Emekli İkramiye Farkı: Ek Gösterge Artışında Kritik Şart

Yaş haddi, kadrosuzluk veya vazife malullüğü nedeniyle emekli olan kamu görevlilerine ödenen emekli ikramiyesi farkı, ek gösterge artışlarında belirli şartlara bağlı olarak gündeme geliyor. Uygulamanın dayanağını 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu’nun 89’uncu maddesi oluşturuyor.

Mevzuata göre emekli ikramiyesi farkı; yaş haddi, kadrosuzluk, vazife malullüğü veya görevde iken ölüm halinde emekli olanlar ya da hak sahipleri için söz konusu olabiliyor. Bu kapsam dışında emekli olanlara ikramiye farkı ödenmiyor.

Emekli ikramiyesi farkı iki ayrı durumda ortaya çıkabiliyor.

Birinci durumda, emekliliği takip eden ilk üç ay içinde memur maaş katsayılarında artış yapılması halinde, bu artıştan doğan fark emekli ikramiyesine yansıtılıyor. İlk üç ayda artış yapılmazsa, takip eden altı ay içindeki ilk katsayı artışı esas alınıyor.

İkinci durum ise katsayılar dışındaki unsurlarda yapılan artışları kapsıyor. Ek gösterge, gösterge rakamları, özel hizmet aylığı oranları ve kıdem aylığı göstergesi gibi unsurlar bu grupta yer alıyor. Ancak bu unsurlardan kaynaklanan emekli ikramiyesi farkının ödenebilmesi için çok net bir şart bulunuyor:
👉 Düzenlemenin ilk mali yılın Ocak ayında yürürlüğe girmesi gerekiyor.

Engelli memur malulen emekli olabilir mi?
Engelli memur malulen emekli olabilir mi?
İçeriği Görüntüle

Ek gösterge artışı Ocak ayı dışında (Temmuz, Ağustos, Eylül gibi) bir tarihte yürürlüğe girerse, bu artıştan dolayı emekli ikramiyesi farkı ödenmiyor. Bu konuda uygulamada istisna bulunmuyor.

Buna karşılık, ek gösterge artışının yürürlük tarihi Ocak ayı dışında olsa bile, bu artış emekli aylıklarını artırmaya devam ediyor. 5510 sayılı Kanun’un Geçici 205’inci maddesi uyarınca, barem, kadro ve unvanlara ilişkin değişiklikler aynı unvan ve dereceden bağlanmış emekli, dul ve yetim aylıklarına da yansıtılıyor.

Örnek vermek gerekirse; 15 Haziran 2024 tarihinde yaş haddinden emekli olan bir personele, 1 Temmuz 2024’te yapılan memur maaş katsayısı artışı nedeniyle emekli ikramiyesi farkı ödeniyor. Ancak ek gösterge artışı aynı tarihte yürürlüğe girerse, bu artıştan dolayı ikramiye farkı ödenmiyor. Ek gösterge artışının 1 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe girmesi halinde ise ayrıca emekli ikramiyesi farkı ödenmesi mümkün oluyor.

Sonuç olarak;
Ek gösterge artışı her durumda emekli aylığını artırıyor. Ancak emekli ikramiyesi farkı, yalnızca düzenlemenin Ocak ayında yürürlüğe girmesi halinde ödeniyor. İkramiye farkı açısından tek belirleyici tarih Ocak ayı olarak öne çıkıyor.