Aday Memurun Rapor Aldığı Günler Adaylık Süresinden Sayılır mı?

Aday Memurun Rapor Aldığı Günler Adaylık Süresinden Sayılır mı? aday memurluk sürecinde sağlık raporu alınan süreler adaylık süresinden sayılır

Aday Memurun Rapor Aldığı Günler Adaylık Süresinden Sayılır mı?

Aday Memurun Rapor Aldığı Günler Adaylık Süresinden Sayılır mı? aday memurluk sürecinde sağlık raporu alınan süreler adaylık süresinden sayılır mı? aday memurun hastalık izin süreleri adaylık süresi,

Aday Memurun Rapor Aldığı  Günler Adaylık Süresinden Sayılır mı?

 Aday Memurun Rapor Aldığı  Günler Adaylık Süresinden Sayılır mı?

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 105 inci maddesinde,  "Memura, aylık ve özlük hakları korunarak, verilecek raporda gösterilecek lüzum üzerine,  kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığı hâlinde  onsekiz aya kadar, diğer hastalık hâllerinde ise oniki aya kadar izin verilir.


Memurun, hastalığı sebebiyle yataklı tedavi kurumunda yatarak gördüğü tedavi  süreleri, hastalık iznine ait sürenin hesabında dikkate alınır. Bu maddede yazılı azamî süreler kadar izin verilen memurun, bu iznin sonunda işe  başlayabilmesi için, iyileştiğine dair raporu (yurt dışındaki memurlar için mahallî usûle göre  verilecek raporu) ibraz etmesi zorunludur. İzin süresinin sonunda, hastalığının devam ettiği resmî sağlık kurulu raporu ile tespit edilen memurun izni, birinci fıkrada belirtilen süreler kadar uzatılır, bu sürenin sonunda da iyileşemeyen memur hakkında emeklilik hükümleri uygulanır…" hükmü yer almaktadır.


Diğer taraftan, Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları ile Hastalık ve Refakat İznine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 6 ncı maddesinde, "Memura, aylık ve özlük hakları korunarak, verilecek raporda gösterilecek lüzum üzerine, kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığı hâlinde onsekiz aya kadar, diğer hastalık hâllerinde ise oniki aya kadar izin verilir. Azamî izin sürelerinin hesabında, aynı hastalığa bağlı olarak fasılalarla kullanılan hastalık izinleri de iki izin arasında geçen sürenin bir yıldan az olması kaydıyla dikkate alınır.


(2) İzin süresinin sonunda, hastalığının devam ettiği resmî sağlık kurulu raporu ile tespit edilen memurun izni, birinci fıkrada belirtilen süreler kadar uzatılır, bu sürenin sonunda da iyileşemeyen memur hakkında emeklilik hükümleri uygulanır. Memurun, hastalığı sebebiyle yataklı tedavi kurumunda yatarak gördüğü tedavi süreleri, birinci fıkrada belirtilen hastalık iznine ait sürenin hesabında dikkate alınır…" hükmüne yer verilmektedir.


Yukarıda ayrıntılı olarak yer alan hükümlerin birlikte değerlendirilmesi neticesinde , Devlet memuruna aylık ve özlük hakları korunarak, verilecek raporda gösterilecek lüzum üzerine kullanılacak hastalık izinlerinin kanunen verilmesi zorunlu izinler arasında bulunması nedeniyle  adaylık süresinden  sayılması gerektiği düşünülmektedir.

Güncelleme Tarihi: 03 Eylül 2020, 09:31
YORUM EKLE