İşçilerin Yıllık İzinde Yol İzni Hakkı

İşçilerin Yol İzni Hakkı Kaç Gündür? İşçinin Yol İzni Hakkı Var mı? İşçilerin Yıllık İzinde Yol İzni Hakkı, 4857 sayılı kanun 56 madde işçi

İşçilerin Yıllık İzinde Yol İzni Hakkı

İşçilerin Yol İzni Hakkı Kaç Gündür? İşçinin Yol İzni Hakkı Var mı? İşçilerin Yıllık İzinde Yol İzni Hakkı, 4857 sayılı kanun 56 madde işçi yol izni, işçi yol izninde ücret alır mı, işçi yol izni

İşçilerin Yıllık İzinde Yol İzni Hakkı

İşçilerin Yol İzni Hakkı Kaç Gündür? İşçinin Yol İzni Hakkı Var mı? 4857 sayılı kanununa göre işçinin yol izin hakkı 

4857 sayılı İş Kanununun Yıllık ücretli iznin uygulanması başlıklı 56.maddesinde - Yıllık ücretli izin işveren tarafından bölünemez. Bu iznin 53 üncü maddede gösterilen süreler içinde işveren tarafından sürekli bir şekilde verilmesi zorunludur. Ancak, 53 üncü maddede öngörülen izin süreleri, tarafların anlaşması ile bir bölümü on günden aşağı olmamak üzere bölümler hâlinde kullanılabilir. İşveren tarafından yıl içinde verilmiş bulunan diğer ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izne mahsup edilemez. Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz. Yıllık ücretli izinleri işyerinin kurulu bulunduğu yerden başka bir yerde geçirecek olanlara istemde bulunmaları ve bu hususu belgelemeleri koşulu ile gidiş ve dönüşlerinde yolda geçecek süreleri karşılamak üzere işveren toplam dört güne kadar ücretsiz izin vermek zorundadır. Hükmü yer almaktadır.

İşçi Yol İznini Hangi İzinde Kullanabilir?

İşçinin Yol İzninde İşverenin Takdir Hakkı Varmı?  İşveren Yol İzni Vermeyebilir mi ?

Madde hükmünde de anlaşılacağı üzere 4857 sayılı Kanunda sayılan diğer izin türlerinde sayılmayan YOL İZNİ hakkı sadece yıllık ücretli izin kullanacak işçiler için tanınmış bir haktır.Diğer izinlerde işverenin takdirine bağlı olarak bu izin işçiye verilebilir.Ancak ücretli yıllık izinde verilecek olan yol izninde  kanun işverene takdir hakkı tanımamış yıllık iznini başka yerde geçirecek olan işçilerin bunu belgelendirmesi ve işverenden talep etmesi halinde işverence yol izni verilmesini zorunlu kılmıştır.

Tabiki bu izin işçinin talebi doğrultusunda verilmesi gereken bir izindir. İşveren işçinin yol iznini kullanması yönünde her hangi bir zorlama yapamaz.İşçinin yol izni talebini yıllık izin alırken kullandığı izin kağıdında belirtmesi yeterlidir.

Kanun maddesinde geçen başka yer tabiri ise ilgili yere belli bir süre yolculuk yapılmak suretiyle gidilecek yer olarak anlaşılmalıdır. Aynı zamanda kanaatimizce bu yerin işyerinin bulunmuş olduğu il veya ilçe sınırları dışında olması gerekmektedir. Örneğin Ankara ilinde Çankaya ilçesinde çalışan bir işçinin yıllık iznini Mamak ilçesinde geçireceğim diye yol izni istemesi kanunun amacına uymamaktadır. Çünkü burada iki ilçede aynı ilin merkez  sınırları içerisinde yer almaktadır. Ancak Elmadağ ilçesinde çalışan bir işçinin yıllık iznini Ankara’nın Evren İlçesinde geçirecek olması halinde yol iznini talep etme hakkı vardır.

Kanun maddesinde “bu hususu belgelemeleri koşulu” şeklinde yer alan hüküm uygulamada işverenlerce çoğu zaman talep edilmese bile İşveren belgelendirme talebinde bulunduğu takdirde yolculuk için kullanılacak bilet v.b belgelerin işçi tarafından sunulduğu takdirde bunun yeterli olacağı kanısındayız.

İşçi Yol İzninde Ücret Alabilir mi?

Son olarak Yol İzni ÜCRETSİZ İZİN’ dir. İşçinin talebi üzerine verilecek olan yol izninde İşverenin ücret ödeme zorunluluğu yoktur.

Taşeron İşçilerin Yıllık İzin Hakkı başlıklı haberimizi de buradan   okuyabilirsiniz.

Diğer güncel makalelerimizden haberdar olmak için Facebook Grubumuza Üye Olabilirsiniz.

Bu yazının tüm hakları Mevzuatinyeri.com’a aittir. 5856 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 36. maddesi uyarınca alıntılanamaz. Aktif link verilmek suretiyle paylaşılabilir.

Güncelleme Tarihi: 07 Eylül 2022, 16:22
YORUM EKLE