Memur olanların üst öğretim bitirmesinde intibak işlemleri 

memurken üst öğretim okuyanların bitirdikleri üst öğrenime göre intibak işlemleri yapılması gerekmektektedir.

İçindekiler 

  1. İntibak nasıl yapılır,
  2. intibak için aranan şartlar nelerdir
  3. İntibak uygulama esaslar
  4. İntibak ile ilgili mevzuat hükümleri nelerdir.

İntibak Uygulamasının Esasları

1- Aynı üst öğrenimi tahsile ara vermeden başlayan ve normal süresi içinde bitirdikten sonra memuriyete giren emsallerinin ulaştıkları derece ve kademeyi aşamazlar,   

Sözleşmeli personele yeni bir unvan daha eklendi "İdari Gözetim Personeli” Sözleşmeli personele yeni bir unvan daha eklendi "İdari Gözetim Personeli”

2- Üst öğrenimin giriş derece ve kademesine memuriyette geçirdikleri başarılı hizmet sürelerinin tamamı her yıl bir kademe her üç yıl bir derece hesabıyla ilave edilmek suretiyle bulunacak derece ve kademeye yükseltilmesi,

3- 657 sayılı Kanunun 36 maddesin sınıflar ve öğrenim durumları itibariyle belirlenen giriş ve yükselebilecek derece ve kademelerin aşılmaması

İntibak işlemleri de hakkında 657 sayılı Devlet memurları Kanunun uygulamalarını göstermek üzere Maliye Bakanlığınca tebliğler yayımlanmıştır. Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğlerinden 45, 85, 95, 105, 113, 142 ve intibak konusuna ilişkindir.

Bu çerçevede; memuriyetten ayrılarak üst öğrenimi bitirenlerin ve yeniden devlet memur olarak atanalar ile memur iken üst öğrenimi bitirenlerin hizmetlerinin yeni duruma göre değerlendirilmesi işlemine intibak denilmektedir.

İntibakın Yapılabilme Şartları

657 sayılı Kanun'a göre intibak işleminin yapılabilmesi için gerekli olan bir takım şartlar vardır. Dolayısıyla vaki bir intibak için bu şartların gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu şartlar ise:

>             Devlet memuru olmak.

>             Üst öğrenimin bitirilmesi.

>             Üst öğrenimin memuriyette iken veya memuriyetten ayrılarak bitirilmesi.

>             Memuriyette geçen hizmet başarılı olarak geçmiş olacak.

>             Her yıl bir kademe, her üç yıl bir derece olarak değerlendirilecek.

>             Öğrenim durumu itibariyle yükselinebilecek tavan aşılmayacak.

>             Değerlendirme sonucu emsalin derece/kademesi geçilmeyecek.

Memur İntibak Mevzuatı

657 sayılı Kanununun 36 ncı maddesinde hizmet sınıfları sayılmış olup, anılan maddenin ortak hükümler başlıklı bölümünün ( A) sınıflar itibariyle öğrenim durumlarına göre giriş ve yükselebilecek derece ve kademeler tespit edilmiştir. Mezkur maddenin A bendinin12 fıkrasının d alt bendinde genel intibak hususunda "Memuriyette iken veya memuriyetten ayrılarak (87 nci maddeye tabi kurumlarda çalışanlar dahil) üst öğrenimi bitirenler, aynı üst öğrenimi tahsile ara vermeden başlayan ve normal süresi içinde bitirdikten sonra memuriyete giren emsallerinin ulaştıkları derece ve kademeyi aşmamak kaydıyla, bitirdikleri üst öğrenimin giriş derece ve kademesine memuriyette geçirdikleri başarılı hizmet sürelerinin tamamı her yıl bir kademe her üç yıl bir derece hesabıyla ilave edilmek suretiyle bulunacak derece ve kademeye yükseltilirler."denilmektedir.

Editör: Haber Merkezi