İdarenin Kararı Hakkında Bilgi Sahibi Olunduğu İddiasıyla İtirazen Şikayet Başvurusunda Bulunulabilir mi?

Kamu İhale Kurulu, ihale komisyonu tarafından alınan icrai bir karar olmadan idareye ve Kuruma başvuruda bulunulamayacağı

İdarenin Kararı Hakkında Bilgi Sahibi Olunduğu İddiasıyla İtirazen Şikayet Başvurusunda Bulunulabilir mi?

Kamu İhale Kurulu, ihale komisyonu tarafından alınan icrai bir karar olmadan idareye ve Kuruma başvuruda bulunulamayacağı

İdarenin Kararı Hakkında Bilgi Sahibi Olunduğu İddiasıyla İtirazen Şikayet Başvurusunda Bulunulabilir mi?

Kamu İhale Kurulu, ihale komisyonu tarafından alınan icrai bir karar olmadan idareye ve Kuruma başvuruda bulunulamayacağı yönünde karar verdi.


Toplantı No: 2019/026
Gündem No : 33
Karar Tarihi: 15.05.2019
Karar No: 2019/UH.II-605
BAŞVURU SAHİBİ:


Tümaş Türk Mühendislik Müşavirlik ve Müteahhitlik Anonim Şirketi,


İHALEYİ YAPAN İDARE:


Milli Eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığı,


BAŞVURUYA KONU İHALE:


2018/349439 İhale Kayıt Numaralı “Avrupa Birliği Ab Mali İmkân Kaps Frıt Fonu Bünyesinde Kfw Yürütücülüğü ile Kriz Zamanında Herkes İçin Eğt Iı Prj Çerçevesinde (Gkas) Eğt Alt Yap Dstk Amacı ile Yapılacak Olan Eğitim Binaları Danışmanlık Hizmetleri İşi” İhalesi


KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:


Milli Eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Dairesi  Başkanlığı tarafından 05.03.2019 tarihinde belli istekliler arasında ihale usulü ile gerçekleştirilen “Avrupa Birliği Ab Mali İmkân Kaps Frıt Fonu Bünyesinde Kfw Yürütücülüğü ile Kriz Zamanında Herkes İçin Eğt Iı Prj Çerçevesinde (Gkas) Eğt Alt Yap Dstk Amacı ile Yapılacak Olan Eğitim Binaları Danışmanlık Hizmetleri İşi” ihalesine ilişkin olarak başvuru sahibince 08.04.2019 tarih ve 15230 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan dilekçe ile başvuruda bulunulmuştur.


Başvuruya ilişkin olarak 2019/384 sayılı dosya kapsamında yapılan inceleme neticesinde ön inceleme raporu tanzim edilmiştir.


KARAR:


Ön inceleme raporu ve ekleri incelendi.


Başvuru dilekçesinde özetle; mali yönden tam (100) puan almış oldukları 12.03.2019 tarihinde gerçekleşen ve isteklilerin mali ve teknik puanlarının belirlendiği ihalede, her ne kadar kesinleşen ihale kararı alınmamış olsa da ihale komisyonunun puan değerlendirmesine harizun önünde muttali olduklarından bu değerlendirmeye karşı idareye şikayet başvurusunda bulundukları, idareye şikayet başvurusu üzerine alınan karar üzerine de itirazen şikayet başvurusunda bulunulması zaruretinin hasıl olduğu,


İdare tarafından teknik değerlendirme esaslarına göre verilmesi gereken teknik puanlamanın objektif değerlendirmelerden uzak olarak yapıldığı, yapılan bu puanlamaya göre birinci sırada yer alan firmanın Amerikan menşeili ortağı olduğu şeklinde vurgu yapılarak aralarında oluşan puan farkının anlaşılamadığı, bir başka deyişle mali puanı 74,36 olan Transtech Engineers Inc. ve Metroplan Müş. Müh. San. ve Tic. Ltd Şti. iş ortaklığına teknik olarak tam puan (100) verilerek ihaleyi kazanmasının önünün açıldığı,


Ayrıca İdari Şartname’nin 31.1 maddesinde belirtilen teknik değerlendirme kriterlerini sıralanarak, aynı idarenin konu ve kapsam olarak benzer bir ihalesi olan 2017/244790 ihale kayıt numaralı Danışmanlık Hizmet Alımı İşi ihalesinde aynı değerlendirme başlıklarında eksiksiz tam puan almış olmalarına rağmen şikayete konu ihalede aynı konularda puan kesintisi yapılmış olmasının idarenin değerlendirmesinin haksız olduğuna işaret ettiği, daha açık bir anlatımla teknik puanlamada herhangi bir puan kaybı olmaksızın ham teknik puanlarının 100 tam puan olması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.


