Çalışan Eşlerden Hangisi Çocuk İçin Aile Yardımını Alır?

Çalışan Eşlerden Hangisi Çocuk İçin Aile Yardımını Alır? Aile Yardımı Anneye mi Yoksa Babaya mı Ödenir? memurlarda aile yardımını hangi eş alır?

Çalışan Eşlerden Hangisi Çocuk İçin Aile Yardımını Alır?

Çalışan Eşlerden Hangisi Çocuk İçin Aile Yardımını Alır? Aile Yardımı Anneye mi Yoksa Babaya mı Ödenir? memurlarda aile yardımını hangi eş alır?

Çalışan Eşlerden Hangisi Çocuk İçin  Aile Yardımını  Alır?

Çalışan Eşlerden Hangisi Çocuk İçin Aile Yardımını Alır?

Kamu kurumlarında çalışan memurların merak etmiş oldukları konulardan biriside her ikisi de çalışan eşlerden hangisinin çocuklar için ödenen aile yardımından faydalanabileceği hususunda yaşanmaktadır.Her ikisi de memur olan eşlerden çocuk için ödenen yardımından babanın mı annenin mi yararlanması  gerektiğinin açıklaması 657 sayılı yasanın 203. maddesinde açıklanmıştır.

657 sayılı yasanın 202. maddesinde ise aile yardımına ilişkin olarak genel açıklamalar yapılmıştır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Aile Yardımı Ödeneğini düzenleyen 202 nci maddesinde; “Evli bulunan Devlet memurlarına aile yardımı ödeneği verilir.

 Bu yardım, memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi için 1500, çocuklarından herbiri için de 250 gösterge rakamının (72 nci ay dahil olmak üzere 0-6 yaş grubunda yer alan çocuklar için bir kat artırımlı) aylık katsayısı ile çarpılması sonucu elde edilecek miktar üzerinden ödenir. Eşlerden birine iş akdi veya toplu sözleşme gereği çocukları için yapılan aile yardımı ödeneği daha düşük ise, yalnız aradaki fark ödenir. Bu fıkrada yer alan gösterge rakamlarını 3 katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir.

Dul memurların çocukları için yukarıki fıkralar hükmü uygulanır.

Boşanma veya ayrılık vukuunda mahkeme bu yardımın hangi tarafa ve ne oranda verileceğini de kararında belirtir.

 Devlet memurunun, geçimini sağladığı üvey çocukları için de bu ödenek verilir.” hükmü bulunmaktadır.

Mezkur 202 nci madde uyarınca, 03/07/2011 tarihli ve 2011/2022 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı Eki Kararın 3 üncü maddesiyle, 657 sayılı Kanunun 202 nci maddesinde yer alan ve eş için ödenmekte olan aile yardımı ödeneğine esas (1.500) gösterge rakamının 01/07/2011 tarihinden itibaren  (2.134) olarak belirlenmiştir.

Aile Yardımı Ödeneğinin Ödeme Usulü, anılan Kanunun 203 üncü maddesinde yer alan “Aile yardımı ödeneği Devlet memurlarına her ay aylıklarıyla birlikte ödenir. Karı ve kocanın her ikisi de memur iseler bu ödenek yalnız kocaya verilir.

Aile yardımı ödenekleri hiç bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenir ve borç için haczedilemez.” hükmü ile belirlenmiştir.

Anılan hükümler uyarınca aile yardımı ödeneği karı koca her ikisinin de çalışıyor olması halinde;

-Her iki eş de memur ise yalnız kocaya verilmektedir. Bu sebepten ikisi de memur olan eşlerin diğeri aile yardımından faydalanamamaktadır.

-Eşlerden bir memur diğeri iş akdi ile çalışıyor olması ve ödeneğin memura ödenenden düşük olması halinde aradaki fark ödenebilmektedir.

2020 Yılında Memurlara Ödenecek Çocuk Yardımında Uygulanacak Olan Gösterge Rakamları Nedir?

Aile Yardımı Ödeneği (Çocuk İçin- İki çocuk sınırı 2010 yılından itibaren kaldırılmıştır)
(Bir çocuk için 250, iki çocuk için 500*Maas Katsayısı)
(Not: 0-6 yaş arası için (72 nci ay dahil) iki katı uygulaması yapılmaktadır.)

2020 Yılında Memurlara Ödenecek Çocuk Yardımı Tutarları  Nedir?

36,52 (Bir çocuk)
73,03 (İki çocuk)
109,56 (Üç çocuk)
146,08 (Dört çocuk)
182,6 (Beş çocuk)

(Not: 0-6 yaş arasındaki çocuklar için 2 katı ödenecektir.)

Güncelleme Tarihi: 03 Nisan 2020, 15:45
YORUM EKLE