?
5.1. Aynı sözleşme için ilk iş artışı kaydı yapılıyorsa ;
Yeni Net Sözleşme Bedeli = (İlk Sözleşme Bedeli) + (İş Artışı (+) Miktarı)
şeklinde hesaplanmaktadır.5.2. Aynı sözleşme için ikinci ve sonrasındaki iş artışı kaydı yapılıyorsa ;
Yeni Net Sözleşme Bedeli = (Birinci kayıt sonrası elde edilen “Yeni Net Sözleşme Bedeli”) + (İş Artışı (+)  Miktarı)
şeklinde hesaplanmaktadır.

Burada “Birinci kayıt sonrası elde edilen “Yeni Net Sözleşme Bedeli” varsa daha önceden yapılmışiş artış ve  iş eksiliş kayıtları yansıtılmışsözleşme bedelidir.

  • Aynı sözleşme için her yapılan iş artışı kaydı o sözleşme için en son hesaplanmış net sözleşme bedeline yansıtılarak kümülatif net sözleşme bedeli hesaplanır. Burada o sözleşme için en son hesaplanmış net sözleşme bedeli varsa daha önceden yapılmış iş artış ve iş eksiliş kayıtları yansıtılmış sözleşme bedelidir.


İş artışı ve iş eksilişi kayıtları yansıtılarak elde edilen “Yeni Net Sözleşme Bedeli”, fiyat farkı kayıtları sırasında “Yeni Nominal Sözleşme Bedeli” hesaplamasında esas alınacak sözleşme bedelidir.
6 İş eksilişi sonrası “Yeni Net Sözleşme Bedeli” nasıl hesaplanır?
6.1. Aynı sözleşme için ilk iş eksilişi kaydı yapılıyorsa ;
Yeni Net Sözleşme Bedeli = (İlk Sözleşme Bedeli) - (İş Eksilişi (-)  Miktarı) şeklinde hesaplanmaktadır.6.2. Aynı sözleşme için ikinci ve sonrasındaki iş eksilişi kaydı yapılıyorsa ;
Yeni Net Sözleşme Bedeli = (Birinci kayıt sonrası elde edilen “Yeni Net Sözleşme Bedeli”) - (İş Eksilişi (-) Miktarı) şeklinde hesaplanmaktadır.

Burada “Birinci kayıt sonrası elde edilen “Yeni Net Sözleşme Bedeli” varsa daha önceden yapılmış iş artış ve  iş eksiliş kayıtları yansıtılmış sözleşme bedelidir.

  • Aynı sözleşme için her yapılan iş eksilişi kaydı o sözleşme için en son hesaplanmış net sözleşme bedeline yansıtılarak kümülatif net sözleşme bedeli hesaplanır. Burada o sözleşme için en son hesaplanmış net sözleşme bedeli varsa daha önceden yapılmış iş artış ve iş eksiliş kayıtları yansıtılmış sözleşme bedelidir.

  • İş artışı ve iş eksilişi kayıtları yansıtılarak elde edilen “Yeni Net Sözleşme Bedeli”, fiyat farkı kayıtları sırasında “Yeni Nominal Sözleşme Bedeli” hesaplamasında esas alınacak sözleşme bedelidir.


7 Fiyat farkı sonrası “Yeni Nominal Sözleşme Bedeli” nasıl hesaplanır?
7.1. Aynı sözleşme için ilk fiyat farkı (+/-) kaydı yapılıyorsa ;
Yeni Nominal Sözleşme Bedeli = (Yeni Net Sözleşme Bedeli) + (Fiyat Farkı (+/-) Tutarı) şeklinde hesaplanmaktadır.
“Yeni Net Sözleşme Bedeli” : Aynı sözleşme için kaydedilmiş tüm iş artışı ve iş eksilişlerinin yansıtıldığı net sözleşme bedelidir.7.2. Aynı sözleşme için ikinci ve sonrasındaki fiyat farkı (+/-) kaydı yapılıyorsa ;
Yeni Nominal Sözleşme Bedeli = (Birinci kayıt sonrası elde edilen “Yeni Nominal Sözleşme Bedeli”) + (Fiyat Farkı (+/-) Tutarı) şeklinde hesaplanmaktadır.

