Üniversitede yöneticilere  (E) puanı üzerinden döner sermaye ödemesi yapılır mı?

2547 sayılı Kanun’un 58’inci maddesinin (f) fıkrası kapsamındaki yöneticilere “E Diğer Faaliyetler Puanı” adı altında haksız mesai içi performans ek ödemesi yapılması sonucu oluşan kamu zararının sorumlularından tahsiline hükmedilmişti.

Sayıştay Temyiz Kurulu, söz konusu karara karşı yapılan temyiz başvurusunu kabul edip yeniden değerlendirilmek üzere dairesine gönderilmesine karar verdi.

Üniversite öğrencisi okulda içki içerse ne ceza alır Üniversite öğrencisi okulda içki içerse ne ceza alır

Konuyu yeniden inceleyen Sayıştay 2. Dairesi, yöneticilere yönetici payı dışında mesai dışındaki gelir getirici faaliyetlerinden ek ödeme yapılabileceğinden, mesai içi-mesai dışı ayrımının yapılmadığı (E) puanından yapılacak ödemeler mevzuata uygun olmadığını belirterek yöneticilere “E Diğer Faaliyetler Puanı” adı altında mesai içi performans ek ödemesi yapılması 5018 sayılı Kanun’un 71’inci maddesine göre kamu zararı oluşturmaktadır.

Karar Tarihi

07.05.2024

Daire

2

Karar No

35794

İlam No

391

Hesap Yılı

2017

Konu

Personel Mevzuatı

Kurumsal katkı puanı-ek ödeme

... sayılı İlamın 10’uncu maddesinde; 2547 sayılı Kanun’un 58’inci maddesinin (f) fıkrası kapsamındaki yöneticilere “E Diğer Faaliyetler Puanı” adı altında haksız mesai içi performans ek ödemesi yapılması sonucu oluşan toplam ... TL kamu zararının Harcama Yetkilisi (Hastaneler Başhekimi) ... ile Gerçekleştirme Görevlisi (Döner Sermaye İşletme Müdürü) ...’e müştereken ve müteselsilen 6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 53’üncü maddesi gereği işleyecek faizleriyle birlikte ödettirilmesine karar verilmişti.

... sayılı İlamın 10’uncu maddesiyle ilgili olarak sorumluların Temyiz Kuruluna başvurması üzerine Temyiz Kurulunca verilen ... tarih ve ... sayılı tutanak no.lu kararda;

İlamın 9’uncu maddesine ilişkin tutanağın birinci maddesinde yapılan açıklamalar doğrultusunda; yönetici pozisyonundaki öğretim üyelerine (E) Diğer faaliyetler puanı üzerinden döner sermayeden ek ödeme yapılmasında mevzuata aykırılık bulunmadığından ve bu ödeme 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 71’inci maddesi kapsamında kamu zararına sebebiyet vermediğinden; sorumluların ve Kurumunun temyiz dilekçelerinde tamamen aynı mahiyette yer alan iddialarının kabul edilerek ... sayılı İlamın 10’uncu maddesiyle verilen ... TL’nin tazminine ilişkin hükmün 6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 55’inci maddesinin yedinci fıkrası uyarınca bozulmasına ve yukarıda belirtilen hususların tekrar değerlendirilmesini teminen yeni hüküm tesisi için dosyanın Dairemize gönderilmesine karar verilmiştir.

Temyiz Kurulunun söz konusu kararı üzerine yazılan ek raporun Dairemizde görüşülmesi ve konunun yeniden incelenmesi neticesinde;

Döner Sermaye İşletmesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezlerinde fiilen yöneticilik yapmakta olan akademik personele "(E) Diğer Faaliyetler Puanı" adı altında mesai içi performans ek ödemesi yapıldığı tespit edilmiştir.

2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 58’inci maddesinin (f) fıkrasında; rektör, rektör yardımcısı ve genel sekreterlere üniversite yönetim kurulunun uygun gördüğü birimin, döner sermaye gelirinin elde edildiği birimlerin dekan, başhekim, enstitü ve yüksekokul müdürleri ile bunların yardımcılarına görev yaptıkları birimin, döner sermaye gelirlerinden yönetici payı olarak ayrılan tutardan gelir getirici katkılarına bakılmaksızın ek ödeme yapılması öngörülmüş ve aynı fıkrada bu kapsamda bulunan yöneticilere, mesai saatleri içerisinde verdikleri mesleki hizmetlerinden dolayı ayrıca ek ödeme yapılmayacağı belirtilmiştir.

