Bilirkişilik Eğitim Genelgesi Yayımlandı

T.C. ADALET BAKANLIĞI Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Bilirkişilik Daire Başkanlığı Sa

Bilirkişilik Eğitim Genelgesi Yayımlandı

T.C. ADALET BAKANLIĞI Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Bilirkişilik Daire Başkanlığı Sa

Bilirkişilik Eğitim Genelgesi Yayımlandı

T.C.

ADALET BAKANLIĞI

Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü

Bilirkişilik Daire Başkanlığı

Sayı : 87844950-010.06.02/29-E. 126 11 /08/2017

Konu : Bilirkişilik Temel Eğitiminin Usul ve Esasları

GENELGE

No : 169

6754 sayılı Bilirkişilik Kanununun 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasının (d) bendi ve 3/8/2017 tarihli ve 30143 sayılı Resmi Gazcte'de yayımlanarak yürürlüğe giren Bilirkişilik Yönetmeliğinin 19 uncu maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendi ile 30 uncu maddesinin dokuzuncu fıkrası gereğince bilirkişilik temel eğitiminin usul ve esaslarını belirlemek,

mevzuatın uygulanmasını kolaylaştırmak ve uygulamada ortaya çıkabilecek sorunları gidermek amacıyla bu Genelge hazırlanmıştır.

BİRİNCİ BÖLÜM

Bilirkişilik Temel Eğitimi

(1) Bilirkişilik faaliyetinin yürütülmesi ile ilgili temel, teorik ve pratik bilgileri içeren bilirkişilik temel eğitimi, beş yıllık meslekî kıdem kazanmış kişiler tarafından alınır.

(2) Temel eğitimin verilmesinde yüz yüze eğitim yöntemi uygulanır.

(3) Temel eğitim, EK -l’de belirtilen on sekiz saati teorik ve altı saati uygulamalı olmak üzere en az yirmi dört ders saatinden oluşur. Her bir ders saati 50 dakikadır. Dersler arası dinlenme süresi 10 dakikadan az olamaz. Blok ders yapılamaz. Bir günde altı ders saatinden fazla eğitim verilemez. Eğitim kuruluşları, Bilirkişilik Daire Başkanlığının ııygıın görüşü ile temel eğitim ders saatini arttırabilirler.

(4) Teorik eğitim; yargılama hukukunun genel ilkeleri, bilirkişilik mevzuat hükümleri, bilirkişinin taşıması gereken nitelikler, bilirkişinin yetkileri ve yükümlülükleri, bilirkişinin uyması gereken temel ve etik ilkeler, ispat faaliyeti ve bilirkişi incelemesinin usul ve esasları, teknik konu-hukuki konu ayrımına ilişkin usul ve esaslar ile rapor yazım usul ve tekniğini kapsar.

(5) Uygulama eğitimi; UYAP Bilirkişi Bilgi Sisteminin kullanılması, katılımcıların bireysel veya heyet hâlinde sistematik teknikleri kullanma becerilerini geliştirmelerini sağlayacak örnek bir olaya ilişkin bilirkişi raporu düzenleme ile uygulama gözetimi faaliyetlerini içerir.

(6) Temel eğitim, en fazla iki hafta içinde tamamlanmak zorundadır.

(7) Temel eğitime katılmak zorunlu olup eğitim kuruluşlarınca, katılımcıların derslere devam durumunu gösterir çizelge düzenlenir ve derslerin 1/12'sine devam etmeyenlerin eğitim programıyla ilişiği kesilir. Sağlıkla ilgili rapor veya diğer engeller devam zorunluluğunu ortadan kaldırmaz.

(8) Temel eğitim programı, bir sınıfta en fazla 24 katılımcı ile yürütülür.

(9) 6/12/2012 tarihli vc 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununa göre yetkilendirilen gayrimenkul değerleme uzmanları için, 4/11/1983 tarihli vc 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 15 inci maddesi gereğince sadece kamulaştırma alt uzmanlık alanında görev yapmak kaydıyla, bilirkişiliğe kabul şartları bakımından temel eğitim alma şartı aranmaz. Bu uzmanlar, diğer bilirkişilik uzmanlık alanlarında bilirkişilik yapmak için temel eğitim almak

zorundadır.