  • Aynı sözleşme için her yapılan iş artışı, iş eksilişi, fiyat farkı (+/-) kaydı o sözleşme için en son hesaplanmış nominal sözleşme bedeline yansıtılarak kümülatif nominal  sözleşme bedeli hesaplanır.


8 EKAP’ta aynı sözleşme için birden fazla iş artışı/iş eksiliş/fiyat farkı kaydı girilebilir mi?
Aynı sözleşme için birden fazla defa fazla iş artışı/iş eksiliş/fiyat farkı kaydı eklenebilir. Aynı İKN’ye ait aynı sözleşme için kaçıncı iş artışı/iş eksiliş/fiyat farkı kaydı olduğuna dair bilgi sistem tarafından IKN (İhale Kayıt Numarası)-Sözleşme-İşlem Türü bazında otomatik üretilmektedir.
9 İş artışı/iş eksiliş/fiyat farkı kayıtlarını oluşturulduktan sonra standart bir çıktı alınabilmekte midir?
Hayır, standart bir çıktı formatı bulunmamaktadır.


İş Artışı, İş Eksilişi ve Fiyat Farkı Sorgulama İşlemleri













1 EKAP’ta oluşturulmuş iş artışı/iş eksiliş/fiyat farkı kayıtları sorgulanabilir mi?
Sözleşme Uygulamaları > İş Artış/Eksiliş ve Fiyat Farkı (+/-) İşlemleri menüsü altında yer alan “İş Artış/Eksiliş ve Fiyat Farkı (+/-) Sorgulama” menüsü seçilerek sorgulama yapılabilir.
2 Bir sözleşme için işlem türü bazında oluşturulan kayıtların tamamında güncelleme ve silme işlemi yapılabilecek midir?
Evet, “İş Artış/Eksiliş ve Fiyat Farkı (+/-) Sorgulama” menüsü seçilerek listelenen kayıtların yanlarındaki “Sil” ve “Güncelle” butonları kullanılarak istenilen işlem yapılabilecektir.
Ayrıca yine burada listelenen kayıtların yanlarındaki “Görüntüle” butonu kullanılarak istenilen kayıt görüntülenebilecektir. Daha detaylı bilgi için kullanım kılavuzunu inceleyiniz.


Sözleşme Fesih İşlemleri

















1 Sözleşme fesih işlemlerini EKAP’a kayıt etmemiz gerekir mi?
Sözleşme Uygulamaları başlığı altında yer alan Sözleşme Fesih İşlemleri modülünün amacı “Kamu İhale Sözleşmelerinin” fesih işlemlerinin kayıt altına alınmasıdır. Ayrıca 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nun çeşitli maddelerinde karşımıza çıkan sözleşme fesih sebepleri ve koşulları EKAP üzerinde sayısal ortama aktarılmış olacaktır. Bu sebeplerden dolayı sözleşme fesih işlemlerinin EKAP üzerinden kaydının yapılması gerekmektedir.
2 EKAP üzerinden sözleşme iptali yapmak istiyorum fakat kullanıcı adı ve şifrem ile giriş yaptığımda ilgili menülere ulaşamıyorum neden?
EKAP üzerinde sözleşme fesih işlemi yapabilmek için platform üzerindeki rolümüzün “İdare Satın Alma Sorumlusu” olması gerekmektedir.
3 Sözleşme fesih işlemi yaptıktan sonra EKAP üzerinde ihalemin durumu değişecek midir? Tekrar yeni sözleşme yapacağım firma ile ilgili EKAP üzerinden bir işlem yapmam gerekir mi?
Sözleşmenin fesih edilmesi işleminde, ihalenin durumu değiştirilmemektedir. Ayrıca EKAP üzerinde sadece, “Sözleşme Devir Bildirimi” ekranında feshedilmiş sözleşme üzerinde işlem yapılması engellenmektedir. Ayrıca feshedilen sözleşmeye iş artışı, iş eksilişi ve fiyat farkı  yapılmasına izin verilmemektedir.

Güncelleme Tarihi: 16 Mayıs 2018, 14:50
YORUM EKLE