İşçilerin Ara Dinlenme Hakkı

İşçilerin Ara Dinlenme Hakkı  4857 sayılı iş kanununun 68. maddesinde kaç saatlik çalışmaya ne kadarlık süre ara dinlenme hakkı verileceği düzenlenmiştir.

İşçilerin Ara Dinlenme Hakkı

İşçilerin Ara Dinlenme Hakkı  4857 sayılı iş kanununun 68. maddesinde kaç saatlik çalışmaya ne kadarlık süre ara dinlenme hakkı verileceği düzenlenmiştir. Çalışma Saatlerine Göre Ara Dinlenme Süreleri 

İşçilerin Ara Dinlenme Hakkı

İşçilerin Ara Dinlenme Hakkı 

4857 sayılı İş kanunu ile işçilere tanınan haklardan biride iş esnasında işçinin dinlenebilmesi için  tanınan ara dinlenme hakkıdır.4857 sayılı iş kanununun 68. maddesinde kaç saatlik çalışmaya ne kadarlık süre ara dinlenme hakkı verileceği başlıklar halinde sayılmıştır.4857  sayılı kanununun 68.maddesine göre ara dinlenmesi işçinin çalışma süreleride dikkate alınarak işçi bir günde kaç saat çalışıyorsa ara dinlenme bu günlük çalışılan toplam saatin ortalama bir zamanında verilmek üzere belirlenmelidir.Bu belirleme yapılırken işin yapıldığı yerdeki gelenekler ve işin yapılış şeklide dikkate alınmalıdır.Buna göre işçinin çalışma saatine göre ara dinlenme süreleri aşağıdaki başlıklar halinde gösterilen sürelerden az olmamak üzere işveren tarafından verilmek zorundadır.İşçi ve İşverenin anlaşması kaydı ile ara dinlenme süreleri aşağıda gösterilen sürelerden daha fazla olarak ta belirlenebilmektedir.

Çalışma Saatlerine Göre Ara Dinlenme Süreleri 

a) Dört saat veya daha kısa süreli işlerde onbeş dakika,

b) Dört saatten fazla ve yedibuçuk saate kadar (yedibuçuk saat dahil) süreli işlerde yarım saat,

c) Yedibuçuk saatten fazla süreli işlerde bir saat,

Ara dinlenmesi verilir.

Yukarıda başlıklar halinde gösterilen ara dinlenme süreleri yazımızın başında belirttiğimiz gibi en az verilmesi gereken süre olup ara dinlenme süresi işveren tarafından bölünemez yani ara dinlenme aralıksız olarak verilmelidir.

Ancak yine işçi ve işverenin anlaşması halinde işin yapıldığı yerdeki iklim şartları,çalışılan mevsimin durumu ve işin yapıldığı yerdeki gelenekler doğrultusunda ara dinlenme süresi aralıklı olarak da kullanmak mümkündür.Ara dinlenme tüm işçilere aynı anda kullandırılabileceği gibi işin durumuna göre işçilerin sayısına ve çalışma koşullarına göre işçilere kısım kısım kullandırılabilir.Son olarak ara dinlenme süreleri işçilerin çalışma sürelerinden sayılmaz.

Güncelleme Tarihi: 28 Kasım 2022, 08:53
YORUM EKLE