Müdüre yapılan geçici görevlendirme hak ihlali sayıldı

Müdüre yapılan geçici görevlendirme hak ihlali sayıldı

Müdüre yapılan geçici görevlendirme hak ihlali sayıldı

Müdüre yapılan geçici görevlendirme hak ihlali sayıldı

Müdüre yapılan geçici görevlendirme hak ihlali sayıldı

Müdüre yapılan geçici görevlendirme hak ihlali sayıldı

Anayasa Mahkemesi, beledyede müdür olarak görev yapan personelin geçici görevle başkan danışmanlığı kadrosuna atanıp bir şantiyede çalıştırılmasını hak ihlali kabul etti. Başvuru formu ve eklerinde İfade edildiği şekliyle olaylar özetle şöyledir.

-Başvurucu, Lâdik Belediye Başkanlığı (İdare) bünyesinde memur olarak görev yaparken görevde yükselme sınavında başarılı olması üzerine müdürlük kadrosuna atanma talebinde bulunmuştur.

-İdarenin 17/12/2010 tarihli yazısı ile bu talebin reddedilmesi nedeniyle başvurucu tarafından Samsun 1. İdare Mahkemesine dava açılarak anılan işlemin iptali talep edilmiştir. Mahkemenin 27/12/2011 tarihli karan ile İdarenin işleminin iptaline karar verilmesi neticesinde başvurucu 22/6/2012 tarihinde imar ve şehircilik müdürlüğüne atanmıştır.

-Başvurucunun bu birimdeki görevine başlamasından altı On sonra İdare, başvurucuyu fen işleri müdürü olarak atamıştır. Başvurucu bu işlemin iptali amacıyla bu kez Samsun 2. İdare Mahkemesine (Mahkeme) dava açmış, yargılama sonucunda 30/Î/2013 tarihli karar ile anılan işlemin iptaline karar verilmiştir. Gerekçede, davalı İdarenin Samsun 1. İdare Mahkemesinin iptal kararından sonra başvurucuyu İmar ve şehircilik müdürlüğüne atamasına karşın kısa bir süre içinde bu kişiyi görevinden alarak başka bir göreve atamasının yargı kararını etkisiz kılma sonucunu doğuracağı vurgulanarak anılan işlemin hukuka aykırı olduğu belirtilmiştir.

- Mahkemenin iptal kararına karşın fen İşleri müdürlüğündeki görevine devam ettiği belirlenen başvurucu, İdarenin 19/8/2016 tarihli karan İle geçici olarak kademedeki büro başkan danışmanı olarak görevlendirilmiştir.

-Başvurucu 24/10/2016 tarihinde geçici görevlendirme işleminin iptali talebiyle dava açmıştır. Dava dilekçesinde; başkan danışmanı olarak atandığı yerin hiçbir hizmetin üretilemeyeceği, şantiye niteliğinde bir yer olduğunu, bu görevlendirmenin kamu yaran amacı taşımadığını belirtilmiştir. Dilekçede, görevlendirmenin süresi belirli olmadığı gibi görevlendirme amacının ne olduğu hususunda bîr açıklamanın yapılmadığını da ifade etmiştir. İdarenin cevap dilekçesinde ise başvurucunun görevlendirildiği birimin fen işlerine bağh olduğu, burada hizmet veren çalışanların tüm ihtiyaçlarının tespiti ile yapılacak olan işlerin tespit ve takibi için görevlendirme yapıldığı belirtilmiştir. Cevap dilekçesinde aynca başvurucunun inşaat programına ilişirin ön lisans diploması bulunduğu İfade edilerek görevlendirmeye konu İşi yapabileceği yönünde kanaat oluşması nedeniyle görevlendirildiği bildirilmiştir.

-Mahkemenin 20/4/2017 tarihli karan ile anılan işlemin iptaline karar verilmiştin Kararın gerekçesinde; görevlendirme işleminin istisnai nitelikle olması nedeniyle kamu yaran açısından zorunluluk oluşması hâlinde bu işlemin tesis edilebileceği, aynca görevlendirme işleminin hukuken bîr nedene bağlı olması gerektiği bildirilmiştir. Gerekçede, somut olayda başvurucunun görevlendirilmesine konu işi ne şekilde, ne kadar süreyle yapacağının somut bilgi ve belgelerle ortaya konulmaması nedeniyle işlemin iptalinin gerektiği de ifade edilmiştir.

-İdare, karara karşı istinaf başvurusunda bulunmuştur. Samsun Bölge İdare Mahkemesi 1. İdari Dava Dairesinin (Daire) 25/1/2018 tarihli karart ile mahkeme kararının kaldırılmasına ve davanın reddine kesin olarak karar verilmiştir. Karar gerekçesinde, belediyelerde yönetici pozisyonunda yer alan personelin atanması hususunda belediye başkanlarma tanınan takdir yetkisinin diğer personele göre daha geniş olduğu belirtilmiştir. Kararda, yönetici pozisyonuna atanan kişilerin sürekli burada çalışacakları konusunda bir zorunluluk bulunmadığı da belirtilerek belediye başkanı tarafından kademedeki büroda daha çok ihtiyaç olduğundan bahisle atama yapılmasının anılan takdir yetkisi içinde olduğu vurgulanmıştır.

Kararın tamamını okumak için tıklayınız

YORUM EKLE