İstifa Eden İşçi İhbar Tazminatı Alabilir mi?

İstifa Eden İşçi İhbar Tazminatı Alabilir mi? İhbar tazminatı, belirsiz süreli iş sözleş

İstifa Eden İşçi İhbar Tazminatı Alabilir mi?

İstifa Eden İşçi İhbar Tazminatı Alabilir mi? İhbar tazminatı, belirsiz süreli iş sözleş

İstifa Eden İşçi İhbar Tazminatı Alabilir mi?

İstifa Eden İşçi İhbar Tazminatı Alabilir mi?


İhbar tazminatı, belirsiz süreli iş sözleşmesini haklı bir neden olmaksızın ve usulüne uygun bildirim öneli tanımadan fesheden tarafın, karşı tarafa ödemesi gereken bir tazminattır. Buna göre, öncelikle iş sözleşmesinin kanunun 24. ve 25. maddelerinde yazılı olan nedenlere dayanmaksızın feshedilmiş olması ve 17. maddesinde belirtilen şekilde usulüne uygun olarak ihbar öneli tanınmamış olması halinde ihbar tazminatı ödenmelidir. Yine haklı fesih nedeni bulunmakla birlikte, işçi ya da işverenin 26. maddede öngörülen hak düşürücü süre geçtikten sonra, fesih yoluna gitmeleri durumunda, karşı tarafa ihbar tazminatı ödeme yükümlülüğü doğar.


İşçinin 1475 sayılı yasanın 14. maddesi hükümleri uyarınca emeklilik, muvazzaf askerlik, evlilik gibi nedenlerle iş sözleşmesini feshetmesi durumunda ihbar tazminatı talep hakkı bulunmamaktadır. Anılan fesihlerde işveren de ihbar tazminatı talep edemez.

4857 sayılı İş Kanunu’nun 17. maddesine göre , iş sözleşmesini fesih etmek isteyen işçi veya işveren , feshi yazılı olarak ve bildirim süresine bağlı kalarak diğer tarafa bildirmek zorundadır.Kanunda yer alan bildirim sürelerine  uymaksızın  iş sözleşmesini fesih eden taraf işçi veya işveren olsun , söz konusu sürenin ücretini ihbar tazminatı olarak ödemek zorundadır..


Buradan da anlaşılacağı üzere ihbar tazminatı sözleşmeyi fesh eden tarafından ödenmek zorundadır.

İş sözleşmelerinin feshinden önce bildirim süresine bağlı kalınarak diğer tarafa yazılı bildirimde bulunulması esastır. İşten ayrılmak (istifa) isteyen işçi, sağlık nedenleri, iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırılık veya işin durması benzeri nedenler dışındaki işten ayrılmalarda işverenine bildirim süresini dikkate alarak yazılı bildirimde bulunmakla yükümlüdür.


İşçinin kendi isteğiyle işten (istifa) ayrılması durumunda, ayrılmanın nedeni önem taşımaksızın herhangi bir ihbar tazminatı hakkı oluşmamakta, böylesi bir talepte bulunamamaktadır. İşten ayrılmanın yukarıda sayılan nedenler dışında bir gerekçeye dayanması ve işçinin bildirim süresine uymaksızın işi bırakması halinde, işverenin talep etmesine bağlı olarak işi bildirim süresine uymadan bırakan işçi ihbar tazminatı ödemek durumunda kalacaktır.



İhbar Tazminatında Süreler


4857/17 gereği iş sözleşmesini fesih etmek isteyen işçi veya işveren ; feshi yazılı olarak ve çalışma süresinin gerektirdiği bildirim süresine göre belirlenen sürelerde yazılı olarak bildirmek zorundadır.
İş sözleşmeleri;
* İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta sonra,
* İşi altı aydan bir buçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta sonra,
* İşi bir buçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta sonra,
* İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra feshedilmiş sayılır.
İş sözleşmesini belirlenen bildirim sürelerine uymaksızın fesih eden taraf, söz konusu sürenin ücretini ihbar tazminatı olarak diğer tarafa ödemek durumundadır. Bildirim süreleri bölünemez, kısmen uygulanamaz. Böylesi bir uygulama halinde, tüm bildirim süresi esas alınarak ihbar tazminatı ödenmesi gerekecektir.


 

Güncelleme Tarihi: 04 Aralık 2018, 16:41
YORUM EKLE