Savcı tarafından verilen disiplin cezasına karşı nereye itiraz edilmeli?

Savcı tarafından verilen disiplin cezasına karşı başsavcılık makamına itiraz edilmesinin mevzuata aykırılık teşkil ettiğine hükmedildi.

Adliyede görevli personel hakkında verilen kınama cezasına karşı yapılan itirazın üst disiplin amiri olarak "Ağır Ceza Cumhuriyet Başsavcısı" tarafından karara bağlanması gerekirken, anılan Yönetmelik ekinde yer alan disiplin amirleri cetveline aykırı olarak "İlçe Cumhuriyet Başsavcısı" tarafından karara bağlanmasına ilişkin işlemde yetki yönünden hukuka uyarlık bulunmadığı yönünde karar verildi.

Danıştay 12. Daire Başkanlığı         2022/49 E.  ,  2022/2959 K.

"İçtihat Metni"

T.C.

D A N I Ş T A Y

ONİKİNCİ DAİRE

Esas No : 2022/49

Karar No : 2022/2959

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : ... Bakanlığı

VEKİLİ : Av. ...

KARŞI TARAF (DAVACI) : ...

İSTEMİN KONUSU : ... İdare Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :

Dava konusu istem: Samsun ili, ... Adliyesinde ... olarak görev yapan davacının, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 125. maddesinin birinci fıkrasının (B) bendinin (a) alt bendi uyarınca kınama cezası ile cezalandırılmasına ilişkin işleme yaptığı itirazın reddine dair Vezirköprü Cumhuriyet Başsavcılığının ... tarih ve ... sayılı işleminin iptali istenilmiştir.

İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: .... İdare Mahkemesince;

Danıştay Onikinci Dairesinin 03/02/2021 tarih ve E:2021/876, K:2021/378 sayılı bozma kararına uyularak, Samsun ili, ... Adliyesinde ... olarak görev yapan davacı tarafından, disiplin amiri sıfatıyla Cumhuriyet savcısı tarafından verilen kınama cezasına karşı yapılan itirazın; üst disiplin amiri olarak "Ağır Ceza Cumhuriyet Başsavcısı" tarafından karara bağlanması gerekirken, anılan Yönetmelik ekinde yer alan disiplin amirleri cetveline aykırı olarak "İlçe Cumhuriyet Başsavcısı" tarafından karara bağlanmasına ilişkin işlemde yetki yönünden hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI :Dava konusu işlemin hukuka uygun olduğu belirtilerek kararın bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Savunma verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : ...

DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan idare mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Onikinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

İşlendiği zaman yürürlükte olmayan bir hükme dayanarak disiplin cezası verilemez İşlendiği zaman yürürlükte olmayan bir hükme dayanarak disiplin cezası verilemez

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:

2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 6545 sayılı Kanun ile değişik 50. maddesinin dördüncü fıkrasında , Danıştayın bozma kararına uyulduğu takdirde, bu kararın temyiz incelemesinin bozma kararına uygunlukla sınırlı olarak yapılacağı hükmüne yer verilmiştir.

Temyizen incelenen kararda, İdare Mahkemesince bozma kararında belirtilen esaslara uyulduğu anlaşılmış olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:

Açıklanan nedenlerle;

1. Davalı idarenin temyiz isteminin reddine,

2. Yukarıda özetlenen gerekçeyle dava konusu işlemin iptali yolundaki ... İdare Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı temyize konu kararının ONANMASINA,

3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,

4. Dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine,

5. 2577 sayılı Kanun'un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin birinci fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (onbeş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 24/05/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Editör: Mustafa Rüzgar