Zeyilname Düzenleyerek Alım Miktarı Değiştirilebilir mi?

Soru: Durumun önemine binaen sorumu bir an evvel cevap vermenizi bekliyorum. Kurumumuzun yapım işi için ih

Zeyilname Düzenleyerek Alım Miktarı Değiştirilebilir mi?

Soru: Durumun önemine binaen sorumu bir an evvel cevap vermenizi bekliyorum. Kurumumuzun yapım işi için ih

Zeyilname Düzenleyerek Alım Miktarı Değiştirilebilir mi?

Zeyilname Düzenleyerek Alım Miktarı Değiştirilebilir mi?

Soru: Durumun önemine binaen sorumu bir an evvel cevap vermenizi bekliyorum. Kurumumuzun yapım işi için ihaleye çıktık.  İhaleye zaman var. Acaba zeyilname düzenleyip işin miktarını değiştirebilir miyim?

Cevap: Kamu İhale Kanunu'nun 29 uncu maddesinde zeyilname ile ilgili düzenleme yapılmıştır. 4734 sayılı Kanunun “İhale dokümanında değişiklik veya açıklama yapılması” başlıklı 29 uncu maddesine göre,  ilan yapıldıktan sonra ihale dokümanında değişiklik yapılmaması esastır. Kural bu olmakla birlikte bazı durumlarda dokümanlarda değişiklik yapma zorunluğu doğabilmektedir. Değişiklik yapılması zorunlu olduğunda ise, değişikliği gerektiren sebep ve zorunluluklar bir tutanakla tespit edilerek önceki ilanlar geçersiz sayılmalı ve iş yeniden aynı şekilde ilan edilmelidir.

İlan yapıldıktan sonra isteklilerin tekliflerini hazırlamasını veya işin gerçekleştirilmesini etkileyebilecek maddi veya teknik hataların tespiti ya da isteklilerce bildirilmesi halinde, zeyilname düzenlemek suretiyle ihale dokümanında değişiklik yapılabilir. Zeyilnameler ihale dokümanlarının bağlayıcı parçasıdır.

Zeyilname , son teklif verme gününden en az on gün öncesinde bilgi sahibi olmalarını temin edecek şekilde ihale dokümanını alanların tamamına gönderilir.

Zeyilname ile yapılan değişiklikler nedeniyle tekliflerin hazırlanabilmesi için ek süreye ihtiyaç duyulabilir. Bu durumda, ihale tarihi bir defaya mahsus olmak üzere en fazla yirmi gün zeyilname ile ertelenebilir. Teklifini zeyilname düzenlemeden önce  önce vermiş olan isteklilere tekliflerini geri çekerek, yeniden teklif verme imkânı sağlanır.

Yukarıdaki hükümlerden de anlaşılacağı üzere, ilan yapıktan  sonra ihale dokümanında değişiklik yapılmaması esastır. Ancak tekliflerin hazırlanmasını veya işin gerçekleştirilmesini etkileyebilecek maddi veya teknik hatalar veya eksiklikler ile sınırlı olmak üzere zeyilname ile değişiklik yapılabilmesi mümkündür.

İş miktarının eksiltilmesi ya da arttırılması, yani alım miktarının sonradan değiştirilmesi  maddi veya teknik hata veya eksiklik kapsamında değerlendirilemez. Başka bir ifade ile, zeyilname ile ihaleye yeni ihtiyaçlar ve/veya konular eklenmemesi veya azaltılmaması gerekir.

Netice itibariyle 4734 sayılı yasa kapsamında yapılan ihalelerde zeyilnameler ile değişiklik yapılması, tekliflerin hazırlanmasını veya işin gerçekleştirilmesini etkileyebilecek maddi veya teknik hatalar ve eksiklikler ile sınırlı olarak mümkündür. İş miktarının eksiltilmesi ya da arttırılması yani ihtiyaç miktarının sonradan değiştirilmesi ise maddi veya teknik hata veya eksiklik kapsamında değerlendirilemez. Dolayısıyla, ilanını yaptığınızı ifade ettiğiniz ihalede zeyilname ile iş miktarında değişiklik yapmanız mümkün değildir.

Bu yazının tüm hakları www.mevzuatinyeri.com a  aittir.. ” www.mevzuatinyeri.com” şeklinde aktif link verilmesi kaydıyla içerik kullanılabilir. Link vermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır

Güncelleme Tarihi: 02 Mart 2021, 09:28
YORUM EKLE