Memurların Yıl Başı Zammı Üç Ayda Eridi
Ocak, Şubat ve Mart aylarında tüketici fiyatları toplamda yüzde 10,04 yükseldi. Bu oran, memurlara 2026'nın ilk yarısı için tanınan yüzde 11'lik toplu sözleşme zammını fiilen geçersiz kıldı. Enflasyon farkı kapıda.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre 2026 yılının ilk üç ayında tüketici fiyatları toplamda yüzde 10,04 oranında yükseldi. Ocak'taki yüzde 4,84'lük artışın ardından Şubat'ta yüzde 2,96, Mart'ta ise yüzde 1,94'lük yükseliş kaydedildi. Bu gelişme, yılbaşında tanınan zamların reel değerini ağır biçimde aşındırdı.
Ocak–Mart enflasyonu, memurlara tanınan yüzde 11'lik toplu sözleşme zammının yüzde 91,3'üne karşılık geliyor. Başka bir ifadeyle, yılın yalnızca ilk üç ayında toplu sözleşme zammının neredeyse tamamı eridi.
Memur ve memur emeklileri, 2026 yılının ilk yarısı için iki kalemde iyileştirme almıştı: bir önceki dönemin enflasyon farkından kaynaklanan yüzde 6,85 ve toplu sözleşme masasından çıkan yüzde 11. Bu iki kalem bir araya getirildiğinde toplam artış yüzde 17,85'e ulaşmaktaydı.
Yılın yalnızca ilk çeyreğinde toplu sözleşme zammının fiilen tükenmesi, memur maaşlarında reel kayba işaret ediyor. Önümüzdeki çeyreğin enflasyon verileri, yıl genelindeki tablonun şekillenmesi açısından kritik önem taşıyor.