Söz konusu 58’inci madde uyarınca yürürlüğe konulan Yükseköğretim Kurumlarında Döner Sermaye Gelirlerinden Yapılacak Ek Ödemenin Dağıtılmasında Uygulanacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik’in 6’ncı maddesinde de;

“(1) Rektör, rektör yardımcısı ve genel sekreterlere gelir getirici katkılarına bakılmaksızın, uygun görülen birimin döner sermaye hesabından yönetici payı olarak ayrılan tutardan kanunda belirtilen oranları geçmeyecek şekilde yönetim kurulunca belirlenen tutarda ek ödeme yapılır.

(2) Döner sermaye gelirinin elde edildiği birimlerin dekan, başhekim ve enstitü ve yüksekokul müdürleri ile bunların yardımcılarına, gelir getirici katkılarına bakılmaksızın, görev yaptıkları birimin döner sermaye gelirlerinden yönetici payı olarak ayrılan tutardan kanunda belirtilen sınırları geçmeyecek şekilde yönetim kurulunca belirlenen oranda ek ödeme yapılır.

(3) Birinci ve ikinci fıkralar kapsamında bulunan yöneticilere, mesai saatleri içerisinde verdikleri mesleki hizmetlerinden dolayı ayrıca ek ödeme yapılmaz. Mesai saatleri dışında döner sermaye gelirlerine katkıları bulunulması hâlinde; bu katkıları karşılığında yapılacak ek ödemenin hesabında 5 inci maddede belirtilen esaslar dikkate alınır ve ilgililerin yönetici payı olarak aldıkları ek ödemede dahil olmak üzere alabilecekleri toplam ek ödeme tavan tutarı, ilgisine göre Kanun’un 58’inci maddesinin (c) ve (d) fıkralarında belirlenen tavan tutarlarını ve her halükarda ek ödeme matrahının yüzde binikiyüzünü (8/7/2014 tarih ve 29054 sayılı Resmi Gazete gereğince yüzde binaltıyüzünü) geçemez.”

Denilmek suretiyle anılan maddeye paralel düzenleme yapılmış olup, yöneticilere mesai saatleri içerisinde verdikleri mesleki hizmetlerinden dolayı ayrıca ek ödeme yapılamayacağı düzenlenmiştir. Ayrıca, Yönetmelik’in “Dağıtım Esasları” başlıklı 5’inci maddesinin yedinci fıkrasında, “Kanun’un 58'inci maddesinin (c) ve (d) fıkraları kapsamında bulunan personel ile (f) fıkrasının üçüncü paragrafı kapsamında yürütülen hizmetler için mesai dışı (B2+B3) puanı hesaplanır. Bu hesaplama, ilgisine göre Kanun’un 58'inci maddesinde belirlenen tavan tutarları geçmemek üzere yapılır.” denilmektedir. Buna göre 2547 sayılı Kanun'un (f) fıkrası kapsamındaki yöneticilere mesai saatleri dışında döner sermaye gelirlerine katkıları bulunması hâlinde sadece mesai dışı (B2+B3) puanı hesaplanır ve karşılığı ek ödeme yapılabilir.

Temyiz Kurulu kararında, (E) puanının (A) puanı üzerinden hesaplanması hasebiyle, (A) puanı için yukarıda belirtilen gerekçelerle, (E) puanı için yöneticilere ek ödeme yapılamayacağı şeklinde bir kanaate varmanın da mümkün görünmediğini belirtilmiştir.

Ancak, Yönetmelik’teki bireysel net katkı puanına esas puanların tanımlarına bakıldığında mesai içi-mesai dışı ayrımının yapıldığı tek puan türü (B) puanları olup, Kanun ve Yönetmelik’in yöneticilere yapılacak ek ödemeyi düzenleyen ve yukarıya alınan hükümlerinin gerek lafzi gerekse amaçsal yorumundan; (B1) puanı mesai içi gelir getirici katkıyı içerdiğinden ödenmemesi noktasında bir tereddüt bulunmamakla beraber, yöneticilere yönetici payı dışında sadece mesai dışı gelir getirici katkılarından dolayı (B2) puanı üzerinden ödeme yapılabileceği sonucu ortaya çıkmaktadır. Mesai içi-mesai dışı ayrımının yapılmadığı (A), (C), (D) ve (E) puanları üzerinden yöneticilere ödeme yapılabileceğine dair ne Kanun’da ne de Yönetmelik’te herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.

Nitekim Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünden görüş sorması üzerine Bakanlıkça verilen 12/12/2012 tarihli, 13238 (B.07.0.BMK.0.15.115830-213) sayılı ve “Ek ödeme” konulu görüş yazısında:

“İlgi yazınız ve ekinin incelenmesinden, 2547 sayılı Kanun’un 58’inci maddesinin (f) fıkrası kapsamında bulunan yöneticilere, yönetici payı olarak yapılacak ek ödemede aynı madde uyarınca yürürlüğe konulan Yükseköğretim Kurumlarında Döner Sermaye Gelirlerinden Yapılacak Ek Ödemenin Dağıtılmasında Uygulanacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik hükümleri uyarınca (A) ve (E) puanının hesaplanıp hesaplanmayacağı hususunda Bakanlığımız görüşünün istenildiği anlaşılmaktadır.



