Yemek ve Yatacak Yerleri Kurumlarınca Karşılananların Harcırahı

Yatacak Yerleri Kurumlarınca Karşılananlar Gündelik Alabilir mi? yemek ve konaklamaları kurumlarınca karşılanan memura geçici görev yolluğu ödenir mi?

Yemek ve Yatacak Yerleri Kurumlarınca Karşılananların Harcırahı

Yatacak Yerleri Kurumlarınca Karşılananlar Gündelik Alabilir mi? yemek ve konaklamaları kurumlarınca karşılanan memura geçici görev yolluğu ödenir mi?

Yemek  ve Yatacak Yerleri Kurumlarınca  Karşılananların Harcırahı

Yatacak Yerleri Kurumlarınca Karşılananlar Gündelik Alabilir mi?

Bu yazımızda konaklama ve iaşe masrafları kurum bütçesinden karşılanan eğitim/seminer/kurslara katılanlara, yolda geçen süreler dışındaki günler için yevmiye ödenip ödenemeyeceğini inceleyeceğiz.

6245 sayılı Kanun’un konuyu düzenleyen 37. Maddesinin ilk halinde, bu tür görevlendirilmeler için yatacak yer temin edilenler ile iaşe bedelleri karşılananların yevmiyelerinden, bu hizmetlerin bedellerinin belirli oranlarda mahsup edileceği düzenlenmişken, 11.12.1981 tarih ve 2652 sayılı Kanun ile bu maddede yapılan değişiklik ile yalnızca mahsup oranlarında değişiklik yapılmış, 14.1.1988 tarih ve 311 sayılı KHK ile de bu maddedeki mahsup öngören ikinci fıkra yürürlükten kaldırılmıştır.

Maliye Bakanlığınca yayımlanan, Harcırah Kanunu Genel Tebliği’nde de, 6245 sayılı Kanunun 37. Maddesinin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırıldığından, kurslara gönderilenlerin yemeleri ve yatmaları kurumlarınca sağlansa bile gündeliklerinin tam ödeneceği, bildirilmiştir.

Ayrıca, Harcırah Kanunu’nun aynı maddesinde, eğitim ve kurs amacıyla yurtdışına gönderilere özel anlaşmaları gereğince bir ödeme yapıldığında, bu ödemelerin gündeliklerinden mahsup edileceği düzenlenmişken, mevcut düzenlemede başka bir indirim veya ödeme yapılmayacağına dair bir sınırlama da söz konusu değildir.

Geçici görevle gönderilenlere yapılacak ödemelerin, görevlendirmenin 6245 sayılı Kanun’un hangi maddesine göre yapıldığına bakılmak suretiyle tespit edilmesi gerekir. Konuya genel bakmak suretiyle, bu şekilde görevlendirilenlere, yevmiye dışında bir ödemenin yapılamayacağı, ya da yevmiye ödenmeyeceği veya yevmiyelerinden kesinti yapılması gerektiği gibi düşünceler Kanuna uygun değildir. Örneğin Kanun’un 33/b maddesine göre geçici görevle görevlendirilenlere, yevmiyelerine ilave olarak konaklama bedeli de ödenmesi düzenlenmişken, 34. ve 37/3. maddelerinde, bu şekilde görevlendirilenlerin yevmiyelerinden kesinti yapılması düzenlenmiştir.

Yukarıda açıklandığı üzere, konaklama ve iaşe masrafları kurum bütçesinden karşılanan kursiyerlere, Kanunun 37.maddesine göre yapılacak harcırah ödemelerinde, bu Maddenin ilk halinde mevcut olan yevmiyelerinden belirli bir oranda mahsup yapma zorunluluğu kaldırılmıştır.

Bu nedenle kamu kurum ve kuruluşlarının tesislerinde yatacak yer ve yemek verilerek yapılan seminer kurs gibi eğitim faaliyetlerine katılan kursiyerlere tam yevmiye verilmelidir.

Diğer güncel makalelerimizden haberdar olmak için Facebook Grubumuza üye Olabilirsiniz.

Güncelleme Tarihi: 07 Nisan 2020, 09:05
YORUM EKLE