Askerlik Nedeniyle İstifa Eden İşçinin Askerlik Dönüşü İşsizlik Maaşı

Asker Dönüşü İşsizlik Maaşı Alınabilir mi? Askerlik Nedeniyle İstifa Eden İşçinin Askerlik Dönüşü İşsizlik Maaşı, İşsizlik Maaşı Alabilmek

Askerlik Nedeniyle İstifa Eden İşçinin Askerlik Dönüşü İşsizlik Maaşı

Asker Dönüşü İşsizlik Maaşı Alınabilir mi? Askerlik Nedeniyle İstifa Eden İşçinin Askerlik Dönüşü İşsizlik Maaşı, İşsizlik Maaşı Alabilmek İçin Kaç Gün Prim Yatırılmış Olmalıdır? askerlik sonrası işsizlik maaşı alma şartları

Askerlik Nedeniyle İstifa Eden İşçinin Askerlik Dönüşü İşsizlik Maaşı

Asker Dönüşü İşsizlik Maaşı Alınabilir mi?

Daha önceki yazılarımızda askerlik nedeniyle işten ayrılmak zorunda olan işçilerin kanunda belirlenen şartları taşımaları halinde kıdem tazminatına hak kazandığını yazmıştık.İlgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. 

Bu yazımızda da askerlik nedeniyle iş sözleşmesini fesh edip askere giden işçinin asker dönüşünde işsizlik maaşı alıp alamayacağını incelemeye çalışacağız.

Normalde İşsizlik Maaşı alınabilmesi için İş sözleşmesinin işveren tarafından fesh edilmiş olması gerekmektedir.Askerlik nedeniyle iş sözleşmesi işçi tarafından fesh edilmektedir.Bu nedenle işçinin işsizlik maaşı alamayacağı düşünülebilir.Ancak kıdem tazminatında olduğu gibi işsizlik maaşında da askerlik nedeniyle sözleşmesini fesh edenlere özel bir düzenleme yapılmıştır.İşsizlik sigortasının uygulanmasına ilişkin yayımlanan tebliğde askerlik nedeniyle işten ayrılan kişilere işsizlik maaşı ödenebileceği hükmüne yer verilmiştir.Askere giden işçi asker dönüşünde terhis tarihinden itibaren 30 gün içinde iş kura başvuru yapmak şartı ile işsizlik maaşı alması mümkündür.

İşsizlik Maaşı Alabilmek İçin Kaç Gün Prim Yatırılmış Olmalıdır?

Ancak askere giden ve askerlik sonrası işsizlik maaşı almak isteyen işçinin askerden önceki çalışmalarında aşağıda gösterilen şartları sağlamış olması gerekmektedir.

-Askere giden işçi adına  son 3 yıl içinde  en az 600 gün prim ödenmiş olması 

-Ödenmiş olan primlerin son 120 günlük kısmının kesintisiz ödenmiş olması 

-İş sözleşmesinin feshedildiği tarihten askere gidilen tarihe kadar geçen sürenin 90 günü geçmemiş olması gerekmektedir.

Yukarıda yer alan şartları taşıyan işçiler askerlik dönüşünde işsizlik maaşına başvuru yapmaları şartı ile işsizlik maaşından faydalanabileceklerdir.

Güncelleme Tarihi: 19 Eylül 2022, 23:03
YORUM EKLE