Bakan Bilgin, sözleşmeliye kadroda kapsamın genişlediğini açıkladı.

Bakan Bilgin, sözleşmeliye kadroda kapsamın genişlediğini açıkladı.

Bakan Bilgin, sözleşmeliye kadroda kapsamın genişlediğini açıkladı.

Bakan Bilgin, sözleşmeliye kadroda kapsamın genişlediğini açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesinin 28.11.2022 tarihli toplantısı sonrasında açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sözleşmelilerin kadroya alınacağını açıklamıştı. Söz konusu açıklamada kadroya geçirilmesi konusunda şu açıklamayı yapmıştı:

"Bilindiği gibi, kamu çalışanları için yapılan altıncı toplu sözleşmede maaş artışlarının yanı sıra kadrolara ilişkin de önemli kararlar alınmıştı.

Bunlardan biri, uzun yıllardır beklenen memurların ek gösterge artışı meselesini daha önce çözüme kavuşturmuştuk.

Bugünkü Kabine Toplantımızda da hazırlıkları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızca yürütülen kamudaki sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi hususunu değerlendirdik. Bu çalışmayla 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4-M maddesini temel dayanak hâline getirerek, mevzuat karmaşasını gidermek suretiyle sözleşmeli personel statüsünü yeniden belirledik. Mahallî idareler dâhil olmak üzere sözleşmelilerin kadroya geçişinde 3 yıl bu statüde çalışmış olma şartı aranacaktır, ayrıca 1 yıl da aday memurluk süresi olacaktır. Dolayısıyla, sözleşmeliden kadroya geçiş 3+1 yıllık bir süre sonunda gerçekleşecektir. Hâlihazırda 3 yılı dolmuş olan sözleşmeliler hemen aday memurluğa geçiş yapabilecektir. Henüz bu süreyi doldurmamış olanlar ise 3 yılın sonunda aynı hakkı elde edeceklerdir. Daha önceki kadro düzenlemesinin dışında tutulan 227 bin kişi ise, süreleri de dolmuş olacağı için doğrudan kadroya geçme hakkını kullanabilecektir. Yeni statüye göre kamudaki 520 bin sözleşmeli personelden 424 bini isteğe bağlı olarak kadroya geçebiliyor. Kadro kapsamı dışında kalanlar, sözleşmeli askeri personel, sözleşmeli akademik personel, sözleşmeli KİT personeli, sözleşmeli sanatçı, sözleşmeli Meclis danışmanı, sözleşmeli sağlık yöneticisi ve tamamı sözleşmeli kurum çalışanlarıdır.

Sözleşmeliden kadroya geçmek istemeyen personelin hakları görev süreleri sona erene kadar şahsa bağlı şekilde devam edecek, sonra kadroları kendiliğinden ilga olacaktır.

Kadroya geçen personel kurumlar arası nakil hakkına 4 yıllık sürecin ardından kavuşacaktır. 

Mahallî idarelerdeki sözleşmelilerden kadroya geçenler sadece mahallî idareler arasında yer değiştirebilecektir.

Böylece kamu çalışanlarının önemli bir sorununu daha çözerek sözleşmeli kadrolu statüsünü daha adil ve sürdürebilir hâle getirmeyi hedefliyoruz. Bu konudaki hukuki düzenlemenin en kısa sürede Meclis’e sunularak hayata geçmesini sağlayacağız. Yaptığımız bu önemli kamu personel reformunun kadroya geçme hakkı elde eden 424 bin sözleşmelimize ve ailelerine hayırlı olmasını diliyorum.

Emeklilik için yılını doldurup yaş şartını bekleyenler ve geçici işçilerle ilgili çalışmalarımızı da en kısa sürede tamamlayıp kamuoyuna açıklayacağız."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu açıklaması sonrasında kadroya geçiş hakkı tanınmayan bazı sözleşmeli personel hayal kırıklığı yaşamıştı. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin bugün yaptığı açıklama ile sözleşmeli personel çalışmasının kapsamının genişletildiğini ifade etti. Bakan Bilgin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada: "Uzun yılların sorunlarını çözüyor ve sözleşmeli çalışanları kadroya geçiriyoruz. Üstelik Sadece 4-B’li çalışanlar değil; sözleşmeli öğretmenleri, uzun süredir güvence sorunu yaşayan 50-D’li araştırma görevlilerini ve sözleşmeli Kültür Bak. sanatçılarını da kapsama dahil ediyoruz!" dedi.
 

Böylece, sözleşmeli personel statüsünden memur kadrosuna atanacakların kapsamını genişletilmiş oldu.

Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2022, 10:21
YORUM EKLE