657 36 A 5 madde Sağlıkçıların ek derece kademe alması

657 36 A 5 madde Sağlıkçıların ek derece kademe alması 657 sayılı kanunun 36 maddesine göre sağlık personelinin ek derece ve kademe verilmesi uygulaması

657 36 A 5 madde Sağlıkçıların ek derece kademe alması

657 36 A 5 madde Sağlıkçıların ek derece kademe alması 657 sayılı kanunun 36 maddesine göre sağlık personelinin ek derece ve kademe verilmesi uygulaması

657 36 A 5 madde Sağlıkçıların ek derece kademe alması

657 36 A 5 madde Sağlıkçıların ek derece kademe alması 

36/A-5 - Dört yıl ve daha fazla süreli yüksek öğrenim görenlerden

- Tabip, diş tabibi, veteriner hekim, eczacı ile benzeri sağlık bilimleri lisansiyerleri (Hayvan sağlığı dâhil)

- Biyolog unvanına sahip akademik personel

- Giriş derece ve kademelerine

- Bir derece Eklenmek suretiyle bulunacak derece ve kademelerden hizmete alınırlar.

Devlet Personel Başkanlığı; Sosyal Hizmetler Mütehassısı Mezunlarının da bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiğini değerlendirmiştir. (06.05.1976/316) Biyolog unvanı için madde metninde akademik personel şartı getirilmiş olsa da DPB “Biyolog” unvanına sahip tüm personelin (657 Sayılı Kanun’a tabi) bu hükümden yararlanabilmesine imkân vermiştir.

Bu hükümle kapsamda belirtilen unvanları kazananların hangi hizmet sınıfında görev yaparlarsa yapsınlar, gördükleri yükseköğrenimin süresine göre belirlenen memuriyete giriş derece ve kademelerine bir derece eklenmek suretiyle hizmete alınacaklardır. Bir önceki hükmün uygulanmasında olduğu gibi, bu hükmün uygulamasında da iki durum ortaya çıkmaktadır. Birincisi ilk defa Devlet memuru olarak atanacaklar, ikincisi Devlet memuru iken veya Devlet memurluğundan ayrılarak bu unvanları kazananlar. Devlet memurluğuna ilk defa atanacaklar için durum açıktır. Öğrenim durumlarına göre belirlenen giriş derece ve kademelerine bir derece ilâve edilmek suretiyle konu çözümlenecektir.

Ancak, Devlet memuru iken veya Devlet memurluğundan ayrılarak, yani belirli bir derece ve kademeyi müktesep hak olarak aldıktan sonra bu unvanları kazananların bu hükümden ne şekilde yararlanacaklarıdır. Bu bakımdan memuriyette iken veya memuriyetten ayrılarak söz konusu unvanları kazananların, hangi hizmet sınıfında görev yaptıklarına bakılmaksızın ve bu yönde bir ayrıma gidilmeksizin öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri dereceyi geçmemek şartıyla, kazanılmış hak aylık derece ve kademelerine bir derece ilâve edilmesi gerekecektir. Madde metninde geçen “benzeri sağlık bilimleri lisansiyerleri” ifadesi, uygulamada dikkat edilecek önemli bir husustur. Kimlerin sağlık bilimleri lisansiyeri sayılacağına ilişkin kararı vermeye Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı yetkili olduğundan gerektiğinde ilgili kurumun görüşüne başvurulması gerekmektedir.

Bu çerçevede örnek olarak; 60 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca; 13.04.2006 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul toplantısında, Sağlık Yönetimi ile Sağlık Eğitimi Programlarından mezun olanların, 22.12.2006 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul Toplantısında Sağlık İdaresi Programı Mezunlarının, 10.02.2010 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu Toplantısında; Mesleki Eğitim Fakültesi, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmenliği programı mezunlarının, Sağlık bilimleri lisansiyeri sayıldıklarına karar verilmiştir. Bu durumda yukarıda yer verilen kararlar doğrultusunda, Sağlık Bilimleri Lisansiyeri sayılanların; memuriyete giriş derece ve kademelerine bir derece ilave edilmesi gerekmektedir.

Mesleki Eğitim Fakültelerinin Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmenliği ile Çocuk Gelişimi ve Okulöncesi Eğitimi Programlarından mezun olanların yararlandırıldığı bu haktan farklı Bölüm mezunlarının da yararlandırılmaları istekleri üzerine; 10/02/2010 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu Kararları uyarınca, 2547 sayılı Kanunun 2880 sayılı Kanunla değişik 43/b maddesi dikkate alınarak, yükseköğretim kurumları bünyesinde yer alan; Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmenliği, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi, Çocuk Gelişimi ve Okul Öncesi Eğitimi, Çocuk Gelişimi ve Okul Öncesi Öğretmenliği, Çocuk Gelişimi, Çocuk Sağlığı ve Eğitimi lisans programlarından mezun olanların Sağlık bilimleri lisansiyeri sayıldığına karar verilmiştir. Böylece Fakülte ayrımı yapılmaksızın 02.03.2011 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısı kararında belirtilenlerinde giriş derece ve kademelerine bir derece ilave edilmesi gerekmektedir.

