Asgari ücret 2026 yılı için belirlendi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarının ardından yaptığı açıklamada, sürecin sosyal diyalog ve uzlaşı temelinde yürütüldüğünü vurguladı.

Bakan Işıkhan, komisyon çalışmalarına katkı sunan tüm paydaşlara teşekkür ederek, Bakanlık olarak çalışma hayatında istişare mekanizmalarının aktif şekilde işletildiğini ifade etti. İşçi konfederasyonları ve işveren temsilcileriyle yapılan görüşmelerde tüm tarafların görüşlerinin alındığını ve karar alma sürecine dahil edildiğini belirtti.

Sosyal diyaloğun çalışma hayatının sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi açısından vazgeçilmez olduğunu dile getiren Işıkhan, ortak hareket etme, uzlaşma ve istişare kültürünün önemine dikkat çekti. Karşıtlıklar üzerinden değil, birlikte hareket ederek yol alınabileceğini ifade eden Işıkhan, partilerinin 23 yıldır Türkiye’yi her koşulda büyütme ve ayakta tutma vizyonuyla hareket ettiğini söyledi.

"TÜRKİYE BÜYÜDÜKÇE, GÜÇLENDİKÇE, EKONOMİSİ SAĞLAMLAŞTIKÇA EN BÜYÜK FAYDAYI VATANDAŞLARIMIZ GÖRECEKTİR"

Türkiye’nin bölgesinde yaşanan savaşlar, enerji krizleri ve tedarik zincirlerindeki kırılmaların tam ortasında kaldığını hatırlatan Işıkhan, tüm bu olumsuzluklara rağmen ekonomide ve diğer alanlarda önemli bir toparlanma sürecinin yaşandığını belirtti. Türkiye’nin büyümesi ve ekonomik yapısının güçlenmesiyle birlikte bundan en fazla faydayı vatandaşların göreceğini ifade etti.

Asgari ücrette ve diğer düzenlemelerde temel hedefin yapılan artışların piyasada ve etiketlerde erimemesi olduğunu vurgulayan Işıkhan, vatandaşların satın alma gücünün korunmasının esas alındığını söyledi. Popülist politikalardan uzak durduklarını belirten Bakan, muhalefetin popülist yaklaşımlarını dikkate almadıklarını, vatandaşların ihtiyaçlarına yönelik kalıcı ve sürdürülebilir politikaları hayata geçirdiklerini ifade etti. Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda emeğin kıymet gördüğü, çalışanın hakkının korunduğu ve büyümenin tabana yayıldığı bir yapı oluşturmakta kararlı olduklarını dile getirdi.

Bakanlık olarak çalışma hayatının tüm ekosistemini değişen şartlara uyum sağlayabilen, ihtiyaçlara hızlı cevap verebilen dinamik bir yapıya kavuşturmak için çalışmaların kararlılıkla sürdürüldüğünü aktaran Işıkhan, asgari ücret belirlenirken hem çalışanların enflasyona karşı korunmasının hem de işverenlerin mağdur edilmemesinin gözetildiğini belirtti. Bu dengenin yalnızca mali kazanımlar açısından değil, toplumsal barış ve dayanışma açısından da hayati önemde olduğunu ifade etti.

Emeklilikte 65 yaş beklemenin avantajı
Emeklilikte 65 yaş beklemenin avantajı
İçeriği Görüntüle

Süreç boyunca yapıcı bir tutum sergileyen tüm sosyal paydaşlara teşekkür eden Işıkhan, komisyon çalışmalarına katkı sunan sendikalar, ilgili bakanlıklar ve Asgari Ücret Tespit Komisyonu üyelerine şükranlarını sundu. İşçi konfederasyonlarıyla sürecin başından itibaren diyalog halinde olunduğunu belirten Işıkhan, işveren kesimini temsilen görüşlerini paylaşan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’na (TİSK) ve TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol’a teşekkür etti. Açıklamasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da tüm emekçiler adına teşekkür etti.

Yapılan açıklamaya göre, 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere net asgari ücret 28 bin 75 TL, brüt asgari ücret ise 33 bin 30 TL olarak belirlendi. Yeni asgari ücret, geçtiğimiz yıla göre yüzde 27 oranında artırılmış oldu.

Öte yandan asgari ücret desteğinde de artışa gidildi. Geçtiğimiz yıl bin TL olarak uygulanan asgari ücret desteğinin, 2026 yılında 1.270 TL olarak uygulanmaya devam edeceği bildirildi. Yeni düzenlemeyle birlikte çalışanların enflasyona karşı korunacağı yönündeki kararlılık bir kez daha vurgulandı.