Asgari Geçim İndiriminde Aile Fertlerinin Durumu

Asgari Geçim İndiriminde Aile Fertleri , asgari geçim indiriminde çocuklar için ve çalışmayan eş için hangi oranda indirim alınır agi merak edilen konular

Asgari Geçim İndiriminde Aile Fertlerinin Durumu

Asgari Geçim İndiriminde Aile Fertleri , asgari geçim indiriminde çocuklar için ve çalışmayan eş için hangi oranda indirim alınır agi merak edilen konular

Asgari Geçim İndiriminde Aile Fertlerinin Durumu

Asgari Geçim İndiriminde Aile Fertlerinin Durumu

Asgari Geçim İndiriminde ücretli çalışanın eş ve çocukları için asgari geçim indiriminden faydalanması mümkündür.265 sayılı Gelir Vergisi tebliğinde çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eşi için % 10'u, çocukların her biri için ayrı ayrı olmak üzere; ilk iki çocuk için % 7,5 diğer çocuklar için % 5 oranında asgari geçim indirimi uygulanacağı bildirilmiştir.Buna göre asgari geçim indirimi uygulanırken eş ve çocuklar için aşağıda yer alan hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir.

-Erkek veya kız çocuk olsun çocuğun eğitim görüp görmediğine bakılmaksızın herhangi bir ücret geliri elde etmeyen çocuklar için ücretli kişi asgari geçim indirimi alabilir.

-Erkek ve kız çocuklar için ücretlinin asgari geçim indiriminden faydalanabilmesi çocukların eğitim görmesine bağlı olarak 25 yaşının doldurulmasına kadar ödenebilir

-Açıköğretim fakültesinde okuyan çocuklarda okuyan çocuk kapsamında değerlendirilir.Ancak üniversiteye hazırlık kursları v.b kurslarda eğitim gören çocuklar için asgari geçim indirimi hesaplanmaz.

- Emekli maaşı eşlerde çalışmayan eş kapsamında değerlendirildiğinden ücretli çalışan kişi emekli aylığı alan eşi içinde asgari geçim indirimi alabilir.

-Ücretli çalışan evlat edindiği çocukları içinde asgari geçim indiriminden faydalanabilir.

-Ücretli çalışanın yanında kalan ve anne babası ölmüş torunlarına bakmak şartı ile ücretli çalışan torunları içinde asgari geçim indirimi alabilir.

-Ücretli çalışanın eşinin esnaflık faaliyeti yürütmesi halinde çalışan kişiye bu eşinden dolayı asgari geçim indirimi ödemesi yapılması gerekmektedir.

- Eşlerin her ikisinin de ücretli olması halinde çocuklar yalnızca sosyal güvenlik yönünden tabi oldukları eşin bildirimine dahil edilirler.

- Çocuklar için asgari geçim indiriminden, boşanan eşlerden her ikisinin de çalışması durumunda nafakaya hükmedilen eş faydalanabilir.

- Çocuklar için nafaka ödenmesine karar verilmesine rağmen boşandığı eşi tarafından bu yükümlülüğün yerine getirilmemesinin belgelendirilmesi durumunda, çalışanın bu çocukları için, asgari geçim indiriminden yararlanması mümkündür

- Nafakaya hükmedilen ve bu yükümlülüğünü yerine getiren eşin çalışmaması veya emekli olması durumunda, diğer çalışan eşin çocukları için asgari geçim indiriminden yararlanması söz konusu değildir.

-Asgari geçim indiriminin yıllık tutarı, her ücretli için asgarî ücret üzerinden hesaplanan yıllık vergi tutarını aşamayacak ve yılı içerisinde asgari ücret tutarında meydana gelen değişiklikler, asgari geçim indirimi uygulamasında dikkate alınmayacaktır.

-Ücretlinin faydalanacağı azami indirim tutarı, elde ettiği ücret geliri üzerinden hesaplanan gelir vergisi ile sınırlı olduğundan, mahsup edilecek kısmın fazla olması halinde ücretliye herhangi bir iade yapılmayacaktır.

-Onsekiz yaşını doldurmuş çocuklardan öğrenimi sona erenler, öğrenimin sona erdiği ayı takip eden aydan itibaren anne veya babasının asgari geçim indirimi hesabında dikkate alınmayacaklardır.

-Yıl içinde işyeri veya işvereni değişen ücretliler, yeni işyerlerinde veya işverenleri nezdinde çalışmaya başladıkları aydan itibaren asgari geçim indiriminden yararlanmaya devam edeceklerdir.

-Asgari geçim indirimi tutarının, ücretlinin aylık hesaplanan vergisinden fazla olması halinde, fazlası dikkate alınmayacaktır.

-Asgari geçim indiriminden faydalanan ücretli kişiler asgari geçim indirimi hesaplanmasına esas olan eş ve çocuklarının durumunda herhangi bir değişiklik olduğunda bu durumu Aile Durum Bildirimi ile işverenine bildirmek zorundadır.

Güncelleme Tarihi: 31 Ekim 2019, 19:45
YORUM EKLE