İşçinin Babalık İzin Hakkı 4857 Ek 2 Madde

Erkek işçilerde eşinin doğum yapması nedeniyle kullanılacak  doğum izni kaç gündür? Babalık izni ne kadar , İşçinin Babalık İzin Hakkı 4857 Ek

İşçinin Babalık İzin Hakkı 4857 Ek 2 Madde

Erkek işçilerde eşinin doğum yapması nedeniyle kullanılacak  doğum izni kaç gündür? Babalık izni ne kadar , İşçinin Babalık İzin Hakkı 4857 Ek 2 Madde, Babalık İzin Sürelerine  Hafta Sonu,Bayram Tatili Gibi Süreler Dahil midir? Babalık İzni Kullanan İşçiye  Ücret Ödenirmi ? İşçinin Babalık İzni Ne Zaman Başlar? İşçiye Babalık İzni Vermede İşverenin Takdir Hakkı Varmıdır?

İşçinin Babalık İzin Hakkı 4857 Ek 2 Madde

Erkek işçilerde eşinin doğum yapması nedeniyle kullanılacak  doğum izni kaç gündür? Babalık izni ne zaman başlar?

Babaya doğum izni kaç gün? Babalık izni nasıl alınır? gibi sorular işçiler arasında en fazla merak edilen konular arasında yer almaktadır.Bu yazımızda 4857 sayılı iş Kanununun Ek 2 maddesinde yer alan babalık iznine ilişkin merak edilen konuları açıklamaya çalışacağız.

İşçinin Babalık İzin Süresi Ne Kadar 

4857 sayılı İş kanununa tabi olarak çalışan işçilere tanınan haklardan biriside iş Kanununa eklenen ek 2 maddeyle yapılan düzenlemeye göre baba olan işçilere verilecek olan babalık izin hakkıdır.İlgili madde de yapılan değişiklik ile baba olan işçilere eşlerinin doğum yapması durumunda işverenlerine başvuru yapmak şartı ile 5 gün babalık izni kullanma hakkı tanınmıştır.

5 günlük izin süresi kanunundan kaynaklanan izin hakkı olup işçilere babalık izninde bu sürelerden daha az bir izin verilemez.Ancak işçinin bireysel sözleşmesinde veya işçi adına yapılan toplu sözleşmede babalık izin süresi daha fazla bir süre olarak öngörülmüş ise işçi bu sözleşmede yer alan süre kadar babalık izni kullanabilir.

Babalık İzin Sürelerine  Hafta Sonu,Bayram Tatili Gibi Süreler Dahil midir?

4857 sayılı kanunun Ek 2 maddesinde babalık iznine ilişkin süreler belirlenirken 5 günlük babalık izni iş günü olarak değil gün olarak tanımlanmıştır.Bu nedenle iş günü olarak belirlenmeyen babalık izni süresinden tatil günlerinin düşülmesi mümkün değildir.Bu nedenle genel tatil günlerine veya diğer tatil günlerine gelen babalık izni sürelerinin izin sonraki dönemlere aktarılması mümkün değildir.

Konuyu bir örnekle açıklamak gerekirse eşi cuma günü doğum yapan işçinin babalık izni cuma günü başlar ve beş günlük süreye hafta sonundaki sürelerde dahil edilir. Bu durumda olan işçi çarşamba günü iş başı yapmak zorundadır.

Babalık İzni Kullanan İşçiye  Ücret Ödenirmi ?

İş kanununda babalık izninin anlatıldığı ek 2 maddesinde mazeret izinleri içinde sayılan babalık izninin ücretli izin olduğu hüküm altına alınmıştır.Bu nedenle babalık izni kullanan işçinin ücretinde herhangi bir kesinti yapılmaması gerekmektedir.

Yukarıda başlıklar halinde açıklamaya çalıştığımız üzere işçi olarak çalışanları babalık izin süresi 5 gün olarak belirlenmiş ve bu izin ücretli izin olarak kullanılacak bir izindir.

İşçinin Babalık İzni Ne Zaman Başlar?

İşçinin babalık  izni, doğum olayın meydana gelme tarihine bağlı olarak kullandırılmadır.  Örneğin eşi pazartesi  günü doğum yapan işçinin bu doğum olayına  bağlı olarak ortaya çıkan 5 günlük babalık izni, aynı gün itibariyle başlar. İşçinin babalık iznini kanunen doğum olayından belli bir süre geçtikten sonra kullanma hakkı bulunmamaktadır. Ancak işverenin insiyatifinde bu iznin işverenin kabul etmesi şartı ile daha sonra kullanılması mümkündür.

İşçiye Babalık İzni Vermede İşverenin Takdir Hakkı Varmıdır?

İşçinin eşinin doğum yapması nedeniyle 4857 sayılı iş kanununun Ek 2 maddesine göre  kullanacağı babalık izninde işverenin izni verip vermeme gibi bir takdir hakkı bulunmamaktadır. Kanundan kaynaklanan babalık izni işçinin dilekçe ile işverene başvuru yapması halinde verilmesi gereken zorunlu bir izindir.

Babalık İzni Almak İsteyen İşçi Nasıl Bir Dilekçe Vermek Zorundadır?

(DİLEKÇENİN VERİLECEĞİ BİRİMİN  ADI)

…/…/….. tarihinde eşimin doğum yapması nedeniyle, 4857  sayılı  Kanununun EK 2 maddesi gereğince 5 günlük babalık  izin kullanmak istiyorum.

Gereğini bilgilerinize arz ederim

İsim İmza

Bu yazının tüm hakları Mevzuatinyeri.com’a aittir. 5856 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 36. maddesi uyarınca alıntılanamaz. Aktif  link verilmek suretiyle paylaşılabilir.

Diğer güncel makalelerimizden haberdar olmak için Facebook Grubumuza Üye Olabilirsiniz.

Güncelleme Tarihi: 19 Eylül 2022, 23:18
YORUM EKLE