Harcama Yetkilileri Hakkında Genel Tebliği soru cevap
Bilindiği üzere Kamu İç Kontrol Yönetmeliği, Kamu Ön Mali Kontrol Yönetmeliği ve Harcama Yetkilileri Hakkında Genel Tebliğ 05/03/2025 tarihli ve 32832 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Söz konusu düzenlemelerin getirdiği yeniliklerle ilgili uygulamada bir tereddüt yaşanmaması ve uygulayıcılara yol gösterilmesi amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından soru ve cevaplar hazırlanmıştır.
HARCAMA YETKİLİLERİ HAKKINDA GENEL TEBLİĞ SORULAR VE CEVAPLARI
SORU 1: Harcama Yetkilileri Hakkında Genel Tebliğ başlıca ne tür yenilikler getirmektedir?
CEVAP: Harcama Yetkilileri Hakkında Genel Tebliği; esas itibarıyla yürürlükten kaldırılan Tebliğlerin hükümlerini önemli ölçüde ihtiva etmektedir. Tebliğ ile getirilen başlıca değişikliklere bakıldığında; Mülga 1 ve 2 Seri Numaralı Tebliğlerde yer alan düzenlemeler sadeleştirilmiş, ibare düzeltmeleri yapılmış, harcama yetkisinin devrine ilişkin parasal tutarlar yeniden belirlenmiş ve ayrıca bu tutarların her yıl yeniden değerleme oranında artırılmasına ilişkin hüküm eklenmiştir.
SORU 2: Harcama yetkisinin devrinde parasal limitler tüm harcamalar için geçerli midir?
CEVAP: Harcama Yetkilileri Hakkında Genel Tebliğin 8 inci maddesinin üçüncü fıkrasında; "Kamu ihale mevzuatına tabi olsun ya da olmasın her bir harcama işlemi itibarıyla, mal ve hizmet alımlarında katma değer vergisi dâhil on milyon Türk Lirasını, yapım işlerinde ise katma değer vergisi dâhil kırk milyon Türk Lirasını aşan harcamalara ilişkin harcama yetkisi, ödemeler kısımlar halinde yapılacak olsa bile hiçbir şekilde devredilemez. Bu fıkrada yer alan parasal tutarlar, takip eden yılın başından itibaren uygulanmak üzere her yıl, 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine istinaden en son belirlenen yeniden değerleme oranı esas alınmak suretiyle artırılır ve güncellenen tutarlar Bakanlıkça duyurulur. Yapılacak güncelleme sonucunda belirlenen tutarlarda virgülden sonraki rakamlar dikkate alınmaz." hükmü yer almaktadır.
Dolayısıyla, anılan maddenin birinci fıkrası hükmü dikkate alındığında, harcama yetkisi ile ilgili söz konusu Tebliğde yer alan parasal sınırlar, kamu ihale mevzuatına tabi olsun ya da olmasın parasal limitlerin üzerindeki mal ve hizmet alımları ile yapım işlerini kapsamakta olup diğer harcamalar herhangi bir parasal sınıra tabi olmaksızın yetki devrine konu olabilecektir.
SORU 3: Harcama yetkilisi birden fazla kişiye yetkisini devredebilir mi?
CEVAP: Tebliğin 9 uncu maddesine göre harcama yetkilisinin harcama türleri itibarıyla yetki çakışmasına neden olmayacak şekilde birden fazla kişiye yetki devri yapılabileceği hükme bağlanmıştır.
Mal ve hizmet alımları ve yapım işlerinde her bir harcama işlemi için ayrı ayrı olmak üzere ve Tebliğde belirtilen yetki devrine ilişkin parasal limitler dâhilinde kalmak şartıyla harcama yetkisinin birden fazla kişiye devredilmesi mümkündür. Bunların dışında kalan diğer harcamalarda sınırlarını açıkça belirlemek, yazılı olmak kaydıyla ve yetki çakışmasına neden olmayacak şekilde birden fazla kişiye yetki devri yapılabilecektir.
SORU4: Tebliğin Geçici 1 inci maddesinde yer alan "Bu Tebliğin yürürlüğe girmesinden önce başlatılmış olan harcama işlemleri” ile ne kastedilmektedir?
CEVAP: "Bu Tebliğin yürürlüğe girmesinden önce başlatılmış olan harcama işlemleri, işlemin başlatıldığı tarihte yürürlükte bulunan mevzuata göre sonuçlandırılır." hükmü bulunmaktadır. Dolayısıyla, başlatılmış olan harcama işlemlerinden kasıt, harcama talimatı verilmek suretiyle başlatılmış olan ve henüz sonuçlandırılmamış olan harcama işlemleridir.
Diğer taraftan, Tebliğin yürürlüğe girmesinden sonra gerçekleştirilecek olan harcama işlemlerine ilişkin yetki devri onaylarının, Tebliğde belirlenen parasal tutarlar dikkate alınarak belirlenmesi/güncellenmesi idarelerin takdirindedir.