Sözleşmeli Personelin Mali Hakları

Kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı yasaya göre görev yapa memurların maaş hesabı konusunu daha önce incelemiştik

Sözleşmeli Personelin Mali Hakları

Kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı yasaya göre görev yapa memurların maaş hesabı konusunu daha önce incelemiştik

Sözleşmeli Personelin Mali Hakları

Kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı yasaya göre görev yapa memurların maaş hesabı konusunu daha önce incelemiştik. Bu çalışmamızda ise kamuda 4-B statüsünde görev yapan personelin mali hakları hakkında bilgi vermeye çalışacağız.


A- ÜCRET:


Sözleşmeli Personel'in tabi olduğu kurallar 7//15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar ile düzenlenmiştir. Söz konusu Esaslar'da sözleşmeli personel ücreti hakkında düzenleme yapılmıştır.


Sözleşmeli personelin ücretinin tespitinde belli kriterlerin esas alınması gerekmektedir. Sözleşme ücreti bu statüye tabi tüm personel için aynı değildir. Sözleşmeli personelin ücreti tespit edilirken kişinin pozisyon un­va­nı, bu unvana ilişkin eği­tim düzeyi, kurumunda aynı pozisyon unvanında geçen hizmet süresi dik­ka­te alınır. Dolayısıyla, sözleşmeli personel için ödenecek ücret kurumdan kuruma farklı olabileceği gibi aynı kurum içinde de farklı olabilir.


Sözleşmeli personel için ödenecek aylık brüt ücret tavanı toplu sözleşme hükümleri kapsamında belirlenerek Maliye Bakanlığı tarafından Genelge ile duyurulur. Kurumların verebileceği sözleşme ücreti tavanı bu miktarı geçemez. Ancak, yurtdışı teşkilatında çalıştırılan personel ile Cumhurbaşkanlığı ve Devlet Senfoni Orkestralarında, Devlet Opera ve Balesinde ve Devlet Konservatuvarlarında görevlendirilecek yabancı misafir şef, solist ve sanatçılar hakkında bu hüküm uygulanmaz. Sözleşmeli personele ödenecek tavan ücret görevin önemi ve özelliği ile çalıştırılacak personelin niteliği dikkate alınarak Maliye Bakanlığı’nın görüşü üzerine Başbakan’ın onayı ile artırılabilir.


Sözleşmeli personel tavan ücretinin bazı görevler için iki katını bazı görevler için ise üç katını geçmemek kaydıyla belirlenebilir. Sözleşme ücreti; havacılık simülatör uzmanı, helikopter makinisti ve uçuş teknisyeni pozisyonlarıyla uçuş ile ilgili bakım ve kontrolörlük ve yükseköğretim kurumlarının gemiadamı pozisyonları ile araştırma-geliştirme proje hizmetlerine ilişkin pozisyonlarda çalıştırılacaklar için tavan ücretinin iki katını geçmemek üzere belirlenebilir. Sözleşme ücretinin tavan ücretin üç katını geçmemek üzere belirlenebileceği pozisyonlar ise pilot ve havacılık sertifikasyon uzmanlığıdır.


Sözleşme ile çalıştırılacak personele sözleşme ücreti dışında ödememe yapılmaması esastır. Ancak, yurt dışında çalıştırılacak yabancı uyruklu personele bulundukları yerin gelenek, görenek ve yasal düzenlemeleri gereği zorunlu olarak ödenmesi gereken Noel, Nevruziye, Ramazan, Tatil ikramiyeleri ve benzeri nitelikteki diğer ikramiyeler bunun dışındadır. Yurtdışında çalıştırılacak Türk uyruklu personel bu kapsamda değildir.


Diyanet İşleri Başkanlığı Kur'an kursları ile yaz Kur'an kurslarında sözleşmeli olarak çalıştırılan Kur'an kursu öğreticisi, imam-hatip, müezzin-kayyım ve vaizlere ek ders ücreti, Milli Eğitim Bakanlığında norm kadro sonucu ortaya çıkan öğretmen ihtiyacının kadrolu öğretmen istihdamıyla kapatılamaması hallerinde sözleşmeli olarak çalıştırılacak öğretmenlere ek ders ücreti  de sözleşme ücreti dışında ücret ödenmemesi kuralı kapsamında değildir. Bu personellere sözleşme ücreti dışında ek ders ücreti ödemesi yapılır. Aynı şekilde, öğretim yılına hazırlık ödeneği ile 26/9/2011 tarihli ve 659 sayılı Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdareleri ve Özel Bütçeli İdarelerde Hukuk Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Kanun Hükmünde Kararnamenin 14 üncü maddesine göre avukat ve dava vekillerine ödenecek vekalet ücretleri de sözleşme ile çalıştırılacak personel sözleşme ücreti dışında ücret ödenmez hükmünün dışındadır.


