Aday Memurun İzin Hesabı

Aday Memur Olarak Görev Yapanların Yıllık İzne Hak Kazanmaları aday memur olarak görev yapanların yıllık izin hesabı nasıl yapılır, aday memur yıllık

Aday Memurun İzin Hesabı

Aday Memur Olarak Görev Yapanların Yıllık İzne Hak Kazanmaları aday memur olarak görev yapanların yıllık izin hesabı nasıl yapılır, aday memur yıllık izne ne zaman hak kazanır

Aday Memurun İzin Hesabı

Aday Memur Olarak Görev Yapanların Yıllık İzne Hak Kazanmaları

Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca en fazla tereddüt edilen konulardan biriside aday memurların izin hesabında yaşanmaktadır.Daha önce yayımlamış olduğumuz Memuriyetten Önce Çalışılan Süreler Yıllık İzin Hesabında Dikkate Alınmalıdır.  başlıklı yazımızda memuriyetten önce çalışılan sürelerden hizmet süresinin hesabında dikkate alınanların yıllık izin hesabında da dikkate alınması gerektiğini açıklamıştık.Bu yazımızda ise aday memurların bir yıllık hizmet sürelerini tamamladıktan sonra elde edecekleri izinlerin hesabını anlatmaya çalışacağız.

  Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun “Yıllık İzin” başlıklı 102 nci maddesinde; “Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir.” ve “Yıllık izinlerin kullanılışı” başlıklı 103 üncü maddesinin ilk fıkrasında; “Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izliyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer.” hükümlerine yer verilmiştir.

657 sayılı Kanunun 102 inci maddesi, aday memur olarak göreve başlayan personelin bir yıllık hizmetini tamamladığı tarihte, içinde bulunulan yıla ait 20 günlük yıllık izin hakkına sahip olduğunu düzenlemiş olup; mezkur Kanunun 103 üncü maddesi uyarınca bir yıllık hizmetin tamamlandığı tarihte kazanılan 20 günlük yıllık iznin içinde bulunulan yıl içerisinde kullanılmaması veya kullanılmasına imkan veren bir sürenin kalmamış olması halinde, o yıla ait kullanıl(a)mayan yıllık izinlerin izleyen yıl içerisinde kullanılabilmesi mümkün bulunmaktadır.

Konunun daha iyi anlaşılabilmesi için bir örnekle açıklamak gerekirse  10/12/2016 tarihinde göreve başlayan bir memur bir yıllık hizmet süresini 10.12.2017 yılında tamamlamaktadır.Bu memur 15.12.2017 tarihi itibariyle 20 günlük izin hakkını elde edecektir.Memurun elde etmiş olduğu izin hakkı 2017 yılına ait olan izindir.Aynı memur 01.01.2018 tarihinde ise 2018 yılına ait izin olan 20 günlük izin hakkını kazanacaktır.2017 yılında hak etmiş olduğu izni 2017 yılında kullanmadığı takdirde bir önceki yıldan devreden izin ile birlikte 2018 yılında 40 gün izin kullanma hakkına sahip olacaktır.Burada dikkat edilmesi gereken başka bir hususta izin hakkının elde edilmesi için memurun adaylığının kalkmasının gerekli olmadığı hususudur.Aday memur adaylığı kalkmamış olsa bile 1 yıllık süre sonunda izin hakkını elde edecektir.

Bu yazının tüm hakları Mevzuatinyeri.com’a aittir. 5856 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 36. maddesi uyarınca alıntılanamaz. Aktif link verilmek suretiyle paylaşılabilir.

Güncelleme Tarihi: 28 Mayıs 2021, 10:40
YORUM EKLE