4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhalelere yönelik başvurular” başlıklı 54’üncü maddesinin birinci fıkrasında “İhale sürecindeki hukuka aykırı işlem veya eylemler nedeniyle bir hak kaybına veya zarara uğradığını veya zarara uğramasının muhtemel olduğunu iddia eden aday veya istekli ile istekli olabilecekler, bu Kanunda belirtilen şekil ve usul kurallarına uygun olmak şartıyla şikâyet ve itirazen şikâyet başvurusunda bulunabilirler”hükmü,


4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Kamu İhale Kurumu” başlıklı 53’üncü maddesinde “b) Bu Kanuna göre yapılacak ihaleler ile ilgili olarak Kurumun görev ve yetkileri aşağıda sayılmıştır:


1) İhalenin başlangıcından sözleşmenin imzalanmasına kadar olan süre içerisinde idarece yapılan işlemlerde bu Kanun ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun olmadığına ilişkin şikayetleri inceleyerek sonuçlandırmak.” hükmü,


İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in “Başvuru ehliyeti” başlıklı 5’inci maddesinde “(1) İhale sürecindeki hukuka aykırı işlem veya eylemler nedeniyle bir hak kaybına veya zarara uğradığını veya zarara uğramasının muhtemel olduğunu iddia eden; …c) İstekliler; yeterlik başvurularının veya tekliflerin sunulması, değerlendirilmesi ve ihalenin sonuçlandırılmasına ilişkin idari işlem veya eylemler, hakkında başvuruda bulunabilir” hükmü bulunmaktadır.


Yukarıda bahsi geçen mevzuat hükümlerine istinaden idareye şikâyet ve Kuruma itirazen şikâyet başvurusunda bulunabilmesi için öncelikle;


1) Aday, istekli veya istekli olabilecek sıfatını haiz olunması,


2) Başvuru sahibinin idarenin hukuka aykırı bir işlem veya eyleminden dolayı bir hak kaybına veya zarara uğraması veya zarara uğramasının muhtemel olması gerekmektedir.


Danışmanlık Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Teknik ve mali tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 61’inci maddesinde “(1) Tekliflerin değerlendirilmesi ilk aşamada teknik değerlendirme, ikinci aşamada ise mali değerlendirme olmak üzere iki aşamada yapılır.


(2) Teknik ve mali tekliflerin değerlendirilmesinde öncelikle ihale komisyonunca isteklilerin teknik değerlendirmeye esas bütün belgelerinin ihale dokümanında istenilen şartlara uygun olarak düzenlenip düzenlenmediği incelenir. Belgeleri eksik olan veya istenilen şartlara uygun olmadığı tespit edilen isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılır.


……” hükmü,


Bahse konu Yönetmelik’in “Teknik Puanlama” başlıklı 64’üncü maddesinde “(1) Teknik puanlama aşağıda belirtilen esaslara göre yapılır:


a) İsteklilerin teknik teklif belgeleri her üye tarafından tek tek incelenerek idari şartnamede belirtilen kriterlere göre her istekliye gerekçeli olarak ayrı ayrı puan verilir ve bu teknik puanlar ile gerekçeleri Teknik Teklif Üye Değerlendirme Standart Formuna yazılarak imzalanır. Üyelerin doldurduğu bu formlar biraraya getirilerek verilen puanlar Teknik Teklif Komisyon Değerlendirme Standart Formuna geçirilir. Her istekli için komisyon üyelerinin verdiği puanlar toplanarak üye sayısına bölünmek suretiyle isteklilerin ayrı ayrı teknik puanları bulunur. İdari şartnamede belirlenen asgari puanın altında kalan isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılır.


b) Asgari puanı sağlayan isteklilerin puanları, en yüksek teknik puana sahip isteklinin puanına bölünüp 100’le çarpılarak isteklilerin itibari teknik değerlendirme puanı bulunur. (PTİ=100 x PT/PTmax ).Bu formülde;


PTİ = İtibari teknik puanı,


PT = Komisyon tarafından istekliye verilmiş asgari puanın üzerindeki ham teknik puanı,


