İkinci dönem göreve başlayan öğretmenin öğretim hazırlık ödeneği

İkinci dönem göreve başlayan öğretmenin öğretim hazırlık ödeneği , 2021 yılı eğitime hazırlık ödenek miktarları, eğitime hazırlık ödeneği

İkinci dönem göreve başlayan öğretmenin öğretim hazırlık ödeneği

İkinci dönem göreve başlayan öğretmenin öğretim hazırlık ödeneği , 2021 yılı eğitime hazırlık ödenek miktarları, eğitime hazırlık ödeneği hakkında merak edilenler

İkinci dönem göreve başlayan öğretmenin öğretim hazırlık ödeneği

İkinci dönem göreve başlayan öğretmenin öğretime hazırlık ödeneği 

Her yıl öğretmenlere öğretim yılına hazırlık ödeneği ödenmektedir. Öğretmenler arasında kırtasiye ödeneği olarak adlandırılan ödeneğin öğretmenin ikinci dönem başında göreve başlaması durumunda ne kadar ödeneceği hususunda ikinci dönem göreve başlayan öğretmenler arasında merak konusu olmaktadır. Öğretmenlerin ikinci dönem başladıktan sonra veya ikinci dönem bitmeden göreve başlamaları durumunda sene başında alınan ödeneğin yarısı kadar ödenek almaları gerekmektedir.

Konuya ilişkin olarak bütçe kanununda yer alan mevzuat hükmü aşağıdaki gibidir.

- 657 sayılı Kanunun ek 32 nci maddesi uyarınca verilecek öğretim yılına hazırlık ödeneği; öğretim yılının başladığı aydan sonra ve birinci dönem ders yılının sonundan önce göreve başlayanlara %75’i, birinci dönem ders yılından sonra ve ikinci dönem ders yılının sona ermesinden önce göreve başlayanlara ise %50’si oranında yapılır

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Ek 32 nci maddesinde, “Eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dâhil öğretmen unvanlı kadrolarda görevli olup; fiilen öğretmenlik yapanlara (ilköğretim ve okul müdürleri ile yardımcıları, cezaevi okullarında çalışan öğretmenler, yönetici, eğitim uzmanı ve eğitim uzman yardımcıları dâhil) her öğretim yılında bir defaya mahsus olmak üzere ve öğretim yılının başladığı ay içinde Milli Eğitim Bakanı tarafından belirlenecek tarihte Cumhurbaşkanınca belirlenecek miktarda, öğretim yılına hazırlık ödeneği ödenir.” hükmü yer almaktadır.

  • 2020 yılında  1.210  TL olarak ödenecektir.
  • 2021 yılında 1.250 TL olarak ödenecektir.

Analık izni kullanan öğretmenlere öğretim yılına hazırlık ödeneği ödenir mi?

Her öğretim yılında bir defaya mahsus olmak üzere ve öğretim yılının başladığı ay içinde ödenen öğretim yılına hazırlık ödeneğinin, fiili çalışmaya bağlı bir ödeme olması sebebiyle öğretim yılının başladığı ay içinde doğum öncesi ve sonrası 8 er haftalık analık iznini kullanmakta olan öğretmenlere ödenmemesi  gerekmektedir.

OHAL Kararıyla görevine iade edilen öğretmene hazırlık ödeneği verilir mi?

Konuya ilişkin olarak  İstanbul Bölge İdare Mahkemesi İkinci İdari Dava Dairesinin "Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün eğitim kurumlarında öğretmen olarak görev yapıyor olması nedeniyle ek ders ücreti ödemelerinden yararlanmakta olan davacının, kamu görevinden çıkarılması yönünde tesis edilen olağanüstü hal işlemine karşı yaptığı başvurunun Komisyonca kabul edilmiş olması karşısında, "fiilen" çalışamaması halinin, haksız yere kamu görevinden çıkarılmış olmasından kaynaklandığı açık olduğundan, davacının kamu görevinden çıkarıldığı tarihten görevine iade edildiği tarihe kadar geçen süre içerisinde ödenmeyen ek ders ücretlerinin ödenmesi talebinin reddine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı yönünde"  kararı bulunmaktadır.

Fiilen öğretmenlik yapmayanlara öğretime hazırlık ödeneği ödenir mi?

 Öğretime hazırlık ödeneği fiilen öğretmenlik yapanlara ödenmektedir. Konuya ilişkin Bütçe ve mali kontrol genel müdürlüğünün 26.09.2013 tarih ve 8654 sayılı görüş yazısı bulunmaktadır. Öğretim yılına hazırlık ödeneğini alabilmek için Eğitim Öğretim Hizmetleri Sınıfında olunması ve fiilen çalışılması şarttır.

Güncelleme Tarihi: 22 Ekim 2020, 15:45
YORUM EKLE