İlgili kanunları uyarınca resmi kıyafet giymek zorunda bulunan personel için Memurlara Yapılacak Giyecek Yardımı Yönetmeliğinde öngörülmüş olan giyim eşyalarından, emsali sözleşmeli personel de faydalanır.


YASAL KESİNTİLER: Sözleşmeli personele ödenen sözleşme ücretinden sosyal güvenlik kurumu kesintisi, gelir vergisi kesintisi ve damga vergisi kesintisi yapılmaktadır.


B- EK ÖDEME:


Sözleşmeli personele sözleşme ücreti dışında ek ödeme ödenmektedir. Bu ödemenin yasal dayanağı Sözleşmeli Personele Ek Ödeme Yapılmasına Dair Bakanlar Kurulu Kararı'dır. Sözleşmeli personelin pozisyon unvanına karşılık gelen oranın en yüksek devlet memuru aylığına uygulanması ile bulunacak tutar ilgiliye ek tazminat olarak ödenir.


Ek ödemeye hak kazanılmasında ve bu ödemenin yapılmasında sözleşme ücretine ilişkin hükümler uygulanır. 03/01/2012 tarih ve  2012/2665 sayılı Bakanlar Kurulu Kararınca yapılan ek ödeme, ilgili mevzuatı uyarınca ödenmekte olan zam, iş sonu tazminatı, tazminat, ödenek, döner sermaye payı, ikramiye, ücret ve her ne ad altında olursa olsun yapılan benzeri ödemelerin hesabında dikkate alınmaz


YASAL KESİNTİLER: Sözleşmeli personele ödenen ek ödemeden damga vergisi hariç herhangi bir vergi kesintisi yapılmamaktadır. Ek ödeme sosyal güvenlik kesintisine de tabi değildir.


C-AİLE YARDIMI:


Sözleşmeli personele yapılan diğer bir ödeme ise aile ve çocuk yardımıdır. 375 sayılı KHK ile yapılan düzenlemeye göre sözleşmeli personele Devlet memurlarına yapılan aile yardımı ödeneği aynen ödenir.


Devlet memuru için ödenen eş yardımı hesabı: aylık maaş katsayı*2134


Çocuk Yardımı                                                         :aylık maaş katsayısı*250


Çocuk yardımı ödeneği 0-6 yaş grubu çocuklar için bir kat artırımlı ödenir.


YASAL KESİNTİLER: Aile yardımı ödeneği herhangi bir kesintiye tabi değildir. Hesaplanan tutar doğrudan ödenir.


D-ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ:


Gelir Vergisi Kanunu'nun 32'nci maddesinde gelirlerin gerçek usulde vergilendirilmesinde asgari geçim indirimi uygulanacağı hükmü yer almaktadır. Söz konusu madde ile yapılan düzenleme gereği sözleşmeli olarak görev yapan personelin asgari geçim indiriminden yararlanma imkanı bulunmaktadır.


YASAL KESİNTİLER: Asgari geçim indirimi herhangi bir kesintiye tabi değildir.


E- TOPLU SÖZLEŞME İKRAMİYESİ:


Devlet Memurlarına ödenen toplu sözleşme ikramiyesi sendika üyesi olan sözleşmeli personele de ödenmektedir.


Toplu sözleşme ikramiye tutarı: aylık maaş katsayısı*750


YASAL KESİNTİLER: Sözleşmeli personele ödenen toplu sözleşme ikramiyesi damga vergisi hariç herhangi bir vergi kesintisi yapılmamaktadır. Ek ödeme sosyal güvenlik kesintisine de tabi değildir.


657 sayılı yasanın 4-B bendi kapsamında görev yapan sözleşmeli personele ödenecek mali haklar tıpkı memurlar gibi peşin ödenir.


Güncelleme Tarihi: 15 Şubat 2018, 12:06
YORUM EKLE