( 10) Temel eğitim almış bilirkişi, sicile kaydedildiği tarihten itibaren üçüncü yılın içinde altı saatten az olmamak üzere EK-2'dc belirtilen yenileme eğitimine katılmak zorundadır. Yenileme eğitimine katılmayan bilirkişiler, bu eğitimi almadıkça bilirkişilik yapmak için yeniden başvuruda bulunamaz.

(11) Eğitim kuruluşları tarafından temel eğitim almak üzere başvuruda bulunan kişilerden EK- 4 Ye yer alan kayıt formu istenir.

İKİNCİ BÖLÜM

Eğitim Kuruluşları

(1) Bilirkişilik temel eğitimi Bilirkişilik Daire Başkanlığınca izin verilmek kaydıyla; üniversiteler, Türkiye Adalet Akademisi, Adli Tıp Kurumu, Türkiye Barolar Birliği ve barolar, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ve bağlı odalar, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği ve bağlı odalar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu vc esnaf vc sanatkârlar odaları birlikleri ile Türk Tabipleri Birliği ve bağlı odalar tarafından verilebilir.

(2) Teorik eğitim, hukuk alanında YÖK tarafından kabul edilen, en az doktora vc üzeri akademik unvana sahip kişiler tarafından; uygulama eğitimi en az beş yıl bilirkişilik yapmış kişiler tarafından verilebilir.

(3) Temel eğitim izin başvurusu. Bilirkişilik Daire Başkanlığınca belirlenecek usulde fiziki olarak veya elektronik ortamda yapılır.

(4) Eğitim vermek üzere kurum ve kuruluşlar tarafından yapılacak başvuruda aşağıdaki bilgi ve belgeler aranır:

a) İzin talebine ilişkin yazılı başvuru.

b) Eğitim koordinatörünün adı ve soyadı ile iletişim bilgileri.

e) Eğitimin içeriğini vc sürelerini kapsayan eğitim programı vc takvimi.

ç) Eğitimin yürütüleceği yer vc adresi ile bu yerin fotoğrafları.

d) Eğitimcilerin sayısı, unvanları, uzmanlıkları, yeterlilikleri, özgeçmişleri vc son akademik unvanlarını gösterir belgelerin aslı veya onaylı sureti ile eğitimci bilgi formu

(EK-5).

c) Bilirkişilik Yönetmeliğinin 33 üncü maddesinde temel eğitim verebileceği düzenlenen kurum veya kuruluşların birbirleriyle, bağlı kuruluşlarıyla veya biri diğerinin bağlı kuruluşu ile işbirliği halinde eğitim vermek istemeleri halinde, başvuruda işbirliği yapılan kurum veya kuruluşların unvanları ile işbirliğine ne şekilde katkı sağladığına dair

protokol.

(5) İzin başvurusunda aranan bilgi ve belgelerde eksiklik bulunması halinde yapılacak ihtar üzerine eksikliğin iki hafta içinde giderilerek Bilirkişilik Daire Başkanlığına gönderilmesi gerekir. Aksi takdirde başvuru yapılmamış sayılır.

(6) Başvuruda sunulan bilgi vc belgelerin incelenmesi sonucunda aranan şartları taşıdığı tespit edilen eğitim kuruluşuna en çok üç yıl için geçerli olmak üzere izin verilir.

(7) Bilirkişilik Daire Başkanlığınca yapılacak inceleme sonucunda başvuran arivsma kuruluşun aranılan nitelikleri taşımadığının tespiti halinde talep reddedilir ve ilgilisine tebliğ edilir.

(8) İzin başvurusunda istenilen bilgi ve belgelerde bir değişiklik olması halinde değişiklik tarihinden itibaren iki hafta içinde Bilirkişilik Daire Başkanlığına bildirimde bulunulması gerekir.

(9) Bilirkişilik Daire Başkanlığı tarafından izin verilen kurum ve kuruluşlarının listesi elektronik ortamda yayımlanır.

(10) İzni yenilenmeyen veya iptal edilen eğitim kuruluşu listeden silinir. Bu eğitim kuruluşuna ait belgeler dosyasında saklanır.

(11) Eğitim kuruluşu, eğitim iznini başka bir kurum veya kuruluşa devredemez.

(12) Eğitim kuruluşu, izin süresinin bitiminden en az dört ay önce izin süresinin uzatılmasını talep edebilir. Süresi içinde başvurulmaması halinde, uzatma talebi reddedilir. Yenileme başvurularında ilk izin başvurusunda istenen belgelerden yalnızca değişiklik olanlar yeniden istenir.

