Kuruma verilen dilekçeyi almayan memur suçlu bulundu

kamu kurum ve kuruluşlarına vatandaşlarca verilen dilekçelerin herhangi bir geçerli sebep olmaksızın alınmaması durumunda tck göre memur suç işlemiş

Kuruma verilen dilekçeyi almayan memur suçlu bulundu

kamu kurum ve kuruluşlarına vatandaşlarca verilen dilekçelerin herhangi bir geçerli sebep olmaksızın alınmaması durumunda tck göre memur suç işlemiş olmaktadır.

Kuruma verilen dilekçeyi almayan memur suçlu bulundu

Kuruma verilen dilekçeyi almayan memur suçlu bulundu

Kamu idaresine sunulan dilekçeyi kabul etmeyen memur... Kişinin belli bir hakkı kullanmak için yetkili kamu makamlarına verdiği dilekçenin hukuki bir neden olmaksızın kabul edilmemesi halinde, sanıkların eylemlerinin TCK'nın 121/1. maddesinde tanımlanan dilekçe hakkının kullanılmasının engellenmesi suçunu oluşturduğu.

T.C

YARGITAY

5. CEZA DAİRESİ

ESAS NO:2013/7283

KARAR NO:2015/11885

KARAR TARİHİ:26/05/2015

Tebliğname No : 5 - 2012/253868

MAHKEMESİ : Aksaray 2. Asliye Ceza Mahkemesi

TARİHİ : 05/06/2012

NUMARASI : 2009/574 Esas, 2012/887 Karar

SUÇ : Görevi kötüye kullanma

ÖZET: Kamu idaresine sunulan dilekçeyi kabul etmeyen memur... Kişinin belli bir hakkı kullanmak için yetkili kamu makamlarına verdiği dilekçenin hukuki bir neden olmaksızın kabul edilmemesi halinde, sanıkların eylemlerinin TCK'nın 121/1. maddesinde tanımlanan dilekçe hakkının kullanılmasının engellenmesi suçunu oluşturduğu.

Mahalli mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:

Belediye Başkanı olarak görev yapan sanık H.. Z..'in talimatıyla maiyetinde memur olan sanık S.. Ö..'ün, suç tarihinde katılanlar adına avukatları tarafından verilen akaryakıt istasyonu işletme ruhsatı talebi içerikli dilekçe ve eklerini kabul edip kayda almadığının dosya kapsamıyla sübuta erdiği, ancak TCK'nın 257. maddesinin genel, tali ve tamamlayıcı bir hüküm olup görevi kötüye kullanma suçunun oluşumu için eylemin Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanmamış olması gerektiği, sanıkların eylemlerinin ise TCK'nın 121/1. maddesinde ''kişinin belli bir hakkı kullanmak için yetkili kamu makamlarına verdiği dilekçenin hukuki bir neden olmaksızın kabul edilmemesi'' şeklinde tanımlanan dilekçe hakkının kullanılmasının engellenmesi suçunu oluşturduğu gözetilmeden, yanılgılı ve dosya kapsamıyla örtüşmeyen gerekçelerle yazılı şekilde beraat hükümleri kurulması,

Kanuna aykırı, katılanlar vekilinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükümlerin 5320 sayılı Yasanın 8/1. maddesi de gözetilerek CMUK'nın 321. maddesi uyarınca BOZULMASINA, 26/05/2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

YORUM EKLE