Bilirkişi Olacaklar Artık Eğitime Tabi Tutulacak

Bilirkişi Olacaklar Artık Eğitime Tabi Tutulacak bilirkişi olacak kişilere verilecek eğitim hakkında adalet bakanlığı düzenlemesi

Bilirkişi Olacaklar Artık Eğitime Tabi Tutulacak

Bilirkişi Olacaklar Artık Eğitime Tabi Tutulacak bilirkişi olacak kişilere verilecek eğitim hakkında adalet bakanlığı düzenlemesi

Bilirkişi Olacaklar Artık Eğitime Tabi Tutulacak

Bilirkişi Olacaklar Artık Eğitime Tabi Tutulacak

Adalet Bakanlığınca 03 Ağustos 2017 Tarihli Resmi Gazete de yayımlanan Bilirkişiliğe ilişkin yönetmelikle bilirkişi olacaklara ilişkin usul ve esaslarda değişikliğe gidilmiş.Daha önceki dönemde en az 3 yıllık mesleki deneyime sahip olanlar bilirkişi olarak görevlendirilebiliyorken artık en az 5 sene mesleki deneyim şartı aranacaktır.Ayrıca ilgili yönetmeliğin 30. maddesinde yer alan hüküm doğrultusunda Bilirkişi olacak olanlara 18 saat teorik ve 6 saat uygulamalı olmak üzere en az 24 saat eğitim görme zorunluluğu getirilmiştir.Bu eğitimi alanlar ayrıca 3 yılda bir en az 6 saatlik eğitime katılmak zorunda olup bu eğitimlere katılmayanlar bilirkişilik görevi yapamayacaklardır.Belli görevlerde bulunanların ise bu eğitimden muaf tutulmasına ilişkin düzenlemeyi ise Adalet Bakanlığı ayrıca genelge ile duyuracaktır.

Yönetmeliğin İlgili maddesi aşağıda gösterilmiştir.

Temel eğitim

MADDE 30- (1) Bilirkişilik temel eğitimi, beş yıllık meslekî kıdem kazanmış kişiler tarafından alınan ve bilirkişilik faaliyetinin yürütülmesi ile ilgili temel, teorik ve pratik bilgileri içeren eğitimi ifade eder.

(2) Temel eğitim, on sekiz saati teorik ve altı saati uygulamalı olmak üzere en az yirmi dört ders saatinden oluşur.

(3) Eğitim kuruluşları, Daire Başkanlığının uygun görüşü ile temel eğitim ders saatini arttırabilirler.

(4) Teorik eğitim; yargılama hukukunun genel ilkeleri, bilirkişilik mevzuat hükümleri, bilirkişinin taşıması gereken nitelikler, bilirkişinin yetkileri ve yükümlülükleri, uyması gereken temel ve etik ilkeler, ispat faaliyeti ve bilirkişi incelemesinin usul ve esasları, teknik konu-hukuki konu ayrımına ilişkin usul ve esaslar ile rapor yazım usul ve tekniğini kapsar.

(5) Uygulama eğitimi; Bilirkişi Bilgi Sisteminin kullanılması, katılımcıların bireysel veya heyet hâlinde sistematik teknikleri kullanma becerilerini geliştirmelerini sağlayacak örnek bir olaya ilişkin bilirkişi raporu düzenleme ile uygulama gözetimi faaliyetlerini içerir.

(6) Teorik eğitim ve uygulama eğitiminin içeriği, yöntemi ile usul ve esasları bu alanlardaki ihtiyaca göre Daire Başkanlığınca güncellenebilir.

(7) Temel eğitime katılmak zorunludur. Eğitim kuruluşlarınca, katılımcıların derslere devam durumunu gösteren çizelge düzenlenir ve derslerin 1/12’sine devam etmeyenlerin eğitim programıyla ilişiği kesilir.

(8) Bilirkişilere, bilirkişilik eğitim izni verilen kuruluşlarca teorik ve uygulamalı, toplam altı saatten az olmamak üzere üç yılda bir defa yenileme eğitimi verilir. Bilirkişiler yenileme eğitimine sicile kaydedildiği tarihten itibaren üçüncü yılın içinde katılmak zorundadır. Yenileme eğitimine katılmayan bilirkişiler bu eğitimi almadıkça yeniden bilirkişilik yapmak için başvuruda bulunamaz.

(9) Temel eğitime ilişkin usul ve esaslar genelge ile belirlenir.

Güncelleme Tarihi: 28 Ekim 2019, 11:49
YORUM EKLE