İşçinin Hangi İzinlerinde İlave Tediyesinde Kesinti Yapılır?

İşçinin Hangi İzinlerinde İlave Tediyesinde Kesinti Yapılır? Kamuda sürekli işç

İşçinin Hangi İzinlerinde İlave Tediyesinde Kesinti Yapılır?

İşçinin Hangi İzinlerinde İlave Tediyesinde Kesinti Yapılır? Kamuda sürekli işç

İşçinin Hangi İzinlerinde İlave Tediyesinde Kesinti Yapılır?

İşçinin Hangi İzinlerinde İlave Tediyesinde Kesinti Yapılır?


Kamuda sürekli işçi kadrosunda çalışan işçiler ile 696 sayılı KHK ile taşeron işçi iken kadroya geçen işçilerin ilave tediyelerinin hesaplanması sırasında işçilerin o yıl içinde çalışmış oldukları günlere göre ödeme yapılmaktadır.Bu nedenle o yıl içinde işçiye  çalışmadığı günlerin hesabına göre daha az ilave tediye ödenmesi gerekmektedir.Yıl içeresinde işçi doğum izni,analık izni,ölüm izni,hastalık izni,yıllık izin gibi çeşitli izinler kullanmaktadır.İşçinin kullanmış olduğu bu izin dönemlerde ilave tediyeden yararlanıp yararlanamayacağını başlıklar halinde açıklamaya çalışacağız.


İlave tediye hesaplamasında hangi izin sürelerinin ilave tediye hesaplamasında  düşüleceği hangi izin sürelerinin çalışılmış gün gibi değerlendirileceği 6772 sayılı kanunun 4. maddesinde açıklanmıştır.İlgili kanun maddesinde  "Mezkür ilave tediyeler, tediye tarihinde işçinin işinden ayrılmış olup olmadığına bakılmaksızın işçinin ilave tediyenin taallük ettiği yıl içinde o yerde veya aynı idare, teşekkül ve müesseseye ait muhtelif yerlerde geçmiş olan hizmetlerinin yekünu nispetinde ve son çalıştığı yerde ödenir. İşçinin bu tediyelere esas olacak çalışma süresinin hesaplanmasında iş veya hizmet akdinin devamı müddetine rastlayan kanuni ve idari izinlerle hastalık izinleri, hafta tatili ve genel tatil günleri çalışılmış gibi hesaba katılır. Münavebeli işçilerin münavebe sebebiyle çalıştırılmadıkları günler çalışmış gibi sayılır." hükmüne yer verilmiştir.


Kanun maddesinde de anlaşılacağı üzere ilave tediye işçinin çalışmış olduğu günlere göre ödenmektedir.İşçinin almış olduğu bazı izinler çalışılmış gün olarak değerlendirilmekte yani işçi izne ayrılmış olsa bile ilave tediyesinde herhangi bir kesinti olmamaktadır.


İlave Tediyede Kesinti yapılmasına sebep olmayan izinler kanun maddesinde kanuni ve idari izinlerle hastalık izinleri, hafta tatili ve genel tatil günleri olarak sayılmıştır.


Bu nedenle hastalık izni kullanan hafta tatili veya genel tatil günlerindeki izinlerini kullanan işçilerin bu sürelerine denk gelen günler için ilave tediyesinde bir kesinti yapılmayacaktır.


Kanun maddesinde yer alan kanuni izinlerin neler olduğunu anlamak için ise 4857 sayılı kanun ile işçiye toplu sözleşme veya bireysel sözleşme ile tanınan izinlerin neler olduğuna bakmak gerekecektir.


Mevzuat hükümlerine göre işçinin yıllık izinleri,eşinin doğum yapması halinde, Evlenmesi hâlinde Eş ve çocuğunun ölümünde, Ana, baba veya kardeşinin ölümünde ,Kayınpeder veya kayınvalidesinin ölümünde kullandığı izinler ile kadın işçinin doğuma bağlı olarak kullandığı ücretli izinler ile doğum sonrası süt izinleri kanuni izin kapsamında olup bu izin süreleri için ilave tediyelerde herhangi bir kesinti yapılmaz.


Ancak işçilere doğum sonrası verilen ücretsiz izinler, askerlik nedeniyle verilen ücretsiz izin dönemleri v.b nedenlerle verilmiş olan ücretsiz izin dönemleri için ilave tediye ödemesi yapılmaz.Bu süreler ilave tediye hesaplamasında düşülerek ödeme ona göre yapılır.

Güncelleme Tarihi: 15 Kasım 2018, 12:27
YORUM EKLE