ÖRNEK: …… Üniversitesi …… Sağlık Fakültesi Hemşirelik bölümünden “Yüksek Hemşire” unvanı ile mezun olanların, memuriyete giriş derece ve kademelerine bir derece ilave edilip edilmeyeceği? Bilindiği gibi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun değişik 36 ncı maddesi III. bendinde Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfına dâhil unvanlar arasında ebe, hemşire ve hemşire yardımcısı gibi unvanlar sayılmış, aynı maddenin (A) fıkrasının 5. bendinde; dört yıl ve daha fazla yükseköğrenim görenlerden tabip, diş tabibi, veteriner hekim, eczacı, biyolog ile benzeri sağlık bilimleri lisansiyerlerinin giriş derece ve kademelerine bir derece eklenmek suretiyle bulunacak derece ve kademelerden hizmete alınacakları hükme bağlanmıştır. Ayrıca Sayıştay Genel Kurulunun 2.3.1987 gün ve E.No:1987/1, K.No:4594/1 sayılı Kararın sonuç bölümünde de; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 36 ncı maddesinde yer alan Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfında unvanları sayılan sağlık bilimleri lisansiyerlerinin, hangi sınıfta görev alırlarsa alsınlar, bunun için anılan 61 maddenin (G) bendi uyarınca Bakanlar Kurulu Kararı aranmadan 36 ncı maddenin (A) fıkrasının 5. bendi hükmünden faydalandırılmaları gerektiğine işaret edilmiştir. Bu itibarla, …… Üniversitesi …… Sağlık Fakültesi Hemşirelik bölümünden “Yüksek Hemşire” unvanı ile mezun olanlar, sağlık bilimleri lisansiyeri sayıldığından, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 36’ncı maddesi (A) fıkrasının 5. bendi hükmüne göre giriş derece ve kademelerine bir derece ilave edilerek 8. derecenin 1. kademesinden göreve başlatılmaları gerekmektedir.

ÖRNEK: ….. Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü mezunu olan ve Biyolog Unvanını kullanma hakkı bulunan personelin, memuriyete giriş derece ve kademesine bir derece eklenip eklenmeyeceği? 657 sayılı Kanunun değişik 36 ncı maddesinin III. fıkrasında; Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfına dahil olan unvanlar sayılmış olup, sağlık hizmetlerinde mesleki eğitim görerek yetişmiş olan tabip, diş tabibi, sosyal hizmetler mütehassısı, biyolog, psikolog, diyetçi gibi benzeri sağlık personelini de kapsadığı hükmüne yer verilmiştir. Anılan maddenin “Ortak Hükümler” bölümünün (A) fıkrasının 5. bendinde; dört yıl ve daha fazla süreli yüksek öğrenim görenlerden tabip, diş tabibi, veteriner hekim, eczacı, biyolog ile benzeri sağlık bilimleri lisansiyerlerinin giriş derece ve kademelerine bir derece eklenmek suretiyle bulunacak derece ve kademelerden hizmete alınacakları hükme bağlanmıştır.

Ayrıca, Sayıştay Genel Kurulunca verilen 2/3/1987 tarih ve Esas No: 1987/2, Karar No: 4594/1 sayılı kararda; sağlık bilimleri lisansiyerlerinin kimler olduğu belirtilmiş sonuç bölümünde de 657 sayılı Kanunun değişik 36 ncı maddesinde yer alan Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfında unvanları sayılan sağlık bilimleri lisansiyerlerinin, hangi sınıfta görev alırlarsa alsınlar bu maddenin ve “Ortak Hükümler” bölümünün (A) fıkrasının 5. bendi hükmünden yararlandırılmaları gerektiğine karar verilmiştir. Diğer taraftan, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 15/9/1988–46.88.46.1192 sayılı yürütme kurulunun kararında ise Fen veya Fen-Edebiyat Fakültelerinin Biyoloji bölümü mezunlarına Biyolog unvanı verilmesine karar verilmiştir. Bu itibarla, Fen veya Fen-Edebiyat Fakültelerinden Biyolog unvanı ile mezun olanların, yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde sağlık bilimleri lisansiyeri sayılacaklarından 657 sayılı Kanunun değişik 36 ncı maddesinin (A) fıkrasının 5. bendi hükmüne göre giriş derece ve kademelerine bir derece eklenmek suretiyle 8. derecenin 1. kademesinden göreve başlatılmaları gerekmektedir

YORUM EKLE