Çocuk İçin Aile Yardımı Ödenmeyecek Durumlar

hangi durumlarda memura çocuk yardımı ödenmez. memur çocuk yardımı ödenme şartları, burs alan çocuklar için aile yardımı memur,memur çocuk yardımı

Çocuk İçin Aile Yardımı Ödenmeyecek Durumlar

hangi durumlarda memura çocuk yardımı ödenmez. memur çocuk yardımı ödenme şartları, burs alan çocuklar için aile yardımı memur,memur çocuk yardımı alma şartları

Çocuk İçin Aile Yardımı Ödenmeyecek Durumlar

Çocuk İçin Aile Yardımı Ödenmeyecek Durumlar

Devlet memurlarına eşleri ve çocukları için aile yardımı ödeneği verilmektedir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 202 inci maddesiyle 206 ıncı maddeleri arasında aile yardımı ödeneğine ilişkin düzenlemeler yapılmıştır. Memurlara verilecek aile yardımı ödeneği  ile ilgili detaylı bilgilendirme daha önceki yazılarımızda yapılmıştı.

Bu yazımızda ise çocuk için aile yardımı ödeneği verilmeyecek haller hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

Çocuklar için aile yardımı ödeneği, çocuğun doğduğu tarihi takip eden ay başından itibaren ödenmeye başlanır. Öz evlat için aile yardımı bu şekilde ödenir. Bunun dışında evlat edinme veyahut evlenme suretiyle üvey evlat sahibi olması halinde de kanundaki şartları taşımaları halinde aile yardımı ödeneği ödenir. Bunlar da aradaki hukuki bağın kurulmasını takip eden ilk ay başından itibaren aile yardımından faydalanır.

Çocuk için aile yardımı ödenmeyecek durumlar ise aşağıda yer almaktadır.

1-Çocuk evlenmesi halidir. Çocuk evlendiği zaman aile yardımından faydalanma hakkını kaybeder.

2-Çocuk 25 yaşını doldurduğunda da aile yardımı ödeneğinden faydalanma hakkını kaybeder. Ancak, 25 yaşını bitirdiği halde evlenmemiş kız çocukları ile çalışamayacak derecede malûllükleri resmi sağlık kurulu raporuyla tespit edilenler için süresiz olarak ödeneğin verilmesine devam olunur.

3-Kendileri hesabına ticaret yapan veya gerçek veya tüzel kişiler yanında her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışan çocuklar da aile yardımından faydalanamazlar.Öğrenim yapmakta iken tatil devresinde çalışanların çocuk yardımı ödemesi devam eder.

4. Burs alan veya Devletçe okutulan çocuklara da çocuk yardımı ödenmemesi gerekir. Kanunda burs alan veya Devletçe okutulan çocuklar için aile yardımı ödenmeyeceği hüküm altına alınmış olmasına rağmen, Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2018 ve 2019 Yıllarını Kapsayan 4. Dönem Toplu Sözleşme’nin 11. maddesinde: “657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 202 nci maddesi ve 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun 153 üncü maddesi uyarınca çocuk için verilmekte olan aile yardımı ödeneği, burs alan veya Devletçe okutulan çocuklardan anılan Kanunlarda bu ödeneğin verilmesine ilişkin diğer şartları taşıyanlar için de aynı usul ve esaslar dahilinde ödenir.” hükmü yer almaktadır. Buna göre Kanun’da değişiklik olmadığı sürece 4. Dönem Toplu Sözleşme’nin uygulama süresince, diğer şartları taşımaları kaydıyla “burs alan veya Devletçe okutulan çocuklar” içinde aile yardımı ödeneği verilecektir.

Bu yazının tüm hakları www.mevzuatinyeri.com a  aittir.. ” www.mevzuatinyeri.com” şeklinde aktif link verilmesi kaydıyla içerik kullanılabilir. Link vermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.

Güncelleme Tarihi: 03 Nisan 2020, 11:58
YORUM EKLE