Danıştay: Sahte banka dekontu düzenleyen memurun memuriyetten çıkarılması hukuka uygun
Danıştay 12. Dairesi, görev sırasında sahte banka dekontu düzenleyerek haksız menfaat sağladığı tespit edilen memura verilen Devlet memurluğundan çıkarma cezasının hukuka uygun olduğuna karar verdi.
Karara konu olayda; sosyal güvenlik kurumunda veri hazırlama ve kontrol işletmeni olarak görev yapan davacı hakkında, görevin sağladığı güveni kötüye kullanarak sahte banka dekontları düzenlediği ve bu dekontlar aracılığıyla üçüncü kişilerden para temin ettiği iddiasıyla disiplin soruşturması başlatıldı. Soruşturma kapsamında, davacının iş bilgisayarında bulunan makbuz örnekleri ile müştekiye verilen dekontlar arasında yüksek derecede benzerlik bulunduğu ve belgelerin bilgisayar ortamında oluşturulduğu tespit edildi.
Yapılan disiplin soruşturması sonucunda, davacının eyleminin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125/E-g maddesinde düzenlenen “memurluk sıfatıyla bağdaşmayacak nitelik ve derecede yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunmak” fiilini oluşturduğu gerekçesiyle Devlet memurluğundan çıkarma cezası verildi.
Öte yandan, aynı fiiller nedeniyle açılan ceza davasında da davacının, kamu kurum ve kuruluşlarını araç olarak kullanmak suretiyle nitelikli dolandırıcılık suçundan mahkûm edildiği görüldü. İlk derece mahkemesi, disiplin cezasına konu fiillerin sübuta erdiği ve tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davayı reddetti.
Bölge İdare Mahkemesi de istinaf başvurusunu reddederek ilk derece mahkemesi kararını hukuka uygun buldu. Dosyanın temyiz edilmesi üzerine Danıştay 12. Dairesi, Bölge İdare Mahkemesi kararını onadı.
Danıştay kararında, disiplin soruşturması kapsamında elde edilen delillerin yeterli olduğu, fiilin memurlukla bağdaşmayacak nitelikte yüz kızartıcı bir eylem teşkil ettiği ve bu nedenle verilen Devlet memurluğundan çıkarma cezasında hukuka aykırılık bulunmadığı vurgulandı.
Danıştay 12. Daire Başkanlığı 2019/3667 E. , 2023/3671 K.
"İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No : 2019/3667
Karar No : 2023/3671
TEMYİZ EDEN (DAVACI): …
VEKİLİ: Av. …
KARŞI TARAF (DAVALI): … Başkanlığı
VEKİLİ: Av. …
İSTEMİN KONUSU: … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ:
Dava konusu istem: Adana Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünde veri hazırlama ve kontrol işletmeni olarak görev yapan davacının, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 125. maddesinin (E) bendinin (g) alt bendi uyarınca Devlet memurluğundan çıkarma cezasıyla cezalandırılmasına ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Yüksek Disiplin Kurulunun … tarih ve … sayılı işleminin iptali ile yoksun kaldığı parasal haklarının yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesi istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: ... İdare Mahkemesince verilen … tarih ve E:…, K:… sayılı kararla; dosyadaki bilgi ve belgelerin incelenmesinden, davacı hakkında görevin sağladığı güveni kötüye kullanarak sahte banka dekontu düzenlediği, söz konusu makbuzları kullanarak şikayetçinin eşinden para aldığı iddiası üzerine başlatıllan soruşturma sonucu davacının iş bilgisayarında kayıtlı makbuz örnekleri ile davacı tarafından müştekiye verilen, M. Y. adına düzenlenmiş olan makbuzlar arasında çok fazla benzerlik bulunduğu, sahte olduğu ortaya çıkan bu makbuzların davacı tarafından bilgisayar ortamında oluşturulduğu, davacının bu makbuzlar karşılığında müştekiden haksız menfaat sağlama amacı güttüğü açık olup davacı hakkında memurluk sıfatıyla bağdaşmayacak nitelik ve derecede yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunmak disiplin suçunun sübuta erdiği; öte yandan, disiplin cezasına konu görevin sağladığı güveni kötüye kullanarak sahte banka dekontu düzenlediği iddiası ile ilgili olarak açılan olan kamu davası sonucu … Ağır Ceza Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla davacının kamu kurum ve kuruluşlarını araç olarak kullanmak suretiyle nitelikli dolandırıcılık suçundan cezaladırıldığı görülmekle dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine hükmedilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesince; istinaf başvurusuna konu İdare Mahkemesi kararının hukuka ve usule uygun olduğu ve davacı tarafından ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını gerektirecek nitelikte görülmediğinden bahisle, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 45. maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca istinaf başvurusu reddedilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI: Disiplin cezasına konu iddiaların asılsız olduğu ve gerçeği yansıtmadığı, hakkında yalan gerçek dışı ifadelerle iftiralar atıldığı, müştekinin beyanların birçok çelişki barındırdığı, hakkında yapılan ceza yargılamasının kesinleşmediği belirtilerek, Mahkeme kararının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI: Savunma verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ: …
DÜŞÜNCESİ: Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onikinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra işin gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin reddine,
2. Davanın yukarıda özetlenen gerekçeyle reddine ilişkin İdare Mahkemesi kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun reddi yolundaki temyize konu … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın ... İdare Mahkemesine gönderilmesine, 22/06/2023 tarihinde kesin olarak oybirliğiyle karar verildi.




