Geçici İşçi Kadrosuna Geçenlere İlave Tediye Ödenecek mi?

Taşeron İşçi Olarak  Çalışırken Geçici İşçi Kadrosuna Geçenlere İlave Tediye Ödenecek mi? kamuda çalışan geçici işçilere ilave tediye ödemesi

Geçici İşçi Kadrosuna Geçenlere İlave Tediye Ödenecek mi?

Taşeron İşçi Olarak  Çalışırken Geçici İşçi Kadrosuna Geçenlere İlave Tediye Ödenecek mi? kamuda çalışan geçici işçilere ilave tediye ödemesi yapılır mı, geçici işçi tediye

Geçici İşçi Kadrosuna Geçenlere İlave Tediye Ödenecek mi?

Taşeron İşçi Olarak  Çalışırken Geçici İşçi Kadrosuna Geçenlere İlave Tediye Ödenecek mi?

696 sayılı Kanun Hükmünde kararname ile yapılan düzenleme ile kanun kapsamında hizmet alım ihalesi usulü ile kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların 4 D sürekli işçi kadrolarına atanmasına hizmet alım ihalesinin süresi 12 aydan az olan işçilerin ise geçici işçi kadrolarına atanmasına karar verilmiştirDaha önceki yazılarımızda sürekli işçi kadrolarına atanan kişilerin ilave tediyelerinin nasıl hesaplanacağını ve nisan ayında kadroya geçecek olan işçilerin ilave tediyeden hangi oranda faydalanacağını anlatmaya çalışmıştık.

Bu yazımızda da mevzuat hükümleri ve sayıştay kararı doğrultusunda geçici işçilerin ilave tediyeden faydalanıp faydalanamayacağını açıklamaya çalışacağız.

6772 sayılı Kanunun 1’inci maddesinde sayılan Devlet ve ona bağlı kurumların İş Kanunu kapsamına giren girmeyen tüm işyerlerindeki, İş Kanununun 1’inci maddesindeki tanıma göre işçi sayılan herkes ilâve tediyeden yararlanacaktır.

6772 sayılı Kanunun 1’inci maddesi 4857 ve 1475 sayılı İş Kanunundan önceki İş Kanununa atıfta bulunmuştur. 4857 sayılı İş Kanununun 2’nci maddesinde işçi “bir iş sözleşmesine dayanarak çalışan gerçek kişi” olarak tanımlanmıştır. Dolayısıyla bir iş sözleşmesine dayanarak, 6772 sayılı Kanunun 1’inci maddesinde belirtilen kurumlarda çalışan her işçiye ilâve tediye ödemesinin yapılması gerekir.

Kamu kurum ve kuruluşlarında geçici işçi kadrolarında çalışan kişiler yukarıda yer alan mevzuat hükümlerindeki şartları taşımış olduklarından ilgili kişilere de geçici işçi olarak çalıştıkları dönemlerle orantılı olarak ilave tediye ödemesi yapılması gerekmektedir.

Konuya ilişkin olarak Sayıştay Başkanlığı ve Yargıtay Başkanlığınca geçici işçilere ilave tediye ödemesi yapılması gerektiği yönünde verilen kararlar yazımız ekindedir.

Sayıştay Başkanlığının 04.04.1985 tarihli ve 1985/2 esas nolu ve 4491/2 karar nolu kararında "6772 sayılı Kanunun 1’inci maddesi kapsamına giren ödemelerin ilişkin olduğu yıla ait hizmet süreleri toplamı bir yıldan az olan geçici ve sürekli işçilere yapılacak ilave tediyelerin o yıl içindeki hizmet süreleri ile orantılı bir şekilde ödenmesi gerektiği kararı verilmiştir.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin 2011/47206 esas nolu ve 2011/39092 karar nolu ictihat kararınında da üniversitede geçici işçi kadrosunda çalışan işçiye ilave tediye ödemesi yapılmaması gerekçesi ile açılan dava karara bağlanmış ve ilgili kararın gerekçesinde "

...................B. İşçi yönünden kapsama gelince: İş Kanunu kapsamına girsin girmesin, yukarda belirtilen devlet ve ona bağlı kurumlarda İş Kanunu'nun 1. maddesindeki tanıma göre işçi sayılan herkes bu alacaktan yararlanacaktır. Kanun, 4857 ve 1475 sayılı İş Kanunu'ndan önceki İş Kanunu'na atıfta bulunmuştur. 4857 sayılı İş Kanunu işçi tanımına 2. madde de yer vermiştir. Buna göre "bir iş sözleşmesine dayanarak çalışan gerçek kişiye işçi" denir. O halde bir iş sözleşmesine dayanarak, yukarıda belirtilen kurumlarda çalışan her işçiye ilave tediye ödemesinin yapılması gerekir."  şeklinde açıklama yapılarak geçici işçi kadrosunda çalışan kişilere de ilave tediye ödenmesi yönünde karar verilmiştir.

Güncelleme Tarihi: 19 Ekim 2019, 10:38
YORUM EKLE