Süresinden Sonra Verilen Düzeltme Beyannamesine Konulan İhtirazi Kayıt

Beyanname verme süresi geçtikten sonra verilen düzeltme beyannamesine konulan ihtirazi kaydın kabul edilemeyeceği hakkında

Süresinden Sonra Verilen Düzeltme Beyannamesine Konulan İhtirazi Kayıt

Beyanname verme süresi geçtikten sonra verilen düzeltme beyannamesine konulan ihtirazi kaydın kabul edilemeyeceği hakkında

Süresinden Sonra Verilen Düzeltme Beyannamesine Konulan İhtirazi Kayıt

Beyanname verme süresi geçtikten sonra verilen düzeltme beyannamesine konulan ihtirazi kaydın kabul edilemeyeceği hakkında.

T.C.

DANIŞTAY Dördüncü Daire

Esas No: 2016/21514 Karar No : 2017/4187

TÜRK MÎLLETÎ ADINA

Hüküm veren Danıştay Dördüncü Dairesince işin gereği görüşüldü:

Hakkında sahte belge düzenlemekten dolayı tespit bulunan mükelleften alınan bir kısım fatura tutarlarının beyanlardan çıkarılmasının istenmesi nedeniyle davacı tarafından ihtirazi kayıtla verilen katma değer vergisi beyannamesi üzerine tahakkuk eden vergi, gecikme faizi ve damga vergisi ile kesilen vergi ziyaı cezasının kaldırılması istemiyle açılan davanın kabulüne dair vergi mahkemesi kararı temyiz edilmiştir.

213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nda vergilendirmenin beyana dayanılarak yapılması gereken durumlarda matrahın veya verginin tümüyle ya da kısmen ihtirazi kayıtla bildirilmesini öngören bir düzenleme yapılmamıştir. Beyanname ile bildirilmesi gereken matrahın vergi kaybı yaratmaktan kaçınılarak, vergi kanunlarında belirtilen zamanda çekince ile beyan edilebilmesi, Danıştay içtihatlarıyla benimsenmiş ve 521 sayılı Danıştay Kanununu yürürlükten kaldıran, yürürlükteki 2575 sayılı Danıştay Kanunu ile aynı tarihte yürürlüğe giren 2577 sayılı İdari yargılama Usulü Kanununun 27'nci maddesinin 3'üncü fıkrasında ilk kez ifadesini bulmuştur. İhtirazi kayıtla verilen beyannameler üzerinden tarh edilen vergilere karşı dava açılmasının tahsil işlemlerini durdurmayacağı, bunlar hakkında yürütmenin durdurulması istenebileceği yargılama usulünde kurala bağlanmıştır.

Zamanında verilen vergi beyannamesine ihtirazi kayıt konulması, beyannamede hesaplanan verginin tümü ya da bir kısmının tahakkuk ettirilmemesi istenerek, ihtirazi kaydın konusunu oluşturan nedenin tarhı yapan idare tarafından kabul edilmemesi halinde, beyanname üzerinden tarh edilen verginin ihtirazi kayıt konulan kısmının dava konusu edilebilmesini olanaklı kılarak, noksan beyanda bulunulmasını ve verginin geç tahakkuk etmesini önlemektedir. Bu nedenle, ihtirazi kayıt beyanname verme süresinde verilen beyannamelere konulabilir.

Vergi Usul Kanununun 378’inci maddesinin ikinci fıkrasında mükelleflerin, beyan ettikleri matrahlara ve bu matrahlar üzerinden tarh edilen vergilere karşı dava açamayacakları düzenlenmiştir. Beyan üzerinden alınan vergilere ait matrahın ihtirazı kayıtla beyanı, beyannamenin vergi kanunlarında öngörülen zamanlarda verilmesi koşuluna bağlıdır. Beyanname verme süresi geçtikten sonra verilen beyannameye konulan ihtirazi kaydın, beyanname üzerinden yapılan tahakkuka etkisi yoktur.

Bu bakımdan, beyanname verme süresi geçtikten sonra verilen düzeltme beyannamesine konulan ihtirazi kayıt kabul edilemeyerek tahakkuk eden vergi, gecikme faizi ve damga vergisi ile kesilen vergi ziyaı cezasında yasaya aykırılık bulunmadığından aksi yönde verilen Vergi Mahkemesi kararında yasal isabet görülmemiştir.

Açıklanan nedenlerle, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesi uyarınca temyiz isteminin kabulü ile Vergi Mahkemesi kararının bozulmasına, yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın adı geçen Mahkemeye gönderilmesine, 2577 sayılı Kanunun 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren onbeş (15) gün içinde Danıştay'da kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere 04/05/2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Güncelleme Tarihi: 31 Ekim 2019, 20:07
YORUM EKLE