Defterdarlık Uzman Yardımcılığı Mesleği ve Özlük Hakları

Defterdarlık Uzman Yardımcılığı Mesleği ve Özlük Hakları Bu ya

Defterdarlık Uzman Yardımcılığı Mesleği ve Özlük Hakları

Defterdarlık Uzman Yardımcılığı Mesleği ve Özlük Hakları Bu ya

Defterdarlık Uzman Yardımcılığı Mesleği ve Özlük Hakları

Defterdarlık Uzman Yardımcılığı Mesleği ve Özlük Hakları


Bu yazımızda Maliye Bakanlığı taşra teşkilatında görev yapan defterdarlık uzman yardımıcılığı mesleğine ilişkin olarak yapılan sınavlarda kpss den hangi puan türünden başvuru yapılacağı,giriş sınavında soru sorulacak konuların neler olduğu,defterdarlık uzman yardımcılarının  nerelerde çalıştırıldığı, yeni göreve başlayan defterdarlık uzmanının ne kadar maaş aldığı,yeterlilik sınavında başarılı olan defterdarlık uzman yardımcısının uzman kadrosuna atandıktan sonra alacağı maaşı gibi meslekle ilgili merak edilen konuları açıklamaya çalışacağız.



Defterdarlık Uzman Yardımcılığı Hangi Puan Türünden Alım Yapıyor?


Defterdarlık Uzman Yardımcılığı Giriş Sınavına başvuru yapabilmek için  Kamu Personel Seçme Sınavlarından KPSSP39, KPSSP40, KPSSP42, KPSSP56 ve KPSSP118, puan türlerinin herhangi birinden 75 ve üzeri puan almış olmak şartı bulunmaktadır.İlgili puan türlerinin birinden başvuru yapan adaylar arasından en yüksek adaydan başlamak üzere alımı planlanan aday sayısının 20  katı aday yazılı sınava katılmaya hak kazanmaktadır.Yazılı sınavı kazanan adaylar arasından ise alımı planlanan uzman sayısının 4 katı aday sözlü sınava girebilmektedir.



Defterdarlık Uzman Yardımcılığı Sınav Konuları Nelerdir?


Defterdarlık Uzman yardımcılığı sınavı test usulü yapılmaktadır.Yapılacak olan defterdarlık uzman yardımcılığı sınavında aşağıda yer alan konulardan soru sorulmaktadır.


1) Yazılı sınav konuları;
a) İktisat Grubu:
1) Mikro iktisat,
2) Makro iktisat.
b) Maliye Grubu:
1) Kamu maliyesi,
2) Maliye politikası.
c) Hukuk Grubu:
1) Anayasa hukuku,
2) Medeni hukuk (Başlangıç-kişiler hukuku-eşya hukuku),
3) İdare hukukunun genel esasları ve idari yargı,
4) Borçlar hukuku (Genel hükümler),
5) Ticaret hukuku (Başlangıç),
6) Ceza hukuku (Genel hükümler).
ç) Muhasebe Grubu:
1) Genel muhasebe.
Yukarıda belirtilen konu grupları, yazılı sınavın genel çerçevesini belirlemekte olup, her konu grubunda yer alan konuların tamamından soru sorulacağı anlamına gelmemektedir.


Defterdarlık Uzman Yardımcılığı yazılı sınavından başarılı olmak için  sınava giren adayın  her konu grubundan en az elli puan alınması ve bunların ortalamasının en az yetmiş puan olması şarttır.


Defterdarlık Uzman Yardımcılarının Görev Yerleri 


Defterdarlık Uzman Yardımcılığı giriş sınavında başarılı olan adaylar yapılacak olan eğitim sonucunda başarılı olmaları halinde sınav ilanında yer alan illerde göreve başlarlar.Defterdarlık uzman yardımcısı olarak göreve başlayanlardan denetim yetkisi olan defterdarlık uzman yardımcıları defterdar emrinde il merkezlerinde defterdarlık uzmanları koordinatörlüklerinde denetim inceleme görevi yürütürken,denetim yetkisi olmayan defterdarlık uzman yardımcıları ise il merkezi veya ilçelerde defterdarlığa bağlı birimlerde çalışmış oldukları birim müdürlerine bağlı olarak görev yaparlar.



Defterdarlık Uzman Yardımcıları ile Defterdarlık Uzmanlarının Maaş ve Özlük Hakları


2019  Yılı Ocak  ayı itibariyle bekar olarak göreve başlayan bir Defterdarlık  uzman yardımcısının alacağı net maaş 4.416,00 TL dir. İlgili maaş tutarından 105 ,00 TL’lik Devlet memurlarının otomatik olarak katıldıkları BES kesintisi yapılmıştır.Eğer Defterdarlık  uzman yardımcısı olan kişi otomatik bireysel emekliliğe katılmak istemez ise 2019  Ocak ayı itibariyle alacağı net maaş 4 521 ,00  TL olacaktır.


2019  Yılı Ocak ayı itibariyle evli  ve eşi çalışmayan olarak göreve başlayan bir Defterdarlık  uzman yardımcısının alacağı net maaş ise eş yardımı dahil ve bireysel emeklilik kesilmemiş olarak 4,838.36  TL olacaktır.


3 yıl yardımcılık dönemi sonunda yeterlilik sınavında başarılı olarak defterdarlık uzmanlığı kadrosuna atanan bekar bir defterdarlık uzmanı  bireysel emeklilik kesilmemiş olarak  5,012.75  TL maaş almaktadır.Evli ve eşi çalışmayan defterdarlık uzmanı ise bireysel emeklilik kesilmemiş olarak  5,329.82  TL net maaş almaktadır.


Ayrıca göreve başlayan Defterdarlık  uzman yardımcısı 6 yaşına kadar olan her bir çocuğu için 65,30 TL ,6 yaştan büyük olan her bir çocuk için ise 32,65  TL olmak üzere çocuk yardımı alma hakkı bulunmaktadır.Çocuğu olan defterdarlık uzman yardımcıları çocuk sayılarına ve yaş durumuna göre ilgili tutarları maaşına eklemelidir.


Ayrıca Dil tazminatı almaya hak kazanan Defterdarlık  uzman yardımcılarına dil puanlarına göre  130 TL ile 30 TL tutarları arasında maaşlarına ek olarak dil tazminatı ödenebilmektedir.


Dil Tazminatı Alma Şartlarına İlişkin Yazımıza Buradan Ulaşabilirsiniz

Güncelleme Tarihi: 12 Şubat 2018, 17:20
YORUM EKLE