Seçimde adaylık için istifa eden eğitim uzmanı eski görevine atanamaz

Seçimde adaylık için istifa eden eğitim uzmanı eski görevine atanamaz

Seçimde adaylık için istifa eden eğitim uzmanı eski görevine atanamaz

Seçimde adaylık için istifa eden eğitim uzmanı eski görevine atanamaz

Seçimde adaylık için istifa eden eğitim uzmanı eski görevine atanamaz

Seçimde adaylık için istifa eden eğitim uzmanı eski görevine atanamaz

Seçimler nedeniyle istifa edip adav olamavaıı davacının, eski görevine geri dönme isteminde bulunması halinde, kadro bos ise bu talebini verine getirme konusunda idarenin bağlı yetki içinde bulunduğu, ancak, 652 sayılı KHK'nin geçici 10/3. maddesi uyarınca şahsa bağlı eğitim uzmanı kadrolarının "herhangi bir sebeple boşalması halinde" hiçbir işleme gerek kalmaksızın iptal edilmiş sayılacağı, bu nedenle davacının kazanılmış hak aylık derecesine uygun olarak öğretmen kadrosuna atanmasında hukuka aykırılık bulunmadığı hakkında

T.C.

D A N I Ş T A Y

İkinci Daire

Esas No : 2016/3170

Karar No : 2019/3139

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay İkinci Dairesi'nce, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

İnceleme ve Gerekçe :

Maddi Olay :

Dava dosyasının incelenmesinden; ..................İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde Eğitim Uzmanı (Şahsa Bağlı) olarak görev yapmakta iken, 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinde Aday Adayı olmak için görevinden istifa eden davacının, aday gösterilmemesi sonucu görevine iade edilmesi talebi sonrasında, davalı idarece eski görevine iade edilmeyerek .............. ilçesi, ........................ Kız Anadolu İmam Hatip Iisesi'ne Öğretmen olarak atanmasına ilişkin 09/04/2015 günlü, 3850329 sayılı işlemin tesis edilmesi üzerine anılan işlemin iptali ile kayıp maddi zararlarının dava açma tarihinden itibaren işletilecek yasal faiziyle birlikte ödenmesi istemiyle bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

İlgili Mevzuat :

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun Ek 7. maddesinde; yüksek mahkeme üyeleri, hakimler, savcılar ve bu meslekten sayılanlar ile subay ve astsubaylar hariç olmak üzere; milletvekili ve mahalli idare genel ve ara seçimlerinde aday ve aday adayı olan Devlet memurları ve diğer kamu görevlilerinin, adaylığı veya seçimi kaybetmeleri halinde, Yüksek Seçim Kurulunca seçim sonuçlarının ilanını takip eden bir av içinde müracaat etmeleri kavdıyla eski görevlerine kazanılmış hak aylık derecelerindeki başka bir göreve dönebilecekleri belirtilmiştir.

Dava konusu işlemin resis edildiği tarihte yürürlükte bulunan, 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin Geçici 10. maddesi. 3. fıkrasında, "Millî Eğitim Hakanlığı merkez teşkilatında Talim ve Terbiye Kurulu Üvesi, Müsteşar Yardımcısı, Genel Müdür, İnşaat ve Emlak Grup Başkanı ve Grup Başkanı kadrolarında bulunanlar ile Bakanlık taşra teşkilatında İl Müdürü, İl Millî İşitim Müdür Yardımcısı ve İlçe Millî Eğitim Müdürü kadrolarında bulunanların görevleri bu maddenin yayımı tarihinde hiçbir işleme gerek kalmaksızın sona erer. Bunlardan Talim ve Terbiye Kurulu İ vesi, Müsteşar Yardımcısı ve Genel Müdür kadrolarında bulunanlar ekli (3) sayılı liste ile ihdas edilen Bakanlık Müşaviri kadrolarına, Grup Başkanı ve İl Müdürü kadrolarında bulunanlar ekli (3) sayılı liste ile ihdas edilen Grup Başkanı ve II Müdürü kadrolarına, diğerleri ile geçici 3’üncü maddeye istinaden şahsa bağlı Şube Müdürü kadrolarında bulunanlar ise ekli (3) savılı liste ile ihdas edilen Eğitim Uzmanı kadrolarına, hâlen bulundukları kadro dereceleriyle hiçbir işleme gerek kalmaksızın atanmış savılır. Ekli (3) savılı liste ile ihdas edilen kadroların herhangi bir sebeple boşalması hâlinde bu kadrolar hiçbir işleme gerek kalmaksızın iptal edilmiş sayılır." hükmü yer almaktadır.

Hukuki Değerlendirme :

Yukarıda yer verilen mevzuat kuralları uyarınca idareler, seçimler nedeniyle istifa edip, aday olamayan veya aday olup da milletvekili seçilemeyen memurlar ve diğer kamu görevlilerinin görevlerine geri dönme isteminde bulundukları takdirde bu taleplerini verine getirme konusunda bağlı yetki içinde bulunmaktadırlar. Ancak, bu kişilerin eski görevlerine bu kadronun boş olması halinde dönebilecekleri, aksi halde eş değer başka bir kadroya atamalarının yapılabileceği de açıktır.

Seçimler nedeniyle istila edip aday olamayan davacının, eski görevine geri dönme isteminde bulunması halinde bu talebini verine getirme konusunda davalı idarenin bağlı yetki içinde bulunduğu, ancak, bu vetkisini kullanırken eski görevine ilişkin kadronun boş olması gerektiği, 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının I eşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin Geçici 10. maddesi. 3. fıkrası uvarınca Şahsa Baığlı Eğitim lUzmanı kadrolarının "herhangi bir sebeple boşalması halinde" Hiçbir işleme gerek kalmaksızın iptal edilmiş savılacağı, bu nedenle, davacının görev yaptığı Şahsa Bağlı Eğitim Uzmanı kadrosu istifası ile iptal edilmiş olduğundan, bu kadroya atanmasına hukuken olanak bulunmadığı görülmektedir.

Bu durumda, davacının istifası ile iptal edilen Şahsa Bağlı Eğitim Uzmanı kadrosuna tekrar atanamayacağı hususu dikkate alındığında, davacının göreve iade istemiyle yaptığı başvurusu üzerine, kazanılmış hak avlık derecesine uygun olarak öğretmen kadrosuna atanmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka aykırılık, işlemin iptali ve davacının uğradığı zararların dava tarihinden itibaren işletilecek yasal faiziyle birlikte ödenmesine hiükmedilmesi yolundaki İdare Mahkemesi kararında ise hukuki isabet bulunmamaktadır.

Karar Sonucu :

Açıklanan nedenlerle;

Davalı idarenin temyiz isteminin kabulüne,

YORUM EKLE