Akademik Jüri Üyesi Ücreti

Yüksek Öğretim Kanunu gereğince yardımcı doçent, doçent ve profesör atamaları için oluşturulan  jürilerde görev yapan öğretim üyelerine jüri ücreti ödemesi yapılmaktadır. Bu çalışmamızda bu ödeme hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

Öğretim üyelerine jüri ücreti verilmesine işleminin dayanağı 2012 yılı Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararının 23 üncü maddesidir. Söz konusu madde ile yardımcı doçentlik, doçentlik ve profesörlük jürilerinde görev yapan öğretim üyelerine belli bir gösterge rakamı ile aylık katsayının çarpımı tutarında ücret ödenmesine dair düzenleme yapılmıştır.  Aynı maddede, jüri üyelerine yapılacak ödemeye ilişkin usul ve esasların ise Yükseköğretim Kurulunca belirleneceği ifade edilmiştir.

Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun  kararı doğrultusunda Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından "Doçentlik Sınav Jüri Üyeleri ile Yardımcı Doçent, Doçent ve Profesör Atama Jürilerinde Görev Alan Öğretim Üyelerine Ödenecek Ücrete İlişkin Usul ve Esaslar” belirlenmiştir. Yapılan düzenlemeye göre;

Yükseköğretim Kanunu'nun 24 üncü maddesine göre Üniversitelerarası Kurul tarafından yapılan doçentlik sınavında görev yapacak jüri üyelerine 4.500 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutar kadar ödeme yapılacaktır. Bu ücret, kurul tarafından ödenecektir. Doçentlik sınav jürilerinde görev yapan öğretim üyelerine ödeme yapılması için YÖKSİS sistemi üzerinden gerekli veri girişlerini tamamlayarak çalıştığı üniversitelerin yetkililerine teslim edilmesi gerekir. Çalıştığı üniversite ise gerekli kontrolleri yaptıktan sonra evrakları ödeme yapmak üzere Üniversitelerarası Kurula gönderir.

Yükseköğretim Kanunu'nun 23,25 ve 26 ıncı maddesine göre yardımcı doçentlik, doçentlik ve profesörlüğe yükselme ve atama jürilerinde görev yapan öğretim üyelerine ise 3.000 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutar kadar ödeme yapılacaktır. Bu ödeme atamanın yapılacağı üniversitesinin ilgili harcama birimi tarafından karşılanır.

Jüri ücreti ödemesi bir yılda en fazla 6 defa ödenir.  Öğretim üyesine bir yıl içerisinde verilen jüri üyeliği sayısı altıyı geçtiği zaman önceliği doçentlik sınavına vererek hesaplama yapmak gerekir. Örneğin, bir öğretim elemanı e 4 adet doçentlik sınav jüri üyeliği, 5 adet de yardımcı doçentlik, doçentlik ve profesörlüğe atama ve yükselme jürilerinde üyelik yapmış olsa bu kişinin jüri ücreti hesaplanırken öncelikle 4 adet doçentlik sınav jüri ücreti hesaplanır daha sonra kalan iki adet jüri üyeliği için atama ve yükselme jürisi olarak yaptığı görevin jüri ücreti ödenir.

İkinci üniversitede bazı bölümlere yaş şartı geldi İkinci üniversitede bazı bölümlere yaş şartı geldi

Jüri üyelerinden değerlendirmeye esas raporu süresinde tamamladığı halde kabul edilebilir mazereti nedeniyle sözlü sınava katılamayan jüri üyesine hesaplanacak tutarın %70'i ödenir. Yerine jüriye katılan kişiye ise %30'luk tutar ödenir. Kabul edilebilir mazereti olmayan öğretim üyesine ise herhangi bir ödeme yapılamaz. Jüri üyesinin kendisinden kaynaklanmayan bir gerekçe dolayısıyla süreç uzadığında ise ücretin tamamı ödenir.

Jüri ücreti olarak hesaplanacak tutardan gelir ve damga vergisi kesintisi yapıldıktan sonra ilgililere ödeme yapılır. Ödemelerin kurumların "01.1.5. Ek Çalışma Karşılıkları" kodundan yapılması gerekir.

Diğer güncel makalelerimizden haberdar olmak için Facebook Grubumuza üye Olabilirsiniz.

Editör: TE Bilisim