PTmax = Komisyon tarafından isteklilere verilen ham teknik puanların en yükseğini,


ifade eder.” hükmü,


Aynı Yönetmelik’in “Mali tekliflerin açılması ve puanlama” başlıklı 65’inci maddesinde “(1) Belgeleri eksik olan veya istenilen şartlara uygun olmadığı tespit edilen ya da asgari teknik puanın altında puan alan isteklilere tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı ve mali tekliflerinin açılmaksızın, mali tekliflerin açılacağı tarih ve saatte kendilerine veya vekillerine elden iade edileceği Teknik Değerlendirmede Yeterli Bulunmayan Adaylara Sonucun Bildirilmesine İlişkin Form kullanılarak bildirilir. Bu formun ekinde Teknik Teklif Üye Değerlendirme ve Teknik Teklif Komisyon Değerlendirme Formlarına da yer verilir. Aynı tarihte, asgari teknik puan ve üzerinde puan alan isteklilere de mali tekliflerin açılacağı tarih ve saat yazılı olarak bildirilir.


(2) İhale komisyonunca isteklilere bildirilen tarih ve saatte teknik değerlendirme sonuçları ve teknik puanlar hazır bulunanlar önünde açıklanır. Teknik puanların açıklanmasından sonra toplu halde muhafaza altına alınmış olan mali teklif paketleri açılır. Komisyon tarafından, teklifleri değerlendirme dışı bırakılan isteklilerin mali teklif zarfları açılmaksızın kendilerine veya vekillerine elden iade edilerek, bu kişiler ihale salonundan çıkarılır. İade edilemeyen mali tekliflere ait zarflar ihalenin sonuçlandırılmasından hemen sonra posta ile gönderilir.


(3) Asgari teknik puan ve üzerinde puan alan isteklilerin mali teklif zarfları açılmadan önce işin yaklaşık maliyeti açıklanır. Asgari teknik puan ve üzerinde puan alan isteklilerin mali teklif zarfları açılarak istekliler ve teklif ettikleri fiyatlar duyurulur. Mali teklif zarfındaki belgelerin uygunluğu incelenir ve inceleme sonucu mali teklif açma ve belge kontrol tutanağına kaydedilir. Bu tutanağın komisyon başkanınca onaylanmış suretleri, isteyenlere imza karşılığı verilmeden oturum kapatılamaz. Mali teklifi içerisinde teklif mektubu ile geçici teminatı bulunmayan veya usulüne uygun olmayan isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılır.


(4) Sonraki aşamada isteklilerin birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunup bulunmadığı incelenir. Birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunduğu tespit edilen isteklilere ait teklifler değerlendirme dışı bırakılır.


(5) En son aşamada belgeleri uygun bulunan isteklilerin teklif ettikleri tutarlar, ihale komisyonu tarafından (Mali Teklif Komisyon Değerlendirme Standart Formuna) kaydedilir.


(6) İstekliler arasında teklif edilen en düşük teklif fiyatı (Mmin) isteklilerin mali teklif fiyatına bölünüp yüzle (100) çarpılması sonucu her isteklinin mali teklif puanı (PM) bulunur.(PM= 100 x Mmin/M ). Bu formülde;


PM = Mali teklif puanını,


Mmin = İstekliler arasında teklif edilen en düşük fiyatı,


M = İsteklinin teklif ettiği fiyatı,


ifade eder.


……” hükmü;


Danışmanlık Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Toplam puanların belirlenmesi, görüşmeye davet ve ihalenin karara bağlanması” başlıklı 66’ncı maddesinde “1)Teknik ve mali değerlendirmeye tabi tutulan isteklilere ait teknik ve mali puanlar ihale dokümanında belirlenen ağırlık katsayıları ile çarpılarak toplanır ve toplam puanlar tespit edilerek Teklif Genel Değerlendirme Standart Formuna kaydedilir. Toplam puanı en yüksek olan istekli görüşme yapmak üzere davet edilir.


……” hükmü;


Anılan Yönetmelik’in “İhalenin karara bağlanması ve onaylanması” başlıklı 68’inci maddesinde “(1) Yapılan değerlendirme sonucu ihale toplam puanı en yüksek olan isteklinin üzerinde bırakılır ve ihale komisyonunca alınan gerekçeli karar ihale yetkilisinin onayına sunulur.


