İhale Dokümanı Hangi Dilde Hazırlanır?

İhale Dokümanı Hangi Dilde Hazırlanır? ihale döküman dili, türkçe dışında ihale dokümanı hazırlama

İhale Dokümanı Hangi Dilde Hazırlanır?

İhale Dokümanı Hangi Dilde Hazırlanır? ihale döküman dili, türkçe dışında ihale dokümanı hazırlama

İhale Dokümanı Hangi Dilde Hazırlanır?

İhale Dokümanı Hangi Dilde Hazırlanır?

İdareler mal veya hizmet alımları ile yapım işlerine ait ihalelerde ihale dokümanı hazırlarlar. İhale dokumanı, isteklilere talimatları da içeren idari şartnameler ile yaptırılacak işin projesini de kapsayan teknik şartnameler, sözleşme tasarısı ve gerekli diğer belge ve bilgileri ifade etmektedir. İhale dokumanı bir anlamda yapılacak ihalelerin pusulasıdır. İhale dokümanı aday ve istekliler tarafından ücretsiz görülebilir. İhaleye katılmak isteyen isteklilerin ihale dokümanını temin etmeleri gerekmektedir. İhale sürecine ait tüm bilgilerin yer aldığı dokümanın hangi dilde hazırlanması gerekir? Özellikle yabancı isteklilere de açık olan ihalelerde bu hususun önemi artmaktadır. Bu çalışmamızda ihale dokumanın hangi dilde hazırlanması gerektiği  konusunu inceleyeceğiz.

İhale dokümanlarının hangi dilde hazırlanması gerektiğine ilişkin düzenlemeye ihale uygulama yönetmeliklerinde yer verilmiştir. İhale uygulama yönetmeliklerinde yer alan düzenlemelere göre ihale dokümanlarının Türkçe hazırlanması zorunludur. Ön yeterlilik dokümanları da Türkçe hazırlanmak zorundadır. Ancak, yabancı isteklilere açık ihalelerde, dokümanın tamamı ya da bir kısmı Türkçe dışında başka dillerde de hazırlanabilir. Gerek yabancı isteklilere açık ihalelerde gerekse yabancı isteklilere açık olmayan ihalelerde mutlak surette Türkçe ihale dokümanı hazırlanmalıdır. Yabancı isteklilere açık ihalelerde ise buna ilaveten dokümanın bir kısmının ya da tamamının başka dillerde hazırlanmasına imkan tanınmıştır. Burada idarelerin takdir yetkisi bulunmaktadır. Mevzuat yabancı dil konusunda da sınırlamaya gitmemiş birden fazla yabancı dilde doküman hazırlanmasına olanak tanımıştır. Türkçe doküman hazırlanmadan ise hiçbir işlem yapma imkanı bulunmamaktadır.

İsteklilerin talep etmesi halinde yabancı dilde doküman Türkçe doküman ile birlikte verilir. Dolayısıyla ,isteklilerin sadece yabancı dilde doküman alması mümkün değildir. Ancak, sadece Türkçe doküman alabilirler. Dokümanın anlaşılmasında, yorumlanmasında ve anlaşmazlıkların çözümünde Türkçe metin esas alınır. Yabancı dilde dokümanın bu hususlarda herhangi bir işlevi bulunmamaktadır.

Güncelleme Tarihi: 04 Ocak 2021, 22:26
YORUM EKLE