Mahkumiyeti Olan Taşeron İşçi Kadroya Geçebilecek mi?

Mahkumiyeti Olan Taşeron İşçi Kadroya Geçebilecek mi? işçi alımlarında 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin

Mahkumiyeti Olan Taşeron İşçi Kadroya Geçebilecek mi?

Mahkumiyeti Olan Taşeron İşçi Kadroya Geçebilecek mi? işçi alımlarında 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin (A) bendinin (1), (4), (5), (6), (7) ve (8) numaralı alt bentlerinde belirtilen şartları taşımak nedir

Mahkumiyeti Olan Taşeron İşçi Kadroya Geçebilecek mi?

Mahkumiyeti Olan Taşeron İşçi Kadroya Geçebilecek mi?

696 Sayılı Kanun Hükmünde kararname ile yapılan düzenleme ile kamu kurum ve kuruluşlarında personel çalıştırılmasına dayalı  hizmet alımı kapsamında taşeron işçi olarak çalışan kişilerin 4 D kapsamında sürekli işçi kadrolarına atanmalarına ilişkin düzenleme yapılmış ve taşeron işçilerin kadroya geçiş işlemlerinin nasıl yapılacağına ilişkin ayrıca usul ve esaslar yayınlanmıştır.Taşeron İşçilerin kadroya geçiş işlemleri ile ilgili KHK  ve usul ve esaslarda yer alan bazı mevzuatsal düzenlemeler ise Kadroya geçiş için başvuru yapacak olan taşeron işçilerde tereddütlere neden olmaktadır.Yaşanan bu tereddütlerden biriside daha önce mahkumiyeti olan kişiler hakkında nasıl bir uygulama yapılacağı hususunda yaşanmaktadır.Bu yazımızda daha önce mahkumiyeti olan taşeron işçilerin kadroya geçiş işlemlerinde bu mahkumiyetlerinin engel teşkil edip etmeyeceğini açıklamaya çalışacağız.Taşeron işçilerin kadroya geçişlerinde taşımaları gereken şartlar taşeron işçilerin kadroya alınmalarına ilişkin yayımlanan usul ve esaslarda açıklanmıştır.İlgili usul ve esasların Hak sahipliği açısından kapsamın belirlenmesi başlıklı 5 .  ve 30. maddelerinde  

"14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin (A) bendinin (1), (4), (5), (6), (7) ve (8) numaralı alt bentlerinde belirtilen şartları taşımak," hükmü yer almaktadır.

657 sayılı devlet memurları kanunun usul ve esaslarda sayılan 48. maddesinde yer alan şartlara baktığımızda ise ilgili maddenin 5 numaralı alt bendinde;

"Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, (…)(1) zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak" hükmü yer almaktadır.

Kanun maddesinde sayılan suçlardan dolayı daha önce mahkum olanlar taşeron işçi olarak çalışıyor olsalar bile 696 sayılı KHK kapsamında sürekli işçi kadrolarına alınmayacaklardır.Bu suçları başlıklar halinde saymak gerekirse 

1-Kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına çarptırılanlar işçi kadrolarına atanamayacaklardır. 

2-Affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar,  zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkum olanlarda ise mahkumiyet sürelerine bakılmaksızın işçi kadrolarına atanamayacaktır. 

Yukarıda ayrıntılı olarak yaptığımız açıklamalar doğrultusunda yukarıda saymış olduğumuz suçlardan dolayı mahkumiyeti olanlar sürekli işçi kadrosuna atanamayacaktır.

Ancak tüm mahkumiyetlerde taşeron işçinin kadroya geçmesinde engel teşkil etmemektedir.Kadroya geçişe engel olmayan mahkumiyetleri de başlıklar halinde şu şekilde sayabiliriz.

1-Kasten İşlenen Bir Suçtan Bir Yılı Geçmeyen Hapis Cezasından Mahkum Olan taşeron işçi diğer şartları taşımak şartı ile kadroya alınabilir.

2-Taksirli Suçlardan Dolayı  Mahkûmiyet cezası alan bir kişi diğer şartları taşımak şartı ile kadroya alınabilir.

3-5728 sayılı Kanun’la yapılan değişiklik sonrası 48’inci maddenin A fıkrasının 5 numaralı bendinde “yüz kızartıcı, şeref ve haysiyet kırıcı suçlar” kavramı kullanılmadığından, kanunda tek tek sayılan suçlar dışında başka suç tiplerinden dolayı mahkumiyeti olanlar diğer şartları taşımak şartı ile kadroya alınabilir.

Kamu kurum ve kuruluşlarınca taşeron işçilerin kadroya alınma işlemlerinde yapılacak incelemelerde yazımızda ayrıntılı olarak anlatmaya çalışmış olduğumuz mevzuat hükümlerine göre mahkumiyet durumlarını değerlendirmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Diğer güncel makalelerimizden haberdar olmak için Facebook Grubumuza üye Olabilirsiniz.

Bu yazının tüm hakları Mevzuatinyeri.com’a aittir. 5856 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 36. maddesi uyarınca alıntılanamaz. Aktif link verilmek suretiyle paylaşılabilir.

Güncelleme Tarihi: 19 Ekim 2019, 10:46
YORUM EKLE