Bayram Tatilinde Çalışan İşçilerin Ücreti ve Fazla Mesai Ücreti

Resmi ve Dini Bayramlarda Çalışan İşçilerin Ücreti  ve Fazla Mesaisi  Bayram Tatilinde Çalışan İşçilerin Ücreti ve Fazla Mesai Ücreti 4857 sayılı

Bayram Tatilinde Çalışan İşçilerin Ücreti ve Fazla Mesai Ücreti

Resmi ve Dini Bayramlarda Çalışan İşçilerin Ücreti  ve Fazla Mesaisi  Bayram Tatilinde Çalışan İşçilerin Ücreti ve Fazla Mesai Ücreti 4857 sayılı kanun 44 ve 47 madde mesai ücreti işçi

Bayram Tatilinde Çalışan İşçilerin Ücreti ve Fazla Mesai Ücreti

Resmi ve Dini Bayramlarda Çalışan İşçilerin Ücreti  ve Fazla Mesaisi 

Bayram Mesaileri Nasıl Hesaplanmalı soru işçiler arasında merak konusu olmaktadır.Ulusal tatil gunlerinde bayramda çalıştırılabilmesi için  söz konusu günler için işçinin onayı gereklidir. Sözleşmede hüküm bulunmayan işçi bayramda çalıştırılamaz.

4857 sayılı İş Kanununa göre çalışan kişilerin dini ve resmi bayramlar ile genel tatil günlerinde alacakları ücretlere ilişkin düzenleme ilgili kanunun 44 ve 47 maddelerinde düzenlenmiştir.İlgili kanunun 44. maddesinde yer alan hükme göre İşçilerin resmi bayramlarda ve genel tatil günlerinde çalıştırılabilmeleri için gerekli olan şartlar anlatılmıştır.Kanun maddesinde yer alan hükme göre işçilerin ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalıştırılabilmesi için;

-Toplu İş Sözleşmesinde veya işçi ile imzalanan iş sözleşmesinde bayram tatillerinde ve genel tatillerde işçinin çalışacağına ilişkin bir hüküm bulunması gerekmektedir.

-Toplu İş sözleşmesinde veya iş  sözleşmesinde bu yönde bir hüküm bulunmuyor ise İşçinin bu günlerde çalıştırılabilmesi işçinin onay vermesine bağlıdır.Yani İş sözleşmesinde veya işçi adına yapılan toplu sözleşmede bayram tatillerinde veya genel tatil günlerinde çalışmaya ilişkin bir hüküm yoksa işçi bu günlerde zorla çalıştırılamaz.

Tatil Günlerinde ve Bayramlarda Çalışan İşçiler Ne Kadar Ücret Alır?

Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışan işçilerin alacakları ücretlere ilişkin düzenleme ise 4857 sayılı iş kanununun 47 . maddesinde düzenlenmiştir.İlgili maddede yer alan hükme göre

-Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işçi olarak çalışan kişi çalışmaz ise o güne karşılık gelen ücreti bir iş karşılığı olmaksızın tam olarak ödenmek zorundadır.

-İşçi Ulusal bayram veya genel tatil günlerinde işte çalışmaya devam ederse tatil günlerinde yapmış olduğu bu çalışma için ayrıca bir günlük ücret daha alır.Yani tatil gününde çalışma yapan işçi çalışmış olduğu gün için 2 günlük ücreti hak etmiş olur.

Bayramda Çalışan İşçi Mesai Hesaplaması Nasıl Yapılır ?

Örneğin; aylık ücreti 2.250 TL olan bir işçiyi düşünelim. 23 Nisan Bayramında  1 gün çalışmış. Resmi Tatil gününde çalışan işçinin alacağı ücret nasıl hesaplanır?

İşçi çalışmasa bile 2250 TL aylık ücretinin içinde resmi tatile denk gelen günlerin ücretini alacaktır. Resmi tatilde çalıştığı için kendisine ayrıca 1 günlük ücret daha hesaplanmalıdır.

*Günlük ücretini bulmak için; 2250 TL /30 gün = 75 TL

1 gün çalıştığı için Genel Tatil Mesaisi Ücreti olarak 75 TL ödenecektir. Ay sonu brüt kazancı 2250 + 75 TL = 2.325 TL olacaktır.

Resmi Tatilde Bayramda Çalışan İşçiye Fazla Mesai Ücreti Ödenir mi?

Resmi tatilde ve bayramda  çalışan işçi, normal mesai saatlerini de aşarak çalışırsa  bunun için de ayrıca  fazla mesai ücret alır.  Örneğin haftalık 45 saat çalışılan bir işyerinde bayramdaki çalışmasıyla 45 saati de aştıysa fazla mesai ücreti alacaktır. Bayramda normal mesaisi kadar çalıştığı süreyi bayram mesai ücreti gibi 1 katı olarak alırken, normal mesaisini aşan kısımların ücretini ise fazla süreli çalışma ya da fazla çalışma gibi alacaktır.

Ulusal Bayram Ve Genel Tatil Günleri Hangi Günlerdir?

Bir takvim yılı içerisinde 14,5 gün ulusal bayram ve genel tatil günü vardır. Ulusal Bayram;  Ulusal bayram günü 29 Ekim’dir. Ulusal bayram 28 Ekim saat 13.00’dan itibaren başlar ve 1,5 gün’dür. Genel tatil günleri ise 1 Ocak, 23 Nisan, 1 Mayıs, 19 Mayıs, 30 Ağustos, 3,5 gün ramazan bayramı ve 4,5 gün kurban bayramı olmak üzere toplam 13 gün’dür.

Güncelleme Tarihi: 21 Ekim 2019, 10:13
YORUM EKLE