Görüldüğü üzere, gerek 2547 sayılı Kanun’un 58’inci maddesinde, gerekse Yükseköğretim Kurumlarında Döner Sermaye Gelirlerinden Yapılacak Ek Ödemenin Dağıtılmasında Uygulanacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmeliğinde yöneticilere ne şekilde ek ödeme yapılacağı hususu düzenlemiş olup, söz konusu düzenlemelerde yöneticilere mesai saatleri içerisinde verdikleri mesleki hizmetlerinden dolayı yönetici payı dışında ayrıca ek ödeme yapılmayacağı açıkça belirtilmektedir.

Bu çerçevede, anılan 58’inci maddenin (f) fıkrası kapsamında bulunan yöneticilere, anılan fıkra uyarınca yapılacak ek ödemenin dışında (A) ve (E) puanları dikkate alınarak ek ödeme yapılmasına imkan bulunmadığı değerlendirilmektedir.”

Denilmek suretiyle tam da birebir ilama esas olan konuda bir görüş verildiği görülmektedir. Yukarıya alınan mevzuatta yöneticilere yönetici payı dışında mesai dışındaki gelir getirici faaliyetlerinden ek ödeme yapılabileceğinden, mesai içi-mesai dışı ayrımının yapılmadığı (E) puanından yapılacak ödemeler mevzuata uygun değildir.

Sonuç olarak, mevzuatında öngörülmediği halde, yöneticilere “E Diğer Faaliyetler Puanı” adı altında mesai içi performans ek ödemesi yapılması 5018 sayılı Kanun’un 71’inci maddesine göre kamu zararı oluşturmaktadır.

Bu itibarla, ... sayılı İlamın 10’uncu maddesinde yer alan ilk kararda 6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 55’inci maddesinin sekizinci fıkrası uyarınca ısrar edilerek, 2547 sayılı Kanun’un 58’inci maddesinin (f) fıkrası kapsamındaki yöneticilere “E Diğer Faaliyetler Puanı” adı altında haksız mesai içi performans ek ödemesi yapılması sonucu oluşan toplam ... TL kamu zararının Harcama Yetkilisi (Hastaneler Başhekimi) ... ile Gerçekleştirme Görevlisi (Döner Sermaye İşletme Müdürü) ...’e müştereken ve müteselsilen 6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 53’üncü maddesi gereği işleyecek faizleriyle birlikte ödettirilmesine,

İşbu ilamın tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içerisinde 6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 55’inci maddesi uyarınca Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere oy çokluğuyla,

Azınlık Görüşü:

Üye ... ve Üye ... karşı oy gerekçesi:

“Temyiz Kurulu kararında belirtildiği gibi; Kanun ve Yönetmelik’te, (B) gelir getirici faaliyet puanları dışında yer alan ve temyize konu ihtilafa sebep olan diğer formül bileşenleri; “(A), (C), (D) ve (E) puanlarından yöneticilere ek ödeme yapılamayacağı”na ilişkin bir yorumu gerektirecek kısıtlama bulunmamaktadır.

(E) Diğer faaliyetler puanının; (A), (B), (C) ve (D) puanlarının hesaplanmasında dikkate alınan faaliyetler dışındaki komisyon üyelikleri, özellik arz eden riskli birimlerde çalışma ve benzeri diğer hususlar dikkate alınarak yönetim kurulları tarafından tanımlanan ve belirlenen yüzdelik değerlerin kişinin (A) puanı ile çarpılması sonucu bulunan puan olması nedeniyle, mesai içi mesleki hizmetlerle ilişkilendirilemeyen bu faaliyetlerinin mevcut olması halinde kendilerine bu puanlar için ek ödeme yapılabilmesine engel bir husus olmaması bir yana; (E) puanının (A) puanı üzerinden hesaplanması hasebiyle, (A) puanı için yukarıda belirtilen gerekçelerle, (E) puanı için yöneticilere ek ödeme yapılamayacağı şeklinde bir kanaate varmak da mümkün görünmemektedir.

Bu itibarla, Yönetici pozisyonundaki öğretim üyelerine (E) Diğer faaliyetler puanı üzerinden döner sermayeden ek ödeme yapılmasında mevzuata aykırılık bulunmadığından ... TL hakkında ilişik bulunmadığına karar verilmesi gerekir.”
 

Editör: Haber Merkezi