(13) Bilirkişilik Daire Başkanlığınca, eğitim kuruluşunun Bilirkişilik Yönetmeliğinin 35 inci maddesine göre sunduğu faaliyet raporları ile yapılan denetimlere ilişkin raporların incelenmesi sonucunda, eğitimin belirlenen şartlar ve içerikte başarılı bir şekilde devam ettiğinin ve Bilirkişilik Yönetmeliğinin 36 ncı maddesinde düzenlenen eğitim izninin iptalini gerektirir hallerin bulunmadığının anlaşılması halinde, verilen izin en çok üç yıkı kadar uzatılabilir. İzin süresinin uzatılmasına ilişkin talep, Bilirkişilik Daire Başkanlığınca incelenerek karara bağlanır ve karar ilgilisine tebliğ edilir.

(14) İzin süresi içerisinde eğitim programı açmayan veya açtığı halde çeşitli nedenlerle gerçekleştiremeyen eğitim kuruluşunun, eğitim izin süresinin uzatılması talebi reddedilir.

(15) Eğitim kuruluşları, eğitimlerini tamamlayan katılımcılara en geç on beş gün içinde EK.-3'tcki örneğine uygun olarak düzenlenecek Bilirkişilik Temel Eğitimi Katılım Belgesi verir.

(16) Eğitim kuruluşları her yıl Ocak ayında bir önceki yıl içinde gerçekleştirdikleri eğitim programına ilişkin;

a) Eğitim programı sayısı,

b) Eğitime katılan ve tamamlayan kişi sayısı,

e) Eğitim alan kişilerin adı ve soyadı, unvanları, uzmanlık alanları ve meslekleri,

ç) Eğitim veren kişilerin adı ve soyadı ile imzalarını içerir ders çizelgeleri,

d) Eğitim verilen yerleri,

e) Eğitim sonu değerlendirme anketlerini, içerir faaliyet raporunu Bilirkişilik Daire

Başkanlığına sunar.

(17) Eğitim kuruluşu temel eğitimin verimliliğini ve kalitesini ölçmek amacıyla eğitim konularına ilişkin olarak ön test ve son test uygulaması yapabilir. Temel eğitimin sonunda, katılımcılara EK-6’da örneği bulunan değerlendirme anketi uygulanır. Anket sonuçları temel eğitimin kalitesi ve verimliliğinin ölçülmesi amacıyla değerlendirilir.

(18) Yıllık faaliyet raporunu sunmayan eğitim kuruluşuna yazılı ihtarda bulunarak iki hafta süre verilir. İhtarda raporun verilen süreye rağmen sunulmaması halinde Bilirkişilik Daire Başkanlığınca eğitim izninin iptal edileceği hususu belirtilir.

(19) Bilirkişilik Yönetmeliğinin 36 ııcı maddesinde belirlenen şartların gerçekleşmesi veya temel eğitimin belirlenen şartlar ve içerikte verilmediğinin anlaşılması halinde ilgili eğitim kuruluşunun eğitim izni Bilirkişilik Daire Başkanlığınca iptal edilir.

(20) Eğitim kuruluşları Bilirkişilik Daire Başkanlığının gözetimi ve denetimi altındadır. Eğitim kuruluşları, Bilirkişilik Daire Başkanlığı tarafından bizzat veya bölge kurulları marifetiyle; bilirkişilik temel eğitiminin verilip verilmediği, verilen eğitimin içeriği, kim tarafından ve nerede verildiği, sınıf mevcutları ve eğitim başvurusu için sunulan bilgi ve belgeler ile belirlenen diğer hususlar yönünden her zaman denetlenebilir. Bilgi edinilmesini ve bilirkişilik temel eğitimi faaliyetlerinin bu Genelge esaslarına uygun olarak yürütülmesini rica ederim.

EKLER:

EK- 1 Temel Eğitim Müfredatı (5 sayfa)

E K -2 Yenileme Eğitimi Müfredatı (1 sayfa)

E K -3 Temel Eğitim Katılım Belgesi (2 sayfa)

EK- 4 Temel Eğitim Kayıt Formu (2 sayfa)

E K -5 Eğitimci Bilgi Formu (2 sayfa)

EK- 6 Temel Eğitim Değerlendirme Anketi (2 sayfa)


Yazı Eklerinden Buradan Ulaşabilirsiniz

Güncelleme Tarihi: 26 Ağustos 2017, 11:04
YORUM EKLE