İşçinin İş Sözleşmesinin Feshinde Savunma Alma

İşçi Savunma Alma İşçinin İş Sözleşmesinin Feshinde Savunma Alma

İşçinin İş Sözleşmesinin Feshinde Savunma Alma

İşçi Savunma Alma İşçinin İş Sözleşmesinin Feshinde Savunma Alma

İşçinin İş Sözleşmesinin Feshinde Savunma Alma

İşçi Savunma Alma



İşçinin İş Sözleşmesinin Feshinde Savunma Alma


İşçinin çalışmasını  olumsuz yönde etkileyen ve iş yerinde olumsuz durumlara sebep olan, işçinin yeterliliği ve davranışı ile ilgili geçerli sebepler söz konusu olsa ve bunlar için işçiye ihtar verilmiş olsa dahi iş sözleşmesinin feshinin işçinin savunmasının alındıktan sonra yapılması şarttır.


4857 İş Kanunu’nun 19’uncu maddesine göre: “Hakkındaki iddialara karşı savunmasını almadan bir işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi, o işçinin davranışına veya verimi ile ilgili nedenlerle feshedilemez. Ancak, işverenin 25’inci maddenin (II) numaralı bendi şartlarına uygun fesih hakkı saklıdır”.


Bu hükümle, işçinin savunmasının alınması, işçinin davranışı veya verimi ile ilgili nedenlerle iş sözleşmesinin feshi için bir şart olarak öngörülmüş ve salt işçinin savunmasının alınmamasının tek başına, süreli feshin geçersizliği sonucunu doğuracağı ifade edilmiştir. İşverene savunma alma yükümlülüğünü, sadece iş sözleşmesinin feshinden önce yüklemektedir. İşçiye ihtar verilirken ise bu şekilde bir yükümlülük yüklememektedir. Dolayısıyla, işçiye davranışı nedeniyle ihtar verilirken, savunmasının alınmaması ihtarı geçersiz kılmaz.


İşçinin savunması, sözleşmenin feshinden önce alınmalıdır. İşçi fesihten önce savunma vermeye davet edilmeli, davet yazısında davranışı nedeniyle işten çıkarma sebebi açık ve kesin bir şekilde belirtilmeli, makul bir süre önceden belirtilen yer, gün ve saatte hazır bulunması, bulunmadığı takdirde yazılı bir savunma verebileceğinin; bildirilen yerde belirtilen gün ve saatte hazır bulunmadığı ve de buna rağmen yazılı bir savunma vermediği takdirde savunma vermekten vazgeçmiş sayılacağının kendisine hatırlatılması şarttır. Fesih bildirimiyle birlikte veya fesihten sonra savunma istenmesi feshi geçersiz kılar. Keza, ihbar önel süreleri içinde savunma alınması da feshin geçersiz olması sonucunu doğurur.


Söz konusu bu bildirim işçiye elden yapılabileceği gibi noter aracılığı ile ya da iadeli taahhütlü mektup ile de yapılabilir. Anlaşılacağı gibi bu noktada önemli olan, bildirimin işçinin eline ulaşmasının sağlanmasıdır. Aksi halde, yani işçi savunmaya çağrı yazısını almaz ya da belirtilen gün ve saatte, belirtilen yere haklı bir sebebi olmadan icabet etmezse bunun bir tutanak ile tespit edilmesi zorunludur.



İşçiden Alınacak Savunmanın İçeriği Nedir?


4857 sayılı İş Kanuna göre iş sözleşmesinin feshinden önce savunma alınması zorunlu kılınırken bu savunmanın hangi şekilde olacağı yönünde bir hüküm bulunmamaktadır.


 Bununla birlikte işçiden savunmasının alındığına yönelik ispat yükümlülüğü işverene ait olduğundan savunmanın yazılı olarak alınması uygun olacaktır.


Yargıtay 9. HD. 05.02.2007 gün, 2006⁄31969 E, 2007⁄2253 K,  sayılı Kararında  rahatsızlığı nedeni ile uzun süre rapor kullanan ve rapor süresine göre sözleşmesinin feshi için gerekli şartlar oluşan işçinin, ihbar ve kıdem tazminatı ödenerek yapılan feshini, fesih bildiriminde fesih nedeninin açık ve kesin bir şekilde belirtilmemesi ile fesihten önce davacıdan savunmasının alınmamış olması nedeniyle geçerli olarak kabul etmemiştir



İşçi Savunmaya Davet Yazısı Örneği


 

SAVUNMA İSTEM YAZISI                                                                                                        , __/__/2018

Sayın _______________, ________________________olarak görev yaptığınız şirketimizde …./…../….. tarihli tutanak uyarınca, .....................bu kısma işçinin mevzuata ve iş sözleşmesine aykırı yapmış olduğu olay veya durumlar yazılacaktır.......................... yaptığınız tespit edilmiştir.

Konu ile ilgili yazılı açıklamalarınızı işbu yazının tebliğinden itibaren bir (1) iş günü içerisinde bizimle paylaşmanızı dikkatinize sunar, aksi halde savunma verme hakkınızdan vazgeçmiş sayılacağınızı bildiririz. …./…../2018

       Tebliğ Eden                                                                      Tebellüğ Eden                                     

İşveren / İşveren Vekili                                                                Adı-soyadı İmza

Kaşe İmza

Güncelleme Tarihi: 24 Ekim 2018, 10:24
YORUM EKLE