(2) İhale kararı ihale yetkilisince onaylanmadan önce idare, ihale üzerinde kalan istekli ile varsa ikinci en yüksek toplam puana sahip isteklinin ihalelere katılmaktan yasaklı olup olmadığını Kurumdan teyit ederek buna ilişkin belgeyi ihale kararına eklemek zorundadır. Her iki isteklinin de yasaklı olduğunun anlaşılması durumunda ihale yetkilisince ihale kararı onaylanamaz ve ihale iptal edilir.


(3) İhale yetkilisi, karar tarihini izleyen en geç beş iş günü içinde ihale kararını onaylar veya gerekçesini açıkça belirtmek suretiyle iptal eder.


(4) İhale; kararın onaylanması halinde geçerli, iptal edilmesi halinde ise hükümsüz sayılır.


(5) Geçici teminat hariç aday ve isteklilerce verilen teklif ve başvuru belgeleri ihale sonuçlandıktan sonra iade edilmez. Ancak, teklif veya başvuru kapsamında idareye verilen asıl belgeler ile noter onaylı suret belgeler, aday veya isteklinin talebi halinde kendisine iade edilir. Bu durumda, iade edilen asıl veya noter onaylı suret belgelerin idarece onaylı bir suretinin ihale işlem dosyasında muhafazası zorunludur.


        ……” hükmü;


Bahsi geçen Yönetmelik’in “Kesinleşen ihale kararının bildirilmesi” başlıklı 69’uncu maddesinde “(1) İhale sonucu, ihale kararının ihale yetkilisi tarafından onaylandığı günü izleyen en geç üç gün içinde, ihale üzerinde bırakılan dahil, ihaleye teklif veren bütün isteklilere bildirilir. İsteklilere bildirilen kesinleşen ihale kararının ekinde, 68 inci maddenin birinci fıkrası uyarınca alınan ihale komisyonu kararı ile birlikte bildirilir.


(2) İhale kararının ihale yetkilisi tarafından iptal edilmesi durumunda da isteklilere gerekçeleri belirtilmek suretiyle bildirim yapılır.


(3) İhale sonucunun bütün isteklilere bildiriminden itibaren; on gün geçmedikçe sözleşme imzalanamaz.”  hükmü yer almaktadır.


 Yukarıda bahsi geçen mevzuat hükümlerine istinaden isteklilerin teknik ve mali puanları ile toplam puanlarının ihale komisyonu tarafından alınan karar üzerine ihale yetkilisinin onayı ile kesinlik kazanacağı ve kesinleşen bu işlem sonrasında isteklilere bildirim yapılacağı anlaşılmaktadır.


Yapılan incelemede başvuru sahibinin 21.03.2019 tarihinde idareye şikayet başvurusunda bulunduğu, başvuru sahibinin şikayet ve itirazen şikayet dilekçelerindeki iddialarının teknik puanlamaya yönelik olduğu, şikayet başvurusu üzerine idarece 29.03.2019 tarihinde şikayete ilişkin karar alındığı, idareden istenilen bilgi ve belgelerin Kurum kayıtlarına alındığı 08.04.2019 tarihi itibari ile ihale komisyonu tarafından henüz bir karar alınmadığı, mali teklifler açılarak ve teknik ve mali teknik puanlar birarada değerlendirilerek isteklilerin sıralamasının ihale komisyonu kararı ile ortaya çıkacağı tespit edilmiştir.


 Bu çerçevede, şikâyet başvurusunun yapıldığı tarih itibariyle henüz idare tarafından ihale komisyonu kararı alınmadığı için başvuru sahibinin hukuki durumunu etkileyen icrai nitelikte bir idari işlemden söz edilemeyeceği, dolayısıyla şikâyete konu edilebilir aşamanın henüz tamamlanmadığı bir başka ifadeyle başvuru sahibi tarafından temelinde idarece yürütülmesi zorunlu bir işlem tesis edilmeden idareye ve Kuruma başvuruda bulunulduğundan somut durumda başvuru sahibinin başvurusunun 4734 sayılı Kanun’un 53’üncü maddesinin b fıkrasının 1’inci bendi kapsamında değerlendirilemeyeceği anlaşılmıştır.


 Bu itibarla 4734 sayılı Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince başvurunun görev yönünden reddedilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.


Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,


Başvurunun reddine,



Oybirliği ile karar verildi.


Güncelleme Tarihi: 27 Mayıs 2019, 11:47
